Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Η μπάντα μεταναστών που τραγουδάει μέχρι και Βέρτη σε γάμους και εκδηλώσεις.

 «Μέσα από τη μουσική, μεταδίδουμε μηνύματα, συναισθήματα, ακόμα και την ταυτότητά μας». Με μοναδική «φωνή» τα τραγούδια της, η μπάντα Skyband, αποτελούμενη από αιτητές ασύλου, επιχειρεί να φέρει κοντά διαφορετικές φυλές, θρησκείες και πολιτισμούς, «παντρεύοντας» τους αφρικανικούς ρυθμούς με την ελληνική μουσική.


Η διευθύντρια και δημιουργός της σχολής AMusEd, Μαρία Δημοσθένους, μιλώντας στο SigmaLive, εξήγησε ότι «η μπάντα άρχισε τρία χρόνια μετά από ένα σχετικό κάλεσμα που είχα από κάποιο οργανισμό να οργανώσω μία χορωδία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Γαλάτα. Παρά τις αρνήσεις μου, λόγω κυρίως έλλειψης χρόνου, εντούτοις, έδωσα κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα έπρεπε να γίνει η ένταξη και επέμενα πάρα πολύ ότι στην περίπτωση που θα χρησιμοποιούσαμε τη μουσική ως ένα εργαλείο ένταξης, τότε θα έπρεπε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις δικές τους ανάγκες για έκφραση και να τους δώσουμε την ευκαιρία να φτιάξουν τη δική τους μουσική και όχι να τους εντάξουμε απλά σε μία χορωδία ή σε ένα σύνολο όπου θα κατευθύναμε εμείς βάση των δικών μας εμπειριών και αναγκών».


Επεσήμανε ότι «στην πρώτη συνάντηση που είχαμε κάνει με τους πρόσφυγες υπήρχε μία μεγάλη ανταπόκριση αλλά αμέσως μετά λήφθηκαν τα μέτρα για το covid και αυτό δε μας επέτρεψε άλλη συνάντηση. Μέσα από το γκρουπ όμως που δημιουργήθηκε κρατήθηκε κάποια επαφή και έτσι δειλά δειλά ξεκίνησε να δημιουργείται η μπάντα. Αρχικά ήταν μόνο τρία άτομα. Μετά από δική μου παρότρυνση κάλεσαν φίλους που βρίσκονταν μαζί στις εκκλησίες τους και άρχισε να διαμορφώνεται το γκρουπ».

Σύμφωνα με την κα Δημοσθένους, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η μπάντα είναι ότι πολλές φορές τα μέλη της αλλάζουν, επειδή πιθανόν να βρουν δουλειά σε κάποια άλλη πόλη και δεν τους είναι εύκολο να μετακινούνται κάθε Σάββατο στη Λευκωσία.

Τον τελευταίο χρόνο η Skyband έχει πάρει μία σταθερή μορφή και έχει παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις Χριστουγέννων στη Λευκωσία, στο Make Music Nicosia, σε ιδιωτικά πάρτι, σε σχολικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, η σχολή AMusEd τη φιλοξενεί σε κάθε της εκδήλωση αφού η μπάντα Skyband αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σχολής.

Τα μέλη του συγκροτήματος θεωρούν ότι μέσα από τα τραγούδια τους μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που η κοινωνία βλέπει τους μετανάστες. Για τον τραγουδιστή, Yves Thieri, «τα πάντα είναι πιθανά μέσω της μουσικής, αφού μπορείς να μεταδώσεις μηνύματα, συναισθήματα και ταυτότητα. Η μουσική είναι το καλύτερο όχημα να φέρεις κοντά θρησκείες, κουλτούρες και φυλές, αφού τη στιγμή που ακούγεται η μουσική, δεν υπάρχουν αυτές οι διαφορές». Ο μπασίστας, Henock Mavinga, θεωρεί ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο (με τη μουσική), επειδή ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο και μόνο αυτός μπορεί να τον αλλάξει. Εντούτοις, εμείς μπορούμε να προσθέσουμε κάτι που ήδη υπήρχε στον κόσμο αλλά οι άνθρωποι δεν το γνώριζαν».  Η Patricia δηλώνει ότι «η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Πρώτα απ όλα δεν υπάρχει ο κόσμος χωρίς τη μουσική και όσο η μόνη μας γλώσσα είναι η ειρήνη και η αγάπη, τότε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο». Ο πιανίστας του συγκροτήματος, Exause Malonga, αναφέρει ότι «μπορεί να αλλάξει ζωές και έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνία, […] και πιστεύω ότι σε όλη την περιοχή που θα διαδοθεί η μουσική θα αγγίξει και σίγουρα θα αλλάξει χιλιάδες ανθρώπους».

Η ιδιαιτερότητα της μπάντας είναι το πάντρεμα του αφρικανικού ρυθμού με την ελληνική μουσική. Τα μέλη του Skyband εξηγούν ότι «όταν τραγουδάμε ελληνικά τραγούδια, νιώθουμε ότι τραβάμε την προσοχή αυτών που μας ακούνε, πέφτει ένα εμπόδιο και δημιουργείται μια σύνδεση μεταξύ των πολιτισμών. Δηλώνουν ότι «όταν παίζουμε κυπριακού ρυθμούς, νιώθουμε την έλξη μεταξύ των ακροατών και εμάς των μουσικών». Τονίζουν μάλιστα ότι «η κυπριακή μουσική είναι εξαιρετική, αφού στέλνει μηνύματα αγάπης».

Πώς έφτασαν στην Κύπρο και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν.

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Yves Thieri, αναφέρει ότι ήρθε στην Κύπρο από το Καμερούν λόγω ενός «πολιτικού προβλήματος που είχε με την κυβέρνηση» της χώρας του, δηλώνοντας ότι πέρασε στις ελεύθερες περιοχές  από τα κατεχόμενα. Εξήγησε στο SigmaLive ότι αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες στην Κύπρο όπως η ενσωμάτωση στην κοινωνία, η γλώσσα, η αποδοχή, κάποιες διακρίσεις, η επαγγελματική αποκατάσταση και οι χώροι διαμονής. «Στο Καμερούν ήμουν ασκούμενος στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού στη Τράπεζα UFC και έχω πτυχίο σε αυτό τον τομέα».


Ο 22χρονος μπασίστας, Henock Mavinga, ήρθε στην Κύπρο «εξαιτίας ενός οικογενειακού προβλήματος που σχετιζόταν με τη δουλειά του πατέρα του». Παραδέχεται ότι ταξίδεψε από την Τουρκία στα κατεχόμενα, «χωρίς να γνωρίζει την κατάσταση στο νησί».  Όπως και ο YVES, έτσι και ο Henock αντιμετώπισε τις ίδιες δυσκολίες στην Κύπρο. Στη χώρα του ασχολείτο με τη μουσική.

Παρόμοια και η ιστορία του Κονγκολέζου, Isaac Masamuna, ο οποίος επίσης έφτασε από τα κατεχόμενα και έφυγε από τη χώρα του εξαιτίας εντός «οικογενειακού προβλήματος». «Είμαι 26 χρόνων, τελείωσα τις πανεπιστημιακές μου σπουδές στον τομέα του Computer Management  στο Κονγκό και δούλεψα μερικούς μήνες στην Τράπεζα BCDC».

Η 28χρονη τραγουδίστρια, Patricia Mbiakop, από το Καμερούν δηλώνει ότι έφυγε από τη χώρα λόγω ενός «προσωπικού προβλήματος. Δεν θέλω να πω περισσότερα γι αυτό το θέμα. Είμαι γραφίστρια και δεν έχω δουλειά τώρα στην Κύπρο».   

Ο 20χρονος Exause Malonga από το Κογκό εξομολογείται στο SigmaLive ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του λόγω κάποιων προβλημάτων που είχε με τη θρησκεία. Μετά τη δολοφονία των γονιών του αποφάσισε να ταξιδέψει από την Τουρκία στα κατεχόμενα, επειδή άκουσε «για την ασφάλεια και το άσυλο που προσφέρει η ΕΕ».


Όπως και οι υπόλοιποι, έτσι και ο 22χρονος Chrisco Matumba Kabangu, πέρασε στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, όταν οι γονείς του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το Κογκό λόγω «της ανασφάλειας». Μάλιστα, εξηγεί ότι ήταν πολύ εύκολο και γρήγορο να μετακομίσει στα κατεχόμενα. Ο ίδιος αναφέρει ότι παίζει πιάνο και «αγαπά τη μουσική με όλο του τη ψυχή». 

Τέλος, ο Chadrack Katalay Tenga, ντράμερ του συγκροτήματος, έφυγε από το Κογκό, επικαλούμενος και αυτός «προβλήματα με την οικογένειά του». Διά μέσου των κατεχομένων πέρασε στις ελεύθερες περιοχές αναζητώντας «προστασία και ασφάλεια».

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου