Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Δεν υπάρχει επιστροφή για τα πλατάνια.. Ενδείξεις για μετάδοση της νόσου από πουλιά και έντομα./Με Γερμανο-ολλανδική «σφραγίδα» το νέο mega φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή της Λάρισας – Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

 kalamas platania

Δεν υπάρχει επιστροφή για τα πλατάνια.. Τα πλατανοδάση χάνονται το ένα μετά το άλλο χωρίς να μπορεί να ανακοπεί η νόσος του μεταχρωματικού έλκους που χτυπά τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι η νόσος μεταδίδεται με τα έντομα και τα πουλιά, πέρα από τους τρόπους που είχαν καταγραφεί μέχρι τώρα. Αν οι ενδείξεις μετατραπούν σε αποδείξεις τότε είναι θέμα χρόνου να νεκρώσει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός δέντρων.

Ο Προιστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας σε δηλώσεις που έκανε στα Γιάννινα, στη διάρκεια του συμποσίου των δασικών υπηρεσιών τόνισε ότι «δυστυχώς η ασθένεια αυτή είναι πολύ ύπουλος μύκητας που μεταδίδεται και από την αναστόμωση των ριζών των υγειών πλατάνων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα καμία μέθοδος ίασης ενός δέντρου που έχει πληγεί από την ασθένεια».

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρόληψη. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους και των πολιτών και των συνεργείων που δουλεύουν στην ύπαιθρο πως χρειάζεται απολύμανση των εργαλείων, προσεκτική και αποτελεσματική όπως και των μηχανημάτων.

Όταν διαπιστωθεί η προσβολή ενός δέντρου δημιουργείται ζώνη που πρέπει να απομακρυνθούν και υγιή δέντρα.

«Έχουμε ενδείξεις ότι η ασθένεια μεταδίδεται με τα πουλιά και τα δέντρα οπότε καταλαβαίνει ο καθένας πόσο επικίνδυνο είναι. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία ασθένεια πάρα πολύ ύπουλη» τόνισε ο κ. Γκουντούφας.

Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι η εικόνα του Καλαμά όπου μετά από δέκα χρόνια καταγράφεται φυσική αναγέννηση πλατάνων σε περιοχές όπου υπήρξε προσβολή.

Ο πλάτανος είναι συνυφασμένος με την ιστορία και την ομορφιά του τόπου.. Από το μεταχρωματικό έλκος δεν γλυτώνουν ούτε δέντρα που βρίσκονται στους αστικούς ιστούς, όπως αυτά στην παραλίμνιο των Ιωαννίνων.

Η αντικατάσταση όσων απομακρύνονται δεν μπορεί να γίνει με νέα πλατάνια ενώ γενετιστές ανά τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να δημιουργήσουν ένα είδος ανθεκτικό στη συγκεκριμένη νόσο.

epiruspost.gr

Με Γερμανο-ολλανδική «σφραγίδα» το νέο mega φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή της Λάρισας – Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

Γερμανο-ολλανδική «σφραγίδα» θα έχει το νέο mega φωτοβολταικό project που αναμένεται να αναπτυχθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια υψηλή επένδυση καθώς μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα που προετοιμάζονται στην Ελλάδα, ισχύος 302,225 MW.

Η βεβαίωση παραγωγού εκδόθηκε από τη ΡΑΕ το 2021 για λογαριασμό της εταιρείας Central Greece Development 1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ («CGD 1 M IKE») και αφορούσε φωτοβολταικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 274,89 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 274,89 MW στη θέση Μεγάλο Μοναστήρι (Τσούμα-Τρίστρατο-Πουρνάρι) των Δημοτικών Ενοτήτων Αρμενίου, Κιλελέρ και Φερών, των Δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις 11 Ιουλίου 2022, όπως αναφέρει το newmoney, η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού από 274,89 MW σε 302,225 MW αντίστοιχα (αύξηση <10%). Αίτηση που έγινε αποδεκτή από τη ΡΑΕ στις 4 Αυγούστου.

Το χτίσιμο του ελληνικού βραχίονα.

Η CGD 1 M IKE συστάθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020 με διαχειριστή τον Χρήστο Συρικέλα και με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των εταίρων της 30ης Ιουλίου 2021, αποφασίστηκε να αυξηθεί το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 320.000 ευρώ, ενώ μετά από απόφαση της Γ.Σ της 14ης Φεβρουαρίου 2022, αποφασίστηκε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 135.000 ευρώ.

Στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε στις 2 Μαρτίου 2022 αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού, δια του οποίου ξεκαθαρίζεται ότι το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 456.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4.560 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ έκαστο και το οποίο έχει καλυφθεί από την εταιρεία Greencells Energy NL B.V., που εδρεύει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Επίσης, ορίστηκε νέος διαχειριστής ο Αναστάσιος Σταματέλλος, General Manager Greencells Greece, ο οποίος διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία στην αγορά φωτοβολταικών και θητεία στις Enerdia, Recom Crporation, Conergy AG και Epuron.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ως Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην Epuron ανέπτυξε 20 διαφορετικά φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 32 MWp, ενώ επί των ημερών του ως Διευθυντής Πωλήσεων στην Conergy η εταιρεία κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο πελατών κατά 60% καθώς και την εξαγωγική της δραστηριότητα σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Τουρκία και η Βουλγαρία.

onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου