Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, συνδικαλιστές ΕΣΥ.

 Δύο ανοιχτά «μέτωπα» απασχολούν αυτό το διάστημα το υπουργείο Υγείας:Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που για πρώτη φορά θέτει ζήτημα ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ και το οποίο συνεχίζει να προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστών.

Το ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, που καθίσταται πλέον «επείγον» μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την παρατεταμένη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στο ΕΣΥ.

Αντιδράσεις για τις αλλαγές στο ΕΣΥ 

Το απόγευμα ξεκινά η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ενώ για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η ακρόαση των φορέων και η κατ' άρθρο συζήτηση. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη. 

Το νομοσχέδιο για πρώτη φορά εισάγει τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ αλλά και τη δυνατότητα μερικού ιδιωτικού έργου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οι δύο αυτές διατάξεις είναι και η αιχμή των αντιδράσεων από την πλευρά των συνδικαλιστών του ΕΣΥ, οι οποίοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις όλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μαζεύει υπογραφές για τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου ενώ οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Αθήνας (ΕΙΝΑΠ) επίσης απορρίπτουν συλλήβδην το νομοσχέδιο.

Οι συνδικαλιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και «σπρώχνει» τους ασθενείς προς τις ιδιωτικές πληρωμές.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οι προβλεπόμενες διατάξεις μπορούν να ενισχύσουν άμεσα το ΕΣΥ με ιατρικό δυναμικό και να κάνουν το δημόσιο σύστημα πιο ελκυστικό για περισσότερους γιατρούς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο δύο φορές την εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τη λειτουργία του νοσοκομείου όπου υπηρετούν, μαζί με τις εφημερίες και τα απογευματινά ιατρεία, όπου υπάρχουν.

Οι λεπτομερείς προϋποθέσεις αλλά και η διαδικασία με τον οποίο θα ελέγχονται οι γιατροί θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση στο ΕΣΥ, προβλέπεται κάλυψη των άγονων θέσεων (σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές) από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και με τριετείς συμβάσεις ενώ θα μπορούν παράλληλα να συνεχίζουν το ιδιωτικό τους έργο.

Οι συνδικαλιστές αντιδρούν με το επιχείρημα ότι η μερική απασχόληση υποβαθμίζει τη δημόσια περίθαλψη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση στις αποδοχές των γιατρών κατά 10% και κάποια επιδόματα για ορισμένες ειδικότητες (Επείγουσα Ιατρική, Αναισθησιολογία) ως κίνητρο για την επιλογή τους.

Όμως τα σωματεία των γιατρών ζητούν να αποκατασταθούν οι μισθολογικές απώλειες από το 2012 και μετά.

Πώς και πότε θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ. 

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο για το υπουργείο Υγείας αφορά τους περίπου 2000 υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αφού δεν εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού.

Οι υγειονομικοί αυτοί παραμένουν εκτός ΕΣΥ μέχρι το τέλος του χρόνου, βάσει της παράτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική τη μακροχρόνια παράταση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή των υγειονομικών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, η υποχρεωτικότητα θα έπρεπε να έχει επαναξιολογηθεί με βάση της επιδημιολογική κατάσταση και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε να εννοηθεί ότι η επιστροφή είναι μονόδρομος, δηλώνοντας: «Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης». Μένει να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα ποια είναι τα αναγκαία μέτρα για τα οποία μίλησε ο υπουργός και πώς θα εφαρμοστούν αυτά στο Σύστημα Υγείας.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου