Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

«Η Ρωσική Αυτοκρατορία ξαναγεννιέται», ρωσική ανάλυση

 

Εξακολουθούμε να φοβόμαστε τη λέξη «αυτοκρατορία» (ελπίζω να μην το συνεχίσουμε), παρά το γεγονός ότι οι εχθροί μας μιλούν δυνατά για «τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Μόσχας». Λοιπόν, γιατί να επιμείνουμε στο αντίθετο; Ναι, αυτοκρατορία. Ναι, φιλοδοξία, γράφει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Βλαντίμιρ Μοτζέγκοφ.

Στο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της, η Ρωσία αποκαλείται κράτος-πολιτισμός. Και το κράτος-πολιτισμός είναι η αυτοκρατορία. (ίδε : «Η έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας (εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β. Πούτιν στις 31 Μαρτίου 2023- στη σελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών).

Η έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας (εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β. Πούτιν στις 31 Μαρτίου 2023- σελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Άλλο η Αυτοκρατορία και άλλο η Δημοκρατία

Τι σημαίνει αυτοκρατορία; Πρώτα απ’ όλα, είναι κυριαρχία, απεραντοσύνη, παράδοση. Τι είναι παράδοση; Πρώτα απ’ όλα, είναι μια μεγάλη κουλτούρα.

Η ρωσική αυτοκρατορία ξαναγεννιέται

 Ο κόσμος της αυτοκρατορίας διαφέρει από τον κόσμο της δημοκρατίας ακριβώς στο ότι δεν βασίζεται στη δύναμη των τραπεζών, της ολιγαρχίας και των διεθνικών εταιρειών, αλλά στη διεκδίκηση της αυτοκρατορικής αυτοσυνείδησης. Δηλαδή, συνειδητοποίηση του εαυτού του ως μεγάλου πολιτισμού με τεράστια ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.

Στις 31 Μαρτίου 2023, αυτή η κατάσταση πραγμάτων υιοθετήθηκε ως κρατικό δόγμα. 

Σήμερα, έχουν εμφανιστεί διακριτικά που επιβεβαιώνουν αυτοκρατορικά ορόσημα: από το παρελθόν στο μέλλον.

Ο σημερινός λεγόμενος ελεύθερος κόσμος κάτω από τον αγγλοσαξονικό ζυγό των κεντρικών τραπεζών και των διεθνικών εταιρειών είναι επίσης μια αυτοκρατορία. 

Μόνο που αυτή η αυτοκρατορία είναι φιλελεύθερη. Ο πυρήνας της οποίας κάποτε ήταν το tandem της Τράπεζας της Αγγλίας και της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, που εκμεταλλευόταν ανελέητα τις αποικίες, κυρίως την Ινδοκίνα. Αυτή είναι μια αποικιακή αυτοκρατορία, μια αυτοκρατορία του κεφαλαίου, μια αυτοκρατορία του κέρδους.

Η παραδοσιακή αυτοκρατορία έχει εντελώς διαφορετικό νόημα – είναι μια αυτοκρατορία που φέρνει το φως του πολιτισμού, της ειρήνης και της φώτισης. 

Τέτοια ήταν η περσική αυτοκρατορία του Μεγάλου Κύρου (τον οποίο τα ιερά εβραϊκά βιβλία ανακήρυξαν ακόμη και μεσσία), η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η αυτοκρατορία του Οκταβιανού Αυγούστου, η αυτοκρατορία του Κωνσταντίνου και του Μεγάλου Ιουστινιανού. Τέλος, το βασίλειο του Ιβάν του Τρίτου, που έγινε σύμβολο της πολιτισμικής μας συνέχειας από το Βυζάντιο.

Όλα αυτά ήταν στρατιωτικές αυτοκρατορίες. Ναι, μερικές φορές κατακτούσαν τα εδάφη με φωτιά και σπαθί, αλλά μετά τους έφεραν ειρήνη και ευημερία. Τέτοιο είναι το παράδοξο της αυτοκρατορίας. 

Με τη μάχη, η αυτοκρατορία φέρνει την ειρήνη, βάζοντας τέλος στην ατελείωτη βία των μεσαίων χωρών και λαών έναντι των μικρών. Και μετά φέρνοντας πρόοδο και πολιτισμό.

Η φιλελεύθερη αυτοκρατορία φέρνει το θάνατο. Η παραδοσιακή αυτοκρατορία φέρνει ζωή.

Και εδώ είναι ένα άλλο σημαντικό σημάδι μιας αυτοκρατορίας: τα σύνορά της είναι πάντα ασταθή, ο πόλεμος διεξάγεται συνεχώς σε αυτά τα σύνορα. 

Ναι, ειρήνη στο κέντρο, πόλεμος στα περίχωρα – αυτή είναι μια τυπική ιδιοκτησία των αυτοκρατοριών. 

Η ρωσική αυτοκρατορία πάντα επεκτεινόταν και πάντα πολεμούσε, λύνοντας τα γεωπολιτικά της προβλήματα. 

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. 

Η ανανέωση του κόσμου γίνεται πάντα μέσα από τον πόλεμο. Η αναγέννηση μιας αυτοκρατορίας έρχεται πάντα μέσα από τον πόλεμο. 

Ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας της καταστροφής των παραδοσιακών αυτοκρατοριών. Η ισχυρή μυστική αυτοκρατορία της Δύσης κατέστρεψε τους ανταγωνιστές μέσα από τρεις παγκόσμιους πολέμους (δύο θερμούς και έναν ψυχρό).

Ο θρίαμβος του μονοπολικού κόσμου της φιλελεύθερης αυτοκρατορίας των Αγγλοσάξωνων μετέτρεψε τον κόσμο σε αρένα ατελείωτων πολέμων, ατέρμονης καταστροφής ζωής: η διαλυμένη Γιουγκοσλαβία, η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή άρχισαν να μετατρέπονται σε μια ζώνη χάους. Μέχρι και το τέλος της ιστορίας ανακοινώθηκε. Στην πραγματικότητα, το τέλος της ζωής. Όμως, όπως αποδείχθηκε, πρόωρα.

Σήμερα η ρωσική αυτοκρατορία αναγεννιέται, σταματώντας το θανατηφόρο κίνημα του φιλελεύθερου χάους. Κουβαλώντας την καταστροφή ενός μεγάλου πολιτισμού, την καταστροφή των λαών και των βιοτόπων τους, την καταστροφή του ίδιου του ανθρώπου, που ψεκάζεται σήμερα σε δεκάδες φύλα και τελικά την ατομοποίηση.

Και εδώ είναι μια άλλη σημαντική ιδιότητα των αυτοκρατοριών: η αυτοκρατορία διεξάγει μεγάλους πολέμους για χάρη μιας μεγάλης ιδέας. 

Στη Ρωσική Αυτοκρατορία, αυτή η ιδέα έμοιαζε με Ορθοδοξία, αυτοκρατορία, εθνικότητα. Στη Σοβιετική Αυτοκρατορία – ως ένας νέος κόσμος κοινωνικής δικαιοσύνης και αντι-αποικιοκρατίας. 

Για τι παλεύουμε σήμερα; Θα έλεγα το εξής: για τη διατήρηση της ίδιας της ιδέας του ανθρώπου, τη διατήρηση του ανθρώπου ως είδους, του ανθρώπου ως εικόνας του Θεού.

Τρεις σημαίες που υψώθηκαν στο πάρκο της 300ης επετείου της Αγίας Πετρούπολης είναι σημάδια του μεγάλου μονοπατιού της Ρωσίας, σημάδια σχηματισμού. Ναι, να γεννηθείς μέσα από την τραγωδία, να γεννηθείς μέσα από τον πόλεμο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος στον κόσμο μας.

Η Σοβιετική Ένωση μπήκε στον μεγάλο της πόλεμο ως μπολσεβίκικος θύλακας, ονειρευόμενος τη διάδοση του μπολσεβικισμού σε όλο τον κόσμο. Αλλά τελείωσε τον πόλεμο σχεδόν σαν μια παραδοσιακή αυτοκρατορία. 

Δεν έχει χάσει ακόμη εντελώς τα μπολσεβίκικα χαρακτηριστικά του, αλλά έχει ήδη θυμηθεί την αποστολή του ως κατέχοντος: μια δύναμη που εμποδίζει τον κόσμο να καταπιεί το κακό. Έτσι, το 1945, έγινε η μετάβαση της αυτοκρατορίας.

Ήταν ένα πραγματικό θαύμα. Και έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο θαύμα σήμερα. Το δικαίωμα να περιμένουμε μια νέα μετάβαση, μια νέα αναβίωση της αυτοκρατορίας: ναι, λύνοντας τα δικά τους γεωπολιτικά καθήκοντα, ναι, λύνοντας τα προβλήματα της εσωτερικής τους κάθαρσης, αλλά τελικά, όπως αποδείχτηκε πάντα, διεξάγοντας πόλεμο για την ανανέωση και την αναγέννηση του κόσμου, καταλήγει ο Ρώσος δημοσιογράφος Βλαντιμίρ Μοτζέγκοφ.

Για το ίδιο θέμα, η Deutsche Welle στην έκδοσή της στα ρωσικά σε άρθρο της «Ποιος χρειάζεται την αναβίωση της ρωσικής αυτοκρατορίας;» αναφέρει:


Ποιος χρειάζεται την αναβίωση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, γράφει η Deutsche Welle

Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να υπάρξει ως υπερδύναμη.

 Και σημειώνει:

Αλλά ποιος χρειάζεται τώρα την αναβίωση της ρωσικής αυτοκρατορίας;

Σημειώνει χαρακτηριστικά το γερμανικό μέσο:

«Ο Πούτιν μάλλον δεν επιδιώκει την επιστροφή στον κομμουνισμό ως πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, νοσταλγεί τη Σοβιετική Ένωση, καθώς τη βλέπει ως την κορυφή της ρωσικής αυτοκρατορικής ισχύος. Ο Πούτιν αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι τα κράτη της Βαλτικής έγιναν ανεξάρτητα και – χειρότερα για τη Μόσχα – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, ο Πούτιν δεν μπορεί να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου