Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Εδαφικές διεκδικήσεις Αλβανών κατά της Ελλάδας μέσω Σκοπίων!

 Τεράστιο πανό με το σύνθημα «Αγαπώ τη τσαμουριά», γραμμένη στα αγγλικά με αλβανικό λεξικό, σε καμβά μήκους πολλών μέτρων, εμφανίστηκε ξανά σήμερα το πρωί στην υπερυψωμένη διάβαση κοντά στην πλατεία «Σκεντέρμπεη» στα Σκόπια.

Ακόμα κανείς δεν γνωρίζει από ποιον τοποθετήθηκε, για ποιο σκοπό, ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός του. Σε επικοινωνία που είχαμε με αρκετούς συνομιλητές, καθηγητές ιστορίας και γεωγραφίας, πολιτικούς αναλυτές, πολιτικούς επιστήμονες και κοινωνιολόγους, καταλήξαμε σε ενδιαφέρουσες απόψεις και τοποθετήσεις σχετικά με το δημοσίως αναρτημένο πανό κοντά στο μνημείο του Σκεντέρμπεη, στο κέντρο των Σκοπίων, για το οποίο ο Δήμος Προεδρίας ακόμα δεν έχει ακριβή ενημέρωση, δεν υπάρχει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, ούτε έχει εκδώσει άδεια για την ανάδειξή του, γράφει η εφημερίδα Nova Makedonija των Σκοπίων.

Προσοχή το μήνυμα, μπορεί να ερμηνευτεί ως πρόκληση

Οι συνομιλητές υπενθυμίζουν ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, την ίδια περίοδο του έτους, πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια εκδήλωση με την ονομασία «Η εβδομάδα των Τσάμηδων», σκοπός της οποίας ήταν να «αναδείξει τα δικαιώματα των Τσάμηδων». 

Η εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε δημόσιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης «Πορεία Ειρήνης για τη Τσαμουριά» (από το παλιό παζάρι στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια), διοργανώθηκε από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Σκόπια, σε συντονισμό με τον σύλλογο «Τσαμουριά», από την Αλβανία και το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU) από την Αλβανία.

 Παράλληλα, κατά την πορεία φώναξαν δημόσια συνθήματα όπως «Η Τσαμουριά στις καρδιές μας», «Η Τσαμουριά είναι Αλβανία» κ.λπ. Ιδιαίτερα δυνατά συνθήματα όπως το δεύτερο, στα οποία ο διοργανωτής δεν αντέδρασε καθόλου, οι συνομιλητές μας θυμίζουν ότι ξύπνησαν τη συλλογική μνήμη, αφού πρόκειται πάλι δημόσια προβολή της «Μεγάλης Αλβανίας»;!, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη των συνομιλητών μας, οι οποίοι λένε ότι αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες, υπάρχει δικαιολογημένη αμφιβολία και ότι με αυτόν τον τρόπο επικαιροποιείται κρυφά η ιδέα της δημιουργίας μιας «μεγάλης Αλβανίας», η οποία κυκλοφορεί περιοδικά, με δεδομένο τις συνεχείς τάσεις ενοποίησης των Αλβανών στην περιοχή.

 Έχει επισημανθεί επανειλημμένα στην πολιτική ρητορική, μέσω non-papers, μεταξύ ομάδων οπαδών, ακτιβιστών και δημοσίων προσώπων στα Βαλκάνια, αν και Ευρωπαίοι πολιτικοί επαναλαμβάνουν ότι «το θέμα της αλλαγής των βαλκανικών συνόρων έχει κλείσει». 

Οι συνομιλητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ιδιαίτερα ενδείξεις ότι το πανό τοποθετήθηκε την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή θέση, για να φανεί και να σχολιαστεί, γιατί αυτές τις δύο μέρες στα Σκόπια γίνονται δύο μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. 

Το ένα είναι η συναυλία στο κτίριο της «Μακεδονικής Φιλαρμονικής», που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση, που διοργανώνεται από την πρωτοβουλία περιφερειακής ολοκλήρωσης Open Balkans και όπου θα έρθει ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Zubin Mehta και η Συμφωνική Ορχήστρα του Βελιγραδίου.

 Η δεύτερη συγκέντρωση είναι η πορεία της LGBT κοινότητας, που έχει και διεθνή χαρακτήρα. Επομένως, σύμφωνα με τους συνομιλητές, το μήνυμα του πανό θα είναι πολύ ορατό και θα σχολιαστεί.

Μερικές πληροφορίες για το «Τσαμουριά» που έδωσαν προσοχή οι συνομιλητές μας

“Οι εδαφικές διεκδικήσεις προωθούνται «διακριτικά»
μέσω της αγάπης για την Çamëria
στη μέση των Σκοπίων;”, γράφει το δημοσίευμα


Δηλαδή, ο όρος Τσαμουριά δεν χρησιμοποιείται από τον μη αλβανικό πληθυσμό στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από Αλβανούς. 

Δεν είναι περιττό να αναφέρουμε ότι στην περιοχή αυτή, εκτός από Έλληνες, Βλάχους, Ρομά και Σλάβους, ζούσαν κυρίως Αλβανοί.


Δηλαδή, η αναφερόμενη περιοχή στο συνέδριο του Λονδίνου το 1913 ανήκε στην Ελλάδα. 

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα μέλη των Αλβανών (οι Τσάμηδες), που ήταν κυρίως μέλη του «Bali Kombtar» (σε μετάφραση Εθνικό Μέτωπο – φιλοφασιστική οργάνωση), σε στενή συνεργασία με την ιταλική φασιστική κυβέρνηση, έκαναν με σύνθημα τη δημιουργία ενός Αλβανού εθνοτικού ενός καθαρού μεγάλου κράτους, που θα περιλαμβάνει το Κόσοβο, ένα μεγάλο μέρος της μετέπειτα γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και τη λεγόμενη Τσαμουριά στην Ελλάδα.


Οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένα αντιδράσει σε απαράδεκτους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τις υποτιθέμενες αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα, καθώς και αναφορές και χάρτες στους οποίους οι ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως Τσαμουριά. 

Μέχρι πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της, ενεργοποιούσε τακτικά κάθε χρόνο τη λεγόμενη αστυνομική επιχείρηση «Σκούπα», στην οποία εντόπισε, τους στέρησε την ελευθερία και απέλασε τα άτομα, κυρίως από την Αλβανία, που ήταν παράνομα και διέμεναν στην επικράτεια της Ελλάδας, δηλαδή στη Τσαμουριά.


Σήμερα, το «Τσαμουριά» υπάρχει στην πραγματικότητα ως τοπωνύμιο που οι Αλβανοί εθνικορομαντικοί χρησιμοποιούν κυρίως ως όνειρο και εξιδανίκευση μιας αναχρονιστικής ιδέας παναλβανικής ενοποίησης. 

Το όνομα αναφέρεται στις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της τσαμουριάς σήμερα περιλαμβάνεται στους ελληνικούς νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και ένα μικρό μέρος στο νομό Ιωαννίνων και στην περιοχή των Σαράντα.

 Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα η χρήση του ονόματος «τσαμουριά» δεν είναι καθόλου επιθυμητή, γιατί συνδέεται με τον αλβανικό αλυτρωτισμό.

Nova Makedonija

echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου