Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

«950 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους του Κοσόβου ζήτησε ο Βούτσιτς»

του Ν. Πέλπα
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι αποκάλυψε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Gazeta Expres, ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατέθεσε 
συγκεκριμένη πρόταση για τη διαίρεση του Κοσόβου. «Η Σερβία ζήτησε συγκεκριμένα 950 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Η πρόταση της διχοτόμησης απορρίφθηκε και δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Βούτσιτς ωστόσο επιμένει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράμους Χαραντινάι. Υπογράμμισε επίσης ότι «στο εξωτερικό ο πρόεδρος της Σερβίας συνεχίζει να παραπονιέται που η κυβέρνηση του Κοσόβου απέρριψε την πρόταση του για διχοτόμηση, ενοχοποιώντας έτσι τους Αλβανούς για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων».
Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Χαραντινάι τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ των θεσμικών παραγόντων στην διαδικασία για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι παίζει τον ρόλο του ΄καλού αστυνομικού΄, αλλά κατά των συμφερόντων της χώρας του. Εγώ, από την άλλη, παρουσιάζομαι ως ΄κακός αστυνομικός΄, αλλά υπερασπίζομαι το Κόσοβο», υποστήριξε ο Ράμους Χαραντινάι στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Gazeta Expres της Πρίστινας.
Στο Κόσοβο στις 6 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα τους θα καθορίσει και την πορεία των εξελίξεων γύρω από την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να άρει τους δασμούς για τα σερβικά εμπορεύματα, που επέβαλε η κυβέρνηση Χαραντινάι και να επιδείξει διάθεση για συμβιβασμό, στις διαπραγματεύσεις με την Σερβία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου