Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Μέσα στον λαβύρινθο του Ιράν: Ο περίπλοκος ιστός κατασκόπων της Μοσάντ.

 

Πράκτορες της Μοσάντ διεισδύουν στο Ιράν (Αρχείο: Pixabay)

Λίγες κατασκοπευτικές υπηρεσίες έχουν τη φήμη της Μοσάντ για την επίτευξη βαθιάς διείσδυσης και τη συλλογή υψηλά διαβαθμισμένων πληροφοριών. Γνωστή για την ικανότητά της να πλοηγείται σε περίπλοκα τοπία ασφαλείας, η Μοσάντ έχει επανειλημμένα αποδείξει την ικανότητά της να διεισδύει στο Ιράν για να χτυπήσει βασικούς στόχους και να λάβει τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες.

Η τελευταία επιχείρηση διείσδυσης υπογραμμίζει τις εξαιρετικές δυνατότητες πληροφοριών της Μοσάντ στο ιρανικό θέατρο, λέει ο αμυντικός δημοσιογράφος Yoav Limor. Η Μοσάντ ανέπτυξε σπάνια πρόσβαση στο Ιράν, από διαδρομές λαθρεμπορίου έως την ικανότητα παρακολούθησης πεδίου σε πραγματικό χρόνο, έγραψε . Το Ισραήλ είναι επίσης στενά εξοικειωμένο με βασικά πρόσωπα του Ιράν και με τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς της Τεχεράνης.

Ενώ οι εξελιγμένες μέθοδοι και τα εργαλεία της Μοσάντ είναι άκρως απόρρητα, ορισμένες λεπτομέρειες μπορούν να κοινοποιηθούν. Τα στελέχη της υπηρεσίας βασίζονται σε έναν συνδυασμό παραδοσιακών τεχνικών και σύγχρονης τεχνολογίας για να ξεπεράσουν τις ιρανικές άμυνες.

Η ανθρώπινη νοημοσύνη (HUMINT) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, επιτρέποντας στη Μοσάντ να καλλιεργεί τοπικές επαφές, να στρατολογεί πληροφοριοδότες και να δημιουργεί δίκτυα εντός του Ιράν.

Πολλές από τις τολμηρές επιχειρήσεις του Ισραήλ πιστεύεται ότι εκτελούνται από ξένους και ντόπιους που δρουν σε ιρανικό έδαφος. Αυτοί οι πράκτορες λαμβάνουν ισραηλινή εκπαίδευση, εξοπλισμό και καθοδήγηση από την Ιερουσαλήμ για την εκτέλεση σύνθετων αποστολών.

Ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, η Μοσάντ απασχολεί επίσης ισραηλινούς πράκτορες στο Ιράν υπό βαθιά κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων γυναικών . Αυτοί οι κορυφαίοι χειριστές είναι επιφορτισμένοι με αποστολές που απαιτούν μοναδική ισραηλινή ικανότητα ή προσωπικό.

Αποκάλυψη των τρωτών σημείων του Ιράν

Για να δημιουργήσουν δίκτυα εντός του Ιράν, οι πράκτορες της Μοσάντ εντοπίζουν προσεκτικά άτομα που έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες ή αντιτίθενται στο καθεστώς. Οι προσλήψεις περιλαμβάνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιστήμονες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και Ιρανούς από άλλο υπόβαθρο.

Μέσω τοπικών επαφών και πληροφοριοδοτών, η Μοσάντ αποκτά γνώσεις για διάφορες πτυχές των δραστηριοτήτων του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών του δυνατοτήτων και του μηχανισμού ασφαλείας. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα πηγών, η υπηρεσία μπορεί να αναλύσει και να εντοπίσει προσεκτικά τα τρωτά σημεία του Ιράν και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει για να οργανώσει αποστολές διείσδυσης.

Συγκεκριμένα, οι πράκτορες της Μοσάντ πρέπει να περιηγηθούν σε έναν ιστό παρακολούθησης, μέτρων αντικατασκοπείας και πιθανών πληροφοριοδοτών πιστών στο ιρανικό καθεστώς. Η υπηρεσία παρέχει στους χειριστές εξειδικευμένη εκπαίδευση και εργαλεία αιχμής για να αποφύγουν τον κίνδυνο σύλληψης.

Οι πράκτορες του Ισραήλ χρησιμοποιούν υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους. Αυτό περιλαμβάνει προηγμένο εξοπλισμό επιτήρησης και drones εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης. Επιπλέον, οι μηχανικοί της Μοσάντ αναπτύσσουν νέες συσκευές που αψηφούν τη φαντασία και επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελούν αποστολές που μέχρι τώρα ήταν αδύνατες. Συνολικά, η Μοσάντ αξιοποιεί ένα ευρύ οπλοστάσιο δεξιοτήτων και πόρων για να διαταράξει τα τακτικά και στρατηγικά σχέδια του Ιράν. Οι μυστικοί πράκτορες του Ισραήλ πιθανότατα επιφυλάσσουν εκπλήξεις καθώς η Τεχεράνη κλιμακώνει τις στρατιωτικές, τρομοκρατικές και πυρηνικές της δραστηριότητες.

israelradar.com  

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου