Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Οι Γερμανοί λένε «ναι» στην έναρξη ενταξιακών για Σκόπια και Αλβανία στην ΕΕ.

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Σκόπια και την Αλβανία ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης έπειτα από πολύωρη διαβούλευση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).Οι Γερμανοί λένε «ναι» στην έναρξη ενταξιακών για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα σχέδια ψηφίσματος που υπεβλήθησαν από τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τόσο των CDU/CSU όσο και του κυβερνητικού τους εταίρου, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δίνει την έγκρισή του στην κυβέρνηση προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 17ης Οκτωβρίου να συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με τις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής υπηρεσίας του Πρακτορείου Reuters, στην Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών εκφράστηκαν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά ειδικά την υποψηφιότητα της Αλβανίας.
Στην ψηφοφορία, για τα Σκόπια υπήρξαν μόνο δύο αποχές, ενώ για την Αλβανία 28 αρνητικές ψήφοι.
Στο σχέδιο ψηφίσματος επισημαίνεται πάντως ότι οι βουλευτές δίνουν τη συγκατάθεσή τους μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αλβανίας.
Τους όρους θα πρέπει να θέσει στους εταίρους της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη Σύνοδο Κορυφής.
Συγκεκριμένα, η Αλβανία θα πρέπει, πριν από την πρώτη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., να έχει μεταξύ άλλων κατοχυρώσει τη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και διαδικασίες διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου