Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Θα μπορούσε η νέα θεωρία της αστροφυσικής να υπαινίσσεται πολλαπλές δημιουργίες, όπως δήλωσαν οι Ησα'ι'ας και Midrash;

 Πρόσφατες παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ προκάλεσαν θλίψη στους επιστήμονες, αμφισβητώντας τις προηγούμενες θεωρίες για το πώς σχηματίστηκαν τα αστέρια αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Μια νέα θεωρία προτείνει ότι στο αρχέγονο σύμπαν, τα αστέρια ήταν φτιαγμένα από ελαφρύτερη ύλη και ανακυκλώνονταν αφού έγιναν νέα. Αυτή η νέα θεωρία δεν είναι τόσο νέα, αφού έχει περιγραφεί στο Midrash και επίσης από τον Προφήτη Ησαΐα.


Αστροφυσικοί από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ δημοσίευσαν ένα νέο θεωρητικό μοντέλο που ισχυρίζονται ότι λύνει ένα μυστήριο που πρόσφατα άρχισε να προβληματίζει τους επιστήμονες. Το μυστήριο προέκυψε όταν πρόσφατες παρατηρήσεις που διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας το JWST αποκάλυψαν μια εκπληκτική περίσσεια τεράστιων γαλαξιών στο σύμπαν τα πρώτα μισά δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη θεωρία ότι έλαβε χώρα η Μεγάλη Έκρηξη.

«Ήδη στο πρώτο μισό δισεκατομμύριο χρόνια, οι ερευνητές εντόπισαν γαλαξίες που ο καθένας περιέχει περίπου δέκα δισεκατομμύρια αστέρια όπως ο Ήλιος μας», δήλωσε ο καθηγητής Avishai Dekel. «Αυτή η ανακάλυψη εξέπληξε τους ερευνητές που προσπάθησαν να εντοπίσουν εύλογες εξηγήσεις για το παζλ, που κυμαίνονται από την πιθανότητα να είναι υπερβολική η παρατηρητική εκτίμηση του αριθμού των άστρων στους γαλαξίες, μέχρι να υποδηλώνει την ανάγκη για κρίσιμες αλλαγές στο τυπικό κοσμολογικό μοντέλο του Big Bang. ”

Το γεγονός της Μεγάλης Έκρηξης είναι μια φυσική θεωρία για την προέλευση του σύμπαντος που περιγράφει πώς το σύμπαν επεκτάθηκε από μια αρχική κατάσταση υψηλής πυκνότητας και θερμοκρασίας. Λεπτομερείς μετρήσεις του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος τοποθετούν τη μοναδικότητα του Big Bang σε περίπου 13,787 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι η ηλικία του σύμπαντος.

Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία του σχηματισμού γαλαξιών, η βαρύτητα αναγκάζει το αέριο που είναι διάσπαρτο στο σύμπαν να καταρρεύσει στα κέντρα των γιγάντων σφαιρικών νεφών της σκοτεινής ύλης, όπου γίνονται φωτεινά αστέρια, όπως ο Ήλιος. Ωστόσο, η θεωρία και οι μέχρι σήμερα παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα του σχηματισμού άστρων στους γαλαξίες είναι χαμηλή, με μόνο το 10% περίπου του αερίου που πέφτει στα σύννεφα να γίνεται αστέρια. 

«Το μεγαλύτερο μέρος του αερίου δεν σχηματίζει αστέρια επειδή θερμαίνεται και μάλιστα εκτινάσσεται έξω από τους γαλαξίες λόγω των ανέμων και των εκρήξεων σουπερνόβα από τα αστέρια που καταφέρνουν να σχηματιστούν πρώτα», εξήγησε ο Dekel.

Η αναποτελεσματικότητα προκαλείται από το παραμένοντας αέριο που θερμαίνεται ή εκτινάσσεται έξω από τους γαλαξίες υπό την επίδραση των ανέμων και των εκρήξεων σουπερνόβα από τα αστέρια που καταφέρνουν να σχηματιστούν πρώτα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες παρατηρήσεις που δείχνουν τεράστιες ποσότητες άστρων που δημιουργούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το μοντέλο που πρότειναν οι ερευνητές, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στους αρχέγονους γαλαξίες, μια περίοδο γνωστή ως Εποχή του Επανιονισμού , χαρακτηριζόταν από υψηλή πυκνότητα σε συνδυασμό με χαμηλή συγκέντρωση βαρέων στοιχείων, επέτρεψαν το σχηματισμό αστεριών με υψηλή απόδοση. μια διαδικασία που ονομάζεται «εκρήξη αστεριών χωρίς ανάδραση» (FFB). Αυτό επέτρεψε σε όλο το αέριο να μετατραπεί αποτελεσματικά σε αστέρια χωρίς διαταραχές από αστρικούς ανέμους ή εκρήξεις σουπερνόβα. Αυτό το φαινόμενο συνέβη φυσικά μόνο κατά την πρώιμη περίοδο, λιγότερο από 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, και περιορίστηκε σε γαλαξίες με περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. 

Αυτά τα πρώιμα αστέρια αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από υδρογόνο, το οποίο συγχωνεύτηκε αργά στο εσωτερικό τους για να δημιουργήσει βαρύτερα στοιχεία (μέταλλα) για μεταγενέστερα, δευτερεύοντα αστέρια. Οι πιο πρόσφατοι αστρικοί πληθυσμοί είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα 

 Ο Δρ Gerald Schroeder , ένας επιστήμονας με πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, εξήγησε: «Τα αστέρια πρώτης γενιάς έχουν υδρογόνο και ήλιο και μετά αρχίζουν να παράγουν μερικά βαριά στοιχεία.

«Είναι πιο δύσκολο να φτιάξεις τα βαρύτερα στοιχεία».

Δήλωσε ότι τα αστέρια δεύτερης και τρίτης γενιάς σχηματίστηκαν με την ανακύκλωση των βαρύτερων στοιχείων που δημιουργήθηκαν στα απλούστερα αστέρια πρώτης γενιάς που είχαν ήδη αυτοκαταστραφεί πηγαίνοντας nova.

Ο Δρ Σρέντερ πρότεινε ότι αυτή η διαδικασία δημιουργίας και καταστροφής που ακολουθείται από αναψυχή περιγράφηκε στο Midrash (Bereshit Rabbah 3:7) όταν περιγράφεται η δημιουργία του ήλιου και της σελήνης την τέταρτη ημέρα.

«Ο Ραβίνος Judah bar Simon είπε: δεν λέει «Ήταν βράδυ», αλλά «Και ήταν βράδυ». Ως εκ τούτου, συμπεραίνουμε ότι υπήρχε ένα σύστημα χρόνου πριν από αυτό. Ο Ραβίνος Abbahu είπε: Αυτό μας διδάσκει ότι ο Θεός δημιούργησε κόσμους και τους κατέστρεψε, λέγοντας: «Αυτός με ευχαριστεί. αυτά δεν με ευχαριστούσαν». Ο Ραβίνος Πίνχας είπε: «Ο Ραβίνος Αμπάχου το αντλεί αυτό από το εδάφιο, «Και ο Θεός είδε όλα όσα είχε φτιάξει, και ιδού, ήταν πολύ καλό», σαν να έλεγε, «Αυτός με ευχαριστεί, αυτοί οι άλλοι δεν με ευχαριστούσαν». ”

Αυτή η διαδικασία υπονοήθηκε από τον Ησαΐα.

Για ιδού! Δημιουργώ έναν νέο ουρανό και μια νέα γη. Τα προηγούμενα πράγματα δεν θα θυμούνται, δεν θα έρχονται ποτέ στο μυαλό. Ησαΐας 65:17

«Ανακαλύψαμε ότι όλα τα ζώδια υποδηλώνουν ένα σύμπαν που θα μπορούσε και εύλογα προέκυψε από ένα βαθύτερο τίποτα—που περιλαμβάνει την απουσία του ίδιου του χώρου και—το οποίο μπορεί μια μέρα να επιστρέψει στο τίποτα μέσω διεργασιών που μπορεί όχι μόνο να είναι κατανοητές αλλά και διεργασιών που δεν απαιτούν οποιοδήποτε εξωτερικό έλεγχο ή κατεύθυνση».

«Οι κοσμικοί επιστήμονες θεωρητικοποιούν την προέλευση του σύμπαντος ως κάτι από το τίποτα και πιστεύουν ότι αυτό προσπαθεί και αποτυγχάνει να περιγράψει η Βίβλος», εξήγησε ο Δρ Σρέντερ στο Israel365 News. «Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης περιγράφει την επιστημονική διαδικασία για κάτι από το τίποτα… φυσικό. Η Βίβλος περιγράφει ότι όλη η δημιουργία προήλθε από το τίποτα φυσικό. Αλλά προήλθε από κάτι πνευματικό. Θεός."

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό με κριτές, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society . Η ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Φυσικής Racah στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο είχε επικεφαλής τον καθηγητή Avishai Dekel με τον Dr. Kartick Sarkar, τον καθηγητή Yuval Birnboim, τον Dr. Nir Mandelker και τον Dr. Zhaozhou Li.

israel365news.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου