Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Θα έρθει η επόμενη πανδημία από την Αρκτική; Αρχαίος ιός που παρέμενε παγωμένος στο μόνιμο πάγο της Σιβηρίας επί 48.500 ΧΡΟΝΙΑ αναβιώνει.

 Ένας αρχαίος ιός που παρέμενε παγωμένος στο μόνιμο πάγο της Σιβηρίας για 48.500 χρόνια έχει γίνει ο αρχαιότερος που έχει αναβιώσει ποτέ μέχρι σήμερα, λένε οι επιστήμονες.


Είναι ένας από τους επτά τύπους ιών που βρίσκονται στον μόνιμο παγετό και έχουν αναβιώσει μετά από χιλιάδες χρόνια. 

Ο νεότερος είχε παγώσει για 27.000 χρόνια και ο παλαιότερος, που ονομάζεται Pandoravirus yedoma, έχει παγώσει για 48.500 χρόνια.

Αν και οι ιοί δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για τον άνθρωπο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι άλλοι ιοί που εκτίθενται από το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσαν να είναι "καταστροφικοί" και να οδηγήσουν σε νέες πανδημίες.

48.500 χρόνια είναι παγκόσμιο ρεκόρ", δήλωσε στο New Scientist ο Jean-Michel Claverie, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille της Γαλλίας.

Ο pandoravirus, που πήρε το όνομά του από το κουτί της Πανδώρας, είναι ένα γένος γιγαντιαίων ιών που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2013 και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε φυσικό μέγεθος από οποιοδήποτε γνωστό γένος ιών μετά τον pithovirus. 

Ο pandoravirus έχει μήκος ένα μικρόμετρο και πλάτος 0,5 του μικρόμετρου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ορατός με ένα ελαφρύ μικροσκόπιο. 

Το συγκεκριμένο δείγμα ηλικίας 48.500 ετών βρέθηκε σε μόνιμο πάγο 16 μέτρα κάτω από τον πυθμένα μιας λίμνης στο Yukechi Alas στη Γιακουτία της Ρωσίας. 

Ο καθηγητής Claverie και οι συνάδελφοί του είχαν αναβιώσει στο παρελθόν δύο ιούς ηλικίας 30.000 ετών από το μόνιμο στρώμα πάγου, ο πρώτος εκ των οποίων ανακοινώθηκε το 2014. 

Και οι εννέα ιοί είναι ικανοί να μολύνουν μονοκύτταρους οργανισμούς γνωστούς ως αμοιβάδες - αλλά όχι φυτά ή ζώα. Ωστόσο, άλλοι παγωμένοι ιοί θα μπορούσαν να είναι πολύ επικίνδυνοι για τη φυτική και ζωική ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Περίπου το 65% της ρωσικής επικράτειας χαρακτηρίζεται ως μόνιμα παγωμένο έδαφος, δηλαδή έδαφος που παραμένει μόνιμα παγωμένο ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όμως, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το έδαφος αρχίζει τώρα να ξεπαγώνει, φέρνοντας στο φως ζώα και αντικείμενα που έχουν παγώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Τα λείψανα μαλλιαρών ρινόκερων που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 14.000 χρόνια και ένα κεφάλι λύκου ηλικίας 40.000 ετών - τόσο τέλεια διατηρημένο που είχε ακόμα τρίχωμα - έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.

Έχει δημιουργηθεί ακόμη και μια βιομηχανία που εξαρτάται από το μαλλιαρό μαμούθ - το οποίο εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια - καθώς οι κυνηγοί αναζητούν τους σκελετούς που έχουν ανασκαφεί για να μπορέσουν να βγάλουν τους χαυλιόδοντες τους και να τους πουλήσουν σε εμπόρους ελεφαντόδοντου. 

Όμως η ανακάλυψη τόσο καλά διατηρημένων δειγμάτων προκάλεσε επίσης τον φόβο ότι οι ασθένειες που μπορεί να μετέφεραν τα ζώα θα μπορούσαν να ξεπαγώσουν μαζί τους και, σε αντίθεση με τους ξενιστές τους, να επιβιώσουν από την απόψυξη. 

Ο καθηγητής Claverie προειδοποίησε πέρυσι για "εξαιρετικά καλές" ενδείξεις ότι "μπορείτε να αναβιώσετε βακτήρια από βαθύ μόνιμο παγετό". 

Ανακάλυψε μάλιστα ο ίδιος έναν τέτοιο ιό - τον pithovirus - ο οποίος, όταν αποψύχθηκε από το μόνιμο πάγωμα άρχισε να επιτίθεται και να σκοτώνει αμοιβάδες.

Ενώ ο πιθοϊός, ο οποίος είχε παγώσει για περίπου 30.000 χρόνια πριν από το πείραμα, είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, ο καθηγητής Claverie δήλωσε ότι αποδεικνύει ότι οι ιοί που έχουν παγώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να "ξυπνήσουν" και να αρχίσουν να μολύνουν εκ νέου τους ξενιστές.


Οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με την ακριβή ηλικία του αρκτικού καλύμματος πάγου, του μόνιμου πάγου που το περιβάλλει, και συνεπώς την ηλικία των αντικειμένων που περιέχει.

Αλλά τα περισσότερα αποψυγμένα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής χρονολογούνται από την τελευταία εποχή των παγετώνων, περίπου 115.000 έως 11.700 χρόνια πριν.

Στην ερευνητική τους εργασία, ο καθηγητής Claverie και οι συνεργάτες του λένε ότι η απελευθέρωση ζωντανών βακτηρίων ή αρχαίων που έχουν παραμείνει σε κρυπτοβιοσία στο μόνιμο παγετώνα για εκατομμύρια χρόνια αποτελεί δυνητική "ανησυχία για τη δημόσια υγεία". 

'Η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο καταστροφική στην περίπτωση ασθενειών φυτών, ζώων ή ανθρώπων που προκαλούνται από την αναβίωση ενός αρχαίου άγνωστου ιού', λένε. 

'Όπως δυστυχώς τεκμηριώνεται καλά από τις πρόσφατες (και τις συνεχιζόμενες) πανδημίες, κάθε νέος ιός, ακόμη και αν σχετίζεται με γνωστές οικογένειες, απαιτεί σχεδόν πάντα την ανάπτυξη εξαιρετικά ειδικών ιατρικών αντιδράσεων, όπως νέα αντιικά φάρμακα ή εμβόλια'. 

Η Αρκτική είναι βέβαια πιο αραιοκατοικημένη από άλλα μέρη του κόσμου, αλλά ο καθηγητής Claverie δήλωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν τώρα εκεί για να εξορύξουν πόρους όπως ο χρυσός και τα διαμάντια.  

Δυστυχώς, το πρώτο βήμα για την εξόρυξη αυτών των πόρων είναι η απομάκρυνση των ανώτερων στρωμάτων του μόνιμου πάγου, εκθέτοντας έτσι τους ανθρώπους στους ιούς. 

'Πόσο καιρό αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να παραμείνουν μολυσματικοί μόλις εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες (υπεριώδες φως, οξυγόνο, θερμότητα) και πόσο πιθανό είναι να συναντήσουν και να μολύνουν έναν κατάλληλο ξενιστή στο μεσοδιάστημα, είναι ακόμη αδύνατο να εκτιμηθεί', αναφέρει η ομάδα.

'Αλλά ο κίνδυνος είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όταν η απόψυξη του μόνιμου πάγου θα συνεχίσει να επιταχύνεται και περισσότεροι άνθρωποι θα κατοικήσουν την Αρκτική στον απόηχο των βιομηχανικών εγχειρημάτων'. 

Αυτοί οι εννέα ιοί αναλύονται περαιτέρω στο νέο preprint paper, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, στον διακομιστή bioRxiv. 

Τον περασμένο μήνα, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η πιθανότητα να "διαρρεύσει" ένας ιός σε άλλο είδος αυξάνεται με το λιώσιμο των παγετώνων - ποταμών πάγου που κινούνται αργά. 

Το λιωμένο νερό από τους παγετώνες μπορεί να μεταφέρει παθογόνους μικροοργανισμούς σε νέους ξενιστές, καθιστώντας τμήματα της Αρκτικής πιθανό "γόνιμο έδαφος για αναδυόμενες πανδημίες". 

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου