Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Η Κίνα ακονίζει τη γλώσσα και προειδοποιεί την Ταϊβάν ότι η ανεξαρτησία σημαίνει πόλεμο.

 ΠΕΚΙΝΟ (Reuters) - Η Κίνα έκανε αυστηρότερη τη γλώσσα της προς την Ταϊβάν την Πέμπτη, προειδοποιώντας μετά την πρόσφατη ενίσχυση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στο νησί ότι «η ανεξαρτησία σημαίνει πόλεμο» και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της ενεργούσαν ως απάντηση στην πρόκληση και την ξένη παρέμβαση.

Η Ταϊβάν, η οποία διεκδικείται από την Κίνα σαν δική της επικράτεια, ανέφερε ότι πολλά κινέζικα μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά  εισήλθαν στη νοτιοδυτική ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής άμυνας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωθώντας την Ουάσιγκτον να παροτρύνει το Πεκίνο να σταματήσει να πιέζει την Ταϊβάν.

Η Κίνα πιστεύει ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν κινεί το νησί προς μια δήλωση επίσημης ανεξαρτησίας, αν και ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ίνγκ-wen έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ήδη μια ανεξάρτητη χώρα που ονομάζεται Δημοκρατία της Κίνας, το επίσημο όνομά της.

Ερωτηθείς σε μια μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητες της πολεμικής αεροπορίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας Wu Qian δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι ένα αδιαχώριστο τμήμα της Κίνας.

"Οι στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τον Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό στα Στενά της Ταϊβάν είναι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας στα στενά της Ταϊβάν και για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας", είπε.

«Είναι μια επίσημη απάντηση στις εξωτερικές παρεμβολές και τις προκλήσεις από τις δυνάμεις της« ανεξαρτησίας της Ταϊβάν »», πρόσθεσε.

Ο Γου είπε ότι μια «χούφτα» ανθρώπων στην Ταϊβάν ζητούσαν την ανεξαρτησία του νησιού.

«Προειδοποιούμε αυτά τα στοιχεία« ανεξαρτησία της Ταϊβάν »: αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα καούν, και« ανεξαρτησία της Ταϊβάν »σημαίνει πόλεμο», πρόσθεσε.

Ενώ η Κίνα δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη χρήση βίας για να φέρει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της, είναι ασυνήθιστο για το Πεκίνο να κάνει τέτοιες εμφανείς, λεκτικές απειλές σύγκρουσης.

Το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν είπε ότι η Κίνα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά και να μην υποτιμήσει την αποφασιστικότητα του νησιού να υπερασπιστεί την κυριαρχία του και να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε έξι κινεζικά αεροσκάφη πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών J-10, πέταξαν στη ζώνη αεροπορικής άμυνας την Πέμπτη, κοντά στα νησιά Pratas που ελέγχονται από την Ταϊβάν στο πάνω άκρο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Οι κινεζικές επιδρομές του Σαββατοκύριακου συνέπεσαν με μια αμερικανική ομάδα μάχης που εισήλθε στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για την προώθηση της «ελευθερίας των θαλασσών».

reuters.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ REUTERS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου