Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

«Έφαγε» ηχηρό χαστούκι ο Τζόνσον! Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομο το κλείσιμο της Βουλής.

Με μια ιστορική απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι ο Μπόρις Τζόνσον ενήργησε παρανόμως όταν αποφάσισε να κλείσει για πέντε εβδομάδες το κοινοβούλιο, βυθίζοντας σε συνταγματική κρίση τη χώρα!

Η κυβέρνηση Τζόνσον είχε υποστηρίξει ότι το θέμα της αναστολής λειτουργίας της Βουλής δεν ενέπιπτε στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων, αλλά οι δικαστές απεφάνθησαν ότι ο Τζόνσον προσπάθησε να περιορίσει το χρόνο που θα είχαν στη διάθεσή τους οι βουλευτές για να ελέγξουν την πολιτική του αναφορικά με το Brexit.
Η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας Μπρέντα Χέιλ τόνισε ότι το αίτημα του Τζόνσον προς τη Βασίλισσα να εγκρίνει την αναστολή λειτουργίας της Βουλής ήταν «παράνομο», επεσήμανε ότι η κίνησή του πρωθυπουργού είχε «ακραίες συνέπειες στα βασικά σημεία της δημοκρατίας» κι ότι κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμία δικαιολογία για την απόφασή της αυτή. Χαρακτήρισε την αναστολή «παράνομη, άκυρη και χωρίς καμία συνέπεια», σημειώσε ότι ως εκ τούτου το κοινοβούλιο θεωρείται ότι τελεί υπό λειτουργία και επεσήμανε ότι εναπόκειται στους προέδρους της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να ξαναλειτουργήσει «χωρίς καθυστέρηση» κι ότι θα διαβουλευτεί «επειγόντως» με τους αρχηγούς των κομμάτων για το θέμα.
Ο Τζόνσον επιμένει ότι το κλείσιμο της Βουλής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου (μόλις ένα δεκαπενθήμερο πριν το προγραμματισμένο διαζύγιο της χώρας από την ΕΕ) ήταν αναγκαίο για να προετοιμάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, που θα περιλάβει στην ομιλία της η βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι στόχος του ήταν να φιμώσει την αντιπολίτευση για να προχωρήσει στο Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία.
Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση Τζόνσον
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποδεικνύει την περιφρόνηση του Μπόρις Τζόνσον προς το Κοινοβούλιο. Είπε ότι θα ζητήσει άμεση επαναλειτουργία της Βουλής, ότι μια κυβέρνηση Εργατικών θα ήθελε να λογοδοτήσει για τις πράξεις της και να μην παρακάμψει τη Δημοκρατία κι ότι ο Μπόρις Τζόνσον «θα έπρεπε να σκεφθεί τη θέση του», καλώντας τον εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθεί και να γίνει «ο πλέον βραχύβιος πρωθυπουργός» στη βρετανική ιστορία.
Αλλά και η εκπρόσωπος των Σκωτσέζων Εθνικιστών (SNP) ζήτησε την παραίτηση του Τζόνσον. «Η θέση του Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ερείσματα και θα έπρεπε να έχει τα κότσια να παραιτηθεί», είπε η Τζοάνα Τσέρι. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του Ουαλικού εθνικιστικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο έβγαλε μια ομόφωνη καταδικαστική απόφαση. Ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε το Νόμο υπονομεύοντας τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι δεν είναι καλύτερος από έναν δικτατορίσκο, κλείνοντας το ναό της Δημοκρατίας για να αποφύγει τον έλεγχο. Δεν τίθεται θέμα, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και να σταματήσει άπαξ και διά παντός ένα άτακτο Brexit. Στη σύντομη θητεία του ο Μπόρις Τζόνσον απέδειξε ότι είναι βαθιά επικίνδυνος και αντιδημοκρατικός ηγέτης, με κανέναν σεβασμό για το κράτος Δικαίου. Θα συνιστούσε πλήρη προσβολή προς την πολιτισμένη κοινωνία αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός μετά από αυτή την ιστορική απόφαση».
crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου