Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

«ΠΕΡΙΕΡΓΟ» ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΦΡΙΚΗ.


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης.
Στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα μεταξύ του Ταιγίπ Ερντογάν, του προέδρου της Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν και του ηγέτη του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, παρουσιάστηκε, (όπως αναφέρει η τουρκική επιθεώρηση Aydınlık ), ένα σχέδιο για την «ειρήνευση» της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής, δηλαδή για την μεγίστη επικράτεια των χωρών του Ισλάμ.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, όπως δείχνει πολύ παραστατικά ένας χάρτης που δημοσιεύτηκε στα τουρκικά ΜΜΕ, θα δημιουργηθούν τέσσερες ισλαμικές ενότητες, τρεις των Ορθοδόξων μουσουλμάνων, των Σουνιτών, και μια των Σιϊτών. Ένα σχέδιο που όπως δείχνει ο χάρτης, μάλλον ευνοεί την Τουρκία και το Ιράν, δηλαδή τους δυο άλλους συνέταιρους του Πούτιν στην τριμερή διάσκεψη.
Όπως δείχνει το σχέδιο θα δημιουργηθούν, 1) Η Ανατολική Ένωση των Σούφι, (Σουνιτών), που θα περιλαμβάνει το σημερινό Πακιστάν και μεγάλο μέρος του σημερινού Αφγανιστάν, 2) Η Ένωση των Σιϊτων που θα έχει σαν κεντρικό κορμό το σημερινό Ιράν και θα περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του νοτίου Ιράκ με προέκταση στην αραβική χερσόνησο όπου κατοικούν σε πλειοψηφία Σιϊτες, μεγάλο μέρος της κεντρικής και νοτίου Συρίας και του Λιβάνου, όλη την νότιο αραβική χερσόνησο πλην της νότιας Υεμένης, 3) Η Δυτική Ένωση Σούφι με επίκεντρο την Τουρκία και περιοχές του βορείου Ιράκ και της βόρειας Συρίας, δηλαδή προσάρτηση όλων των περιοχών που κατοικούν Κούρδοι στην Άγκυρα, και, 4) Η Δυτική Ένωση Σούφι της Αφρικής που θα περιλαμβάνει όλη την μουσουλμανική βόρειο Αφρική μέχρι το βόρειο Σουδάν, την Ερυθραία και την Σομαλία ανατολικά και μέχρι και την Μαυριτανία δυτικά.
Αλλά το σχέδιο αυτό μάλλον σχεδιάσστηκε χωρίς…τον «ξενοδόχο» που στην περίπτωση αυτή είναι το Ισραήλ. Μεγάλο αναπάντητο ερώτημα σε αυτό το σχέδιο είναι ποια θα είναι η τύχη του Ισραήλ και εδώ μάλλον τα πράγματα περιπλέκονται γιατί άλλοι θεωρούν και την Ιορδανία προέκταση του Ισραήλ, ενώ κατά άλλες εκδοχές το Ισραήλ απορροφάται από την Δυτική Ένωση, κάτι που φυσικά είναι εξωπραγματικό για το Τελ Αβίβ.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος.

nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου