Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Ο ποταμός Ευφράτης στεγνώνει και η κρίση εμφανίζεται, όπως ακριβώς προειδοποίησε η Βίβλος.

Μια κυβερνητική έκθεση προειδοποίησε ότι οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης θα μπορούσαν να στεγνώσουν μέχρι το 2040.Στη Βίβλο, λέγεται ότι όταν ο ποταμός Ευφράτης ξεραθεί τότε τεράστια πράγματα είναι στον ορίζοντα, ίσως ακόμη και η πρόβλεψη της Δευτέρας Παρουσίας του Ιησού Χριστού και της αρπαγής. Το εδάφιο Αποκάλυψη 16:12 λέει: «Ο έκτος άγγελος έχυσε το μπολ του στον μεγάλο ποταμό Ευφράτη, και το νερό του στέγνωσε για να προετοιμάσει το δρόμο για τους βασιλιάδες από την Ανατολή».

Λοιπόν, για να μην ακούγομαι δραματικό ή οτιδήποτε άλλο, αλλά φαίνεται ότι η ώρα είναι κοντά. 

Μαζί με τον Τίγρη , ο Ευφράτης διασχίζει τη σημερινή Συρία και το Ιράκ πριν αδειάσει στον Περσικό Κόλπο. Για χιλιάδες χρόνια, τα δίδυμα ποτάμια επέτρεψαν σε αγροτικές κοινότητες και μεγάλες πόλεις να ανθίσουν στη Μεσοποταμία, η οποία θεωρείται το λίκνο μερικών από τους πρώτους πολιτισμούς του κόσμου.

Ωστόσο, εδώ και αρκετές δεκαετίες, γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι το σύστημα του ποταμού Τίγρη-Ευφράτη στεγνώνει. Μια κυβερνητική έκθεση το 2021 προειδοποίησε ότι τα ποτάμια θα μπορούσαν να στεγνώσουν μέχρι το 2040 λόγω της μείωσης της στάθμης των υδάτων και της ξηρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι δίδυμοι δορυφόροι Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) της NASA συνέλεξαν εικόνες αυτής της περιοχής το 2013 και διαπίστωσαν ότι οι λεκάνες απορροής του Τίγρη και του Ευφράτη είχαν χάσει 144 κυβικά χιλιόμετρα (34 κυβικά μίλια) γλυκού νερού από το 2003. 

«Τα δεδομένα GRACE δείχνουν έναν ανησυχητικό ρυθμό μείωσης της συνολικής αποθήκευσης νερού στις λεκάνες απορροής του Τίγρη και του Ευφράτη, οι οποίες έχουν επί του παρόντος τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό απώλειας αποθήκευσης υπόγειων υδάτων στη Γη, μετά την Ινδία», δήλωσε ο Jay Famiglietti, κύριος ερευνητής της μελέτης και υδρολόγος και καθηγητής στο UC Irvine σε μια δήλωση . "Το ποσοστό ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό μετά την ξηρασία του 2007. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για γλυκό νερό συνεχίζει να αυξάνεται και η περιοχή δεν συντονίζει τη διαχείριση των υδάτων λόγω διαφορετικών ερμηνειών των διεθνών νόμων", εξήγησε ο Famiglietti.

Το στέλεχος έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται, αλλά μια ολική κατάρρευση του συστήματος του ποταμού θα σήμαινε καταστροφή για την περιοχή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ βασίζονται στον Τίγρη-Ευφράτη για νερό. Καθώς τα ποτάμια αρχίζουν να παλεύουν, οι διεθνείς διαφωνίες για την πρόσβαση στο νερό έχουν ήδη οξυνθεί . Αυτά τα επιχειρήματα εμπόδισαν επίσης τις κυβερνήσεις να καταλήξουν αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα. 

Ξεραμένες για νερό, αυτές οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίζουν μια διαφαινόμενη κρίση δημόσιας υγείας. Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal  (BMJ) διερεύνησε πώς δημιουργούνται χιλιάδες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία στο Ιράκ, επειδή οι άνθρωποι αγωνίζονται να πάρουν στα χέρια τους καθαρό νερό. 

«Η διάρροια, η ανεμοβλογιά, η ιλαρά, ο τυφοειδής πυρετός και η χολέρα εξαπλώνονται επί του παρόντος σε όλο το Ιράκ λόγω της κρίσης του νερού και η κυβέρνηση δεν παρέχει πλέον εμβόλια στους πολίτες της», δήλωσε ο Naseer Baqar, ακτιβιστής για το κλίμα και συντονιστής πεδίου στο Tigris River Protectors Association στο Ιράκ, είπε στο BMJ. 

Αν και οι προβλέψεις της Βίβλου για τη μοίρα του Ευφράτη πρέπει να ληφθούν με έναν κουβά αλάτι, ίσως η πρόβλεψη της μνημειακής αλλαγής δεν ήταν πολύ λανθασμένη. 

iflscience.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου