Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Ρωσία: Κερδισμένος και ο Prigozhin των Wagner - Έρχονται αλλαγές στο υπουργείο Άμυνας, προς την έξοδο Shoigu και Gerasimov.

 Προς την έξοδο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Valery Gerasimov.

Κερδισμένος φαίνεται να είναι και ο ιδρυτής των Wagner Yevgeny Prigozhin από τη συμφωνία διακοπής της ανταρσίας των μαχητών του στη Ρωσία.
Πληροφορίες από τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Putin σε αντάλλαγμα για τη διακοπή της προώθησης των Wagner θα προχωρήσει σε αλλαγές στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως είναι η επιθυμία του Prigozhin.
Ο Prigozhin αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας να σταματήσει την προώθηση των δυνάμεων των Wagner προς τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς την έξοδο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Valery Gerasimov.
Ο επικεφαλής των Wagner έχει καταφερθεί πολλάκις εναντίον των δύο ανδρών, κατηγορώντας τους για τη μη τροφοδοσία των ανδρών του με πυρομαχικά στις επικές μάχες του Bakhmut (Artemovsk).
Επίσης τους καταλόγιζε στρατηγική ανικανότητα.
Βασικό θέμα τριβής ειδικά με τον Shoigu ήταν το θέμα των συμβολαίων των μισθοφορικών οργανώσεων για υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας, που ο Prigozhin δεν ήθελε να υπογράψει, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει την 1η Ιουλίου.

Στο μάτι του κυκλώνα Shoigu - Gerasimov.

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχουν συμφωνηθεί «σημαντικές αλλαγές» στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών του νυν υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, προκειμένου να σταματήσει η προώθηση των Wagner στη Μόσχα.
«Δεν ήθελα να χυθεί ρωσικό αίμα» στη συμφωνία που συνήψε με τον Lukashenko, με την οποία οι φάλαγγες των ανδρών της οργάνωσης σταματούν να προελαύνουν στη Μόσχα και επιστρέφουν στα στρατόπεδά τους.
«Συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι ρωσικό αίμα θα χυθεί σε μία από τις δύο πλευρές, επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο», σημείωσε ο Prigozhin, o οποίος σταματά την προώθηση για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δήλωσε.

Η διαμάχη για τα συμβόλαια.

Η διαμάχη με το υπουργείο Άμυνας σχετίζεται με την εντολή που δόθηκε ούτως ώστε οι μισθοφορικές οργανώσεις, όπως η δική του, να υπογράψουν επίσημα συμβόλαια με το υπουργείο πριν από την 1η Ιουλίου.
Ο επικεφαλής των Wagner αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει κάτι και έχει έκτοτε δηλώσει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι ο ίδιος προτείνει ένα εναλλακτικό συμβόλαιο.
Υπενθυμίζεται, πως όποια οργάνωση υπογράψει συμβόλαιο αποκτά πρόσβαση στα πυρομαχικά του στρατού αλλά τίθεται υπό την ηγεσία και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι οργανώσεις που δεν υπογράφουν, αποκλείονται από την πρόσβαση σε πυρομαχικά.
Προφανώς η νέα συμφωνία για την αποκλιμάκωση περιλαμβάνει την απρόσκοπτη ενίσχυση των Wagner με πυρομαχικά. 

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου