Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία συμμετέχουν στα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ σε επίδειξη δύναμης στο Ιράν.

 Δύο βομβαρδιστικά B-1B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έριξαν πυρομαχικά σε βεληνεκές στόχων στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία πριν επιστρέψουν στην Ευρώπη στην τελευταία περιφερειακή άσκηση του Πενταγώνου με στόχο την αποτροπή του Ιράν.

Μαχητικά αεροσκάφη από το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία πέταξαν μαζί με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά B1 πάνω από τη Μέση Ανατολή την Πέμπτη στην τελευταία επίδειξη δύναμης του Πενταγώνου που κατευθύνθηκε στο Ιράν.

Αεροσκάφη από πέντε στρατιώτες της Μέσης Ανατολής συνδέθηκαν με ένα ζευγάρι Β1-Β Lancers της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ καθώς διέσχιζαν την περιοχή του Περσικού Κόλπου μετά την εκτόξευση από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Η διαδήλωση κορυφώθηκε με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά να ρίχνουν ζωντανά πυρομαχικά σε πεδία εκπαίδευσης στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία πριν πετάξουν πίσω στη βάση στην Ισπανία. Τα B-1B έριξαν «πολλαπλούς» πυραύλους κρουζ AGM-158A JASSM και βόμβες GBU-38 των 550 λιβρών σε «πολλαπλούς προσομοιωμένους στόχους» κατά τη διάρκεια της αποστολής, δήλωσε στο Al-Monitor αξιωματούχος της άμυνας. 

Το Πεντάγωνο αποκρύπτει την ταυτότητα δύο χωρών της Μέσης Ανατολής που συμμετείχαν στην άσκηση κατόπιν αιτήματός τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Γιατί έχει σημασία: Η αποστολή της ειδικής ομάδας βομβαρδιστικών πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά τη συνάντηση του κορυφαίου διπλωμάτη της Ουάσιγκτον, Antony Blinken, με υπουργούς Εξωτερικών από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω μιας ευρύτερης ώθησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πείσει τους Άραβες στρατιώτες να αναλάβουν πιο επιθετικό ρόλο για την αποτροπή του Ιράν. 

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περιοδικά στρατηγικά βομβαρδιστικά στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις επιθέσεις από το Ιράν και τα δίκτυα πολιτοφυλακών που υποστηρίζει, τα οποία αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι συνεχίζουν να επιδιώκουν να εκδιώξουν αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή. 

Άραβες και Ισραηλινοί πιλότοι έχουν πετάξει μαζί με τις ομάδες βομβαρδιστικών των ΗΠΑ από τότε που πρόσθετες αραβικές κυβερνήσεις -μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο- άρχισαν να δημιουργούν επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ το 2021.

Η ρίψη διαφόρων πραγματικών πυρομαχικών σε προσομοιωμένους στόχους σε πολλές χώρες σηματοδότησε ένα νέο βήμα σε αυτές τις προσπάθειες, δήλωσε στο Al-Monitor ο αναπληρωτής διοικητής των μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Υποστράτηγος Mark Slocum.

«Αυτές οι αποστολές καταδεικνύουν την αξιοπιστία των δυνάμεών μας να αντιμετωπίσουν ένα παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας που είναι πιο ποικιλόμορφο και αβέβαιο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία μας», είπε ο Slocum.

«Η χρονική συγκυρία έχει σκοπό να αποδείξει ότι ως ομάδα μπορούμε να προσφέρουμε συντριπτική δύναμη μάχης σε μια στιγμή», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Η δραματική εμφάνιση έγινε καθώς ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία εν μέσω της ώθησης της Ουάσιγκτον να πείσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίστηκε να διαλύσει τις ανησυχίες των Άραβων ηγετών ότι έχει εγκαταλείψει τις αμυντικές της δεσμεύσεις στην περιοχή καθώς το Πεντάγωνο εκτρέπει τις στρατιωτικές δυνάμεις για να αποτρέψει τη Ρωσία και την Κίνα.

«Αυτές οι αποστολές βομβαρδιστικών αντιπροσωπεύουν τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους εταίρους μας», δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των μονάδων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή, υποστράτηγος Alexus Grynkewich, σε δήλωση.

«Μαζί υλοποιούμε ιδέες που έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν πιο ευέλικτους στην εκτέλεσή μας, πιο στρατηγικούς στην αποτροπή μας και πιο ανθεκτικούς στις δυνατότητές μας», είπε ο Grynkewich.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τους περιφερειακούς στρατούς να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει απροθυμία μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων να θεωρηθεί η περιοχή ως μέρος ενός μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ προσανατολισμένου κατά του Ιράν.

Τον Ιανουάριο, αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 συνοδευόμενα από ισραηλινά μαχητικά έριξαν ζωντανές βόμβες σε εικονικούς στόχους στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ κατά τη διάρκεια στρατηγικής αεροπορικής άσκησης μεγάλου βεληνεκούς, την οποία πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιέγραψαν στο Al-Monitor ως ενδεικτικό των επιχειρησιακών σχεδίων του Πενταγώνου. νοκ άουτ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να συμπεριλάβουν και άλλους στρατιώτες στη Μέση Ανατολή σε παρόμοιες αεροπορικές ασκήσεις.

Μάθετε περισσότερα: Η υπερπτήση του βομβαρδιστικού πραγματοποιείται καθώς στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου συμμετέχουν σε άσκηση δύο εβδομάδων στη Σαουδική Αραβία με επίκεντρο την ολοκληρωμένη συνεργασία για την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας έχουν κάνει βήματα για να πείσουν τους Άραβες ομολόγους τους να μοιραστούν δεδομένα αεράμυνας και να συμμετάσχουν σε περιπολίες θαλάσσιας ασφάλειας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις επιθέσεις του Ιράν. 

Ωστόσο, περισσότερα από δύο χρόνια αφότου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επιδιόρθωσαν επίσημα μια εχθρική διαμάχη με το Κατάρ, η εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλή στην περιοχή, εμποδίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και άλλες μορφές συνεργασίας που αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού προπύργιου .

Κατά μια περιοδεία δύο εβδομάδων στην περιοχή τον περασμένο μήνα.

Ο Κουρίλα συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι κατά τη διάρκεια στάσεων σε αυτές τις χώρες.

Τι ακολουθεί: Οι υπουργοί των ΗΠΑ και του ΣΣΚ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν έναν ακόμη γύρο συνεδριάσεων της ομάδας εργασίας με επίκεντρο την ολοκληρωμένη αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα και θαλάσσια ασφάλεια αργότερα φέτος, σύμφωνα με ανάγνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη σημερινή συνάντηση.

Οι πλευρές "θα διερευνήσουν επίσης τη δυνατότητα συγκρότησης ομάδων εργασίας αργότερα αυτό το έτος για τη στρατιωτική ετοιμότητα και εκπαίδευση και τον εξορθολογισμό της μεταφοράς κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων", ανέφερε η δήλωση, αναφερόμενη σε καθυστερημένα αιτήματα στην περιοχή για πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ.

al-monitor.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου