Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Θα κατορθώσει ο Τραμπ να οργανώσει ένα διεθνές μέτωπο κατά του Ιράν;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί μαζί με τους ηγέτες άλλων χωρών, καθώς αυτοί φτάνουν στη Νέα Υόρκη μέσα στην εβδομάδα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί ένα ετήσιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός με διεθνή ακτινοβολία.

“ Νομίζω ότι για τον πρόεδρο Τραμπ στον ΟΗΕ η ελπίδα είναι ότι η τρίτη φορά είναι η καλύτερη”, δήλωσε ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μεταδίδει το ABC News.
“ Την πρώτη φορά που ο πρόεδρος Τραμπ πήγε στον ΟΗΕ το 2017, οι ξένοι ηγέτες ήταν τόσο αβέβαιοι για όσα ήθελε να κάνει, ώστε πολλοί από αυτούς τηρούσαν αποστάσεις. Στη δεύτερη Γενική Συνέλευση, όπως θα θυμάστε, ο ίδιος προκάλεσε το γέλιο στους συμμετέχοντες, όταν μίλησε για τα επιτεύγματα της προεδρίας του”, υπενθύμισε ο Άλτερμαν.
Ωστόσο, με την τρίτη του συμμετοχή στη φετινή Γενική Συνέλευση, η αντισυμβατική του προσέγγιση αλλά και η ασκούμενη εξωτερική πολιτική υπό το όραμά του “ Πρώτα η Αμερική” απέναντι στην πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών έχουν πλέον εδραιωθεί ως προς την προώθησή τους στη διεθνή σκηνή.
Από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου μέσα στην εβδομάδα, αυτή που αναμένεται με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο και θα πραγματοποιηθεί μετά το θέμα που έχει προκύψει γύρω από μία τηλεφωνική επικοινωνία και τα όσα ο πρόεδρος Τραμπ είπε με ξένο ηγέτη κάνοντας αναφορά στην Ουκρανία.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων, απάντησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει συγχαρητήρια στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εκλογική του νίκη, ενώ θα σχολιάσει θετικά τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς που προωθούνται στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει προσωπικές συναντήσεις με τους ηγέτες του Πακιστάν, της Πολωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Αιγύπτου, της Νότιας Κορέας, της Βρετανίας, της Ινδίας, του Ιράκ, της Ιαπωνίας και του Ελ Σαλβαδόρ.
Έναν ηγέτη είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα συναντήσει, τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.
Ωστόσο, η πιθανότητα πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε μία τέτοια πιθανότητα.
Από την πλευρά του, το Ιράν έχει απορρίψει την ιδέα.
viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου