Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Προειδοποίηση καθώς το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο μπορεί να εκραγεί σύντομα, αφού προκαλεί 50 σεισμούς την ημέρα.

ΤΟ μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου δείχνει σημάδια ότι μπορεί να εκραγεί και εκατοντάδες έχουν προειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.


Το ηφαίστειο Μάουνα Λόα στη Χαβάη βρίσκεται σε κατάσταση "αυξημένης σύλληψης" από τον Σεπτέμβριο και πλέον συγκλονίζεται από 50 σεισμούς την ημέρα.

Ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να συμβεί σύντομα μια νέα έκρηξη, παρακολουθούν στενά τις δονήσεις στην κορυφή του ηφαιστείου λόγω της συσσώρευσης μάγματος κάτω από την επιφάνεια.

Οι αρχές της Χαβάης στο Μεγάλο Νησί είπαν στους κατοίκους να προετοιμαστούν για το χειρότερο, όπως να ετοιμάσουν μια τσάντα "go" με τρόφιμα και νερό, να αποφασίσουν ένα ασφαλές μέρος για να καταφύγουν και να συναντηθούν με τους οικείους τους.

Ο διαχειριστής της Πολιτικής Άμυνας της κομητείας της Χαβάης, Talmadge Magno, είπε στις οικογένειες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Είπε χαρακτηριστικά: "Ο κ. Μάγκνο δεν πρέπει να φοβάται: "Μην πανικοβληθείτε όλοι, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι ζείτε στις πλαγιές του Μάουνα Λόα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβεί κάποιου είδους καταστροφή από λάβα".

Επειδή αντιπροσωπεύει πάνω από το 51% της χερσαίας μάζας του νησιού, μια έκρηξη θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στους κατοίκους, δήλωσε ο Magno.

Το Μάουνα Λόα είναι ένα "ηφαίστειο ασπίδα" - ένα ηφαίστειο που είναι ιδιαίτερα απειλητικό για τη γύρω περιοχή επειδή η λάβα του δεν είναι παχύρρευστη και θα ρέει πιο γρήγορα και πιο μακριά.Όταν το Mauna Loa, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 4.169 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εξερράγη το 1950, χρειάστηκαν μόλις τρεις ώρες για να συναντήσει η λάβα την ακτή Kona, περίπου 30 μίλια μακριά.

Της έκρηξης του 1950 και μιας άλλης καταστροφικής έκρηξης το 1984 προηγήθηκαν μεγάλοι σεισμοί, δίνοντας στους ερευνητές πληροφορίες για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του ηφαιστείου.

Περισσότερα από 700 σπίτια καταστράφηκαν και χιλιάδες κάτοικοι εκτοπίστηκαν μετά τη μεγάλη έκρηξη του γειτονικού ηφαιστείου Kilauea του Mauna Loa το 2018.

Τότε, το Kilauea εξέπεμψε αρκετή λάβα για να γεμίσει 320.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Έκαψε μια έκταση μεγαλύτερη από το μισό μέγεθος του Μανχάταν μέσα σε έως και 80 μέτρα σκληρυμένης πλέον λάβας.

the-sun.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου