Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ένα μυστήριο 500 ετών. Οι επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν τη μυστική επιστολή του ηγεμόνα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Καρόλου Ε'

 Το μυστικό μήνυμα του αυτοκράτορα μιλούσε για την προετοιμασία μιας απόπειρας κατά της ζωής του από τους εχθρούς του, τους Γάλλους.Γάλλοι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο LORIA κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν έναν μυστικό κωδικό 500 ετών που αποκάλυψε λεπτομέρειες μιας φημολογούμενης συνωμοσίας από τους Γάλλους να σκοτώσουν τον Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκράτορα και Βασιλιά της Ισπανίας Κάρολο Ε', γράφει ο Phys.

Ο Κάρολος Ε' (1500-1558) ήταν ένας από τους ισχυρότερους ηγεμόνες του 16ου αιώνα. Κυβέρνησε για περισσότερα από 40 χρόνια μια τεράστια αυτοκρατορία που κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής. Είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Κάρολος Ε' ήταν ο πρώτος ηγεμόνας ενός υπερατλαντικού κράτους.

Καρλ Β
Ο Κάρολος Ε' (1500-1558) ήταν ένας από τους ισχυρότερους ηγεμόνες του 16ου αιώνα. Κυβέρνησε για περισσότερα από 40 χρόνια μια τεράστια αυτοκρατορία που κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής. Μπορούμε να πούμε ότι ο Κάρολος Ε' ήταν ο πρώτος ηγεμόνας ενός υπερατλαντικού κράτους
Φωτογραφία: Wikipedia

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο LORIA, Γαλλία, πέρασαν μισό χρόνο αποκρυπτογραφώντας μια επιστολή που έγραψε ο αυτοκράτορας στον πρεσβευτή του στη Γαλλία το 1547. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου, στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα, υπήρχε συνεχής ένταση μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, την οποία τότε κυβερνούσε ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄, συνοδευόμενη από μια σειρά πολέμων.

Η επιστολή που έγραψε ο αυτοκράτορας Κάρολος Ε' στον πρεσβευτή του στη Γαλλία, Ζαν ντε Σεν Μωρίς, ξεχάστηκε όλους αυτούς τους αιώνες σε μια από τις βιβλιοθήκες της πόλης Νανσί της Γαλλίας. Η κρυπτογράφος Cécile Piero από το Ερευνητικό Ινστιτούτο LORIA έμαθε για πρώτη φορά για την ύπαρξη αυτής της επιστολής μόλις το 2019. Και μόνο μερικά χρόνια αναζήτησης την οδήγησαν σε αυτό το έγγραφο.

Κάρολος Ε΄, μυστική επιστολή
Η επιστολή που έγραψε ο αυτοκράτορας Κάρολος Ε' στον πρεσβευτή του στη Γαλλία, Jean de Saint-Maurice, ξεχάστηκε όλους αυτούς τους αιώνες σε μια βιβλιοθήκη στην πόλη Nancy της Γαλλίας.
Φωτογραφία: mask-covid

Σύμφωνα με τον Pierrot, όσα έγραψε ο αυτοκράτορας στην επιστολή ήταν μυστηριώδη και εντελώς ακατανόητα, αφού ο Κάρολος Ε' χρησιμοποιούσε μυστικά σύμβολα. Έξι μήνες επίπονης δουλειάς κατέστησαν δυνατή την ανάδειξη έως και 120 μυστηριωδών συμβόλων που βρέθηκαν στην επιστολή.

"Στην επιστολή, ολόκληρες λέξεις ήταν κρυπτογραφημένες, ο αυτοκράτορας αντικατέστησε μερικά γράμματα με κρυπτικά σημάδια, πιθανότατα εμπνευσμένα από την αραβική γλώσσα. Υπήρχαν επίσης σύμβολα που δεν σήμαιναν απολύτως τίποτα, και όλα μαζί υποδηλώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο αυτοκράτορας ήθελε να κρύψει το αληθινό νόημα της αλληλογραφίας από όποιον εχθρό θα προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα», λέει ο Pierrot.

Η σημαντική ανακάλυψη στην αποκρυπτογράφηση του γράμματος ήρθε αφού οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν μια φράση στο σύνολό της και έτσι μπόρεσαν να σπάσουν τον μυστικό κωδικό του αυτοκράτορα. Μια άλλη επιστολή, την οποία ο πρεσβευτής στη Γαλλία έστειλε πίσω στον αυτοκράτορα, βοήθησε επίσης τους επιστήμονες να την αποκρυπτογραφήσουν. Σε αυτό το μήνυμα, οι επιστήμονες βρήκαν το κλειδί για το ξεκλείδωμα του κώδικα.

Κάρολος Ε΄, μυστική επιστολή
Σύμφωνα με τον Pierrot, όσα έγραψε ο αυτοκράτορας στην επιστολή ήταν μυστηριώδη και εντελώς ακατανόητα, αφού ο Κάρολος Ε' χρησιμοποιούσε μυστικά σύμβολα. Έξι μήνες επίπονης δουλειάς κατέστησαν δυνατή την ανάδειξη έως και 120 μυστηριωδών συμβόλων που βρέθηκαν στην επιστολή.
Φωτογραφία: mask-covid

"Αυτή είναι μια πραγματικά μοναδική περίπτωση γιατί καταφέραμε να διαβάσουμε μια επιστολή που κανείς δεν μπόρεσε να διαβάσει εδώ και 500 χρόνια. Η επιστολή αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ Φραγκίσκου Α' και Καρόλου Ε' επιδεινώθηκαν το 1547, παρά τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν το 1544 Αλλά οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν ακόμα τεταμένες σε τέτοιο βαθμό που η επιστολή αναφέρει ότι υπάρχουν φήμες για γαλλική συνωμοσία για τη δολοφονία του Καρόλου Ε'», λέει ο Πιερό.

Δεν υπάρχουν ακριβείς λεπτομέρειες για τη συνωμοσία στην επιστολή, αλλά ο αυτοκράτορας εξέφρασε έντονους φόβους για αυτήν. Οι μελετητές ελπίζουν τώρα να αποκρυπτογραφήσουν άλλη αλληλογραφία μεταξύ του αυτοκράτορα και του πρεσβευτή του για να αποκτήσουν μια πιο ακριβή εικόνα των πολιτικών του Καρόλου Ε' στην Ευρώπη.

Το Focus έχει ήδη γράψει για το γεγονός ότι ο θησαυρός που ανακαλύφθηκε, ο οποίος θεωρήθηκε πλαστός, απέδειξε την ύπαρξη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σπονσιανού , ο οποίος επίσης θεωρήθηκε μόνο μύθος.

focus.ua

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου