Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο του Ιράν: αναφορές.

 Ένας κορυφαίος αξιωματούχος των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα μπορούσε να οργανώσει μια επίθεση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά μπορεί να διστάσει λόγω της αβεβαιότητας για το πώς θα αντιδράσει ο διοργανωτής Κατάρ.

Ο υποστράτηγος Aharon Haliva, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, συμμετείχε σε συνέδριο του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα και μίλησε για τις διαδηλώσεις που καταλαμβάνουν τη χώρα και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, το μεγαλύτερο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου.

"Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να διαταράξει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ", δήλωσε ο Χαλίβα. "Ωστόσο, το μόνο πράγμα που τους εμποδίζει - ποια θα είναι η αντίδραση του Κατάρ".

Οι διαμαρτυρίες στο Ιράν συνεχίζονται από τότε που μια γυναίκα ονόματι Mahsa Amini πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο, σε αυτό που αποκαλείται η μεγαλύτερη πρόκληση για τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν από την επανάσταση του 1979.


Ο θάνατος της Amini δεν προκάλεσε μόνο οργή στην Τεχεράνη, αλλά οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ηγέτες της χώρας ανέπτυξαν στρατεύματα σε μια κουρδική πόλη για να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης, η οποία είχε καταληφθεί από διαδηλωτές.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι δρόμοι του Μαχαμπάντ ήταν γεμάτοι με στρατιωτικά οχήματα και σε ένα περιστατικό, οι ιρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για μια ομιλία του κυβερνήτη.

Η Χαλίβα δήλωσε ότι οι σημερινές διαδηλώσεις είναι ασυνήθιστες λόγω της διάρκειας και της έντασής τους, προσθέτοντας πώς οι διαδηλώσεις αλλάζουν τις γραμμές των πολιτικών ταραχών.

Είναι ανησυχητικό για το καθεστώς του Ιράν, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης και υφιστάμενης διεθνούς πίεσης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, δήλωσε ο στρατηγός.

"Καθώς αυξάνεται η πίεση στο Ιράν, η ιρανική αντίδραση σε διάφορα γεγονότα είναι πιο επιθετική", δήλωσε. "Θα πρέπει να περιμένουμε πιο επιθετικές ενέργειες από το Ιράν στην περιοχή και στον κόσμο".

Καθώς το Ιράν καθορίζει το επόμενο βήμα του, ο Χαλίβα ήταν ανένδοτος ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο απειλείται.

"Σας λέω ότι οι Ιρανοί σκέφτονται τώρα να χτυπήσουν και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ", είπε. "Φοβούνται την αντίδραση του Κατάρ. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Το Ιράν πιέζεται και αυτό μεταφράζεται σε επιθετικές ενέργειες".

foxnews.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου