Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Περιμένει κάτι; Σχέδιο ναυτικής κινητοποίησης θέτει σε εφαρμογή το Ιράν.

Ο αρχηγός του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, Αλιρεζά Τανγκσιρί, δήλωσε ότι το Ιράν θα προχωρήσει σε «ναυτική κινητοποίηση» προετοιμάζοντας «τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών στον νότο να υπερασπιστούν τη χώρα τους» ως πρώτο στάδιο του ανακοινωθέντος σχεδίου.

Ο Τανγκσιρί αποκάλυψε ότι στο σχέδιο θα συμμετάσχουν 51 στόλοι με 50 σκάφη έκαστος. Τόνισε ότι περίπου 17.000 σκάφη θα προετοιμαστούν «ως βάση για τις επόμενες ενέργειες του σχεδίου», σύμφωνα με το Mehr news. Ο διοικητής του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν έχει κατασκευάσει 32 κυματοθραύστες στον Περσικό Κόλπο μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ότι ο αριθμός θα ανέλθει σε 200.
Ένα από τα μέρη του σχεδίου που σχετίζονται με τους κατοίκους της νότιας ακτογραμμής έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει την ασφάλεια των περιφερειών αυτών» με «την κατασκευή κατοικιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σύμφωνα με το σχέδιο ναυτικής κινητοποίησης».
Ο Ιρανός πρόεδρος Ρουχανί, μιλώντας την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πρότεινε την οικοδόμηση ενός Συνασπισμού για την Ελπίδα στην περιοχή με όλες τις χώρες που επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες εξελίξεις. Ο Ρουχανί είπε ότι η πρωτοβουλία περιλαμβάνει «διαφορές περιοχές συνεργασίας» μεταξύ των οποίων θα είναι η «συλλογική παροχή ενεργειακής ασφάλειας, η ελευθερία πλοήγησης, η ελεύθερη μεταφορά πετρελαίου και άλλων πόρων από και προς τα στενά του Ορμούζ και πέραν αυτών».
Η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο παραμένει τεταμένη αφότου διάφορα δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση το καλοκαίρι σε θαλάσσιες οδούς ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες μεταφορές πετρελαίου, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν στο οποίο είχαν επιβάλει κυρώσεις και να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.
Τον Ιούλιο, η Τεχεράνη κατέσχεσε το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero στα Στενά του Ορμούζ για μια φερόμενη παραβίαση των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας. Η κίνηση ήρθε δύο εβδομάδες μετά την κατάσχεση του τάνκερ Grace 1 από τους πεζοναύτες του Ηνωμένου Βασιλείου κοντά στο Γιβραλτάρ για μια φερόμενη παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Συρίας.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου