Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Νέα "σύγκρουση" στα telecoms: Vodafone & Nova εναντίον ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες.

 Του Φώτη Φωτεινού 

Οι οπτικές ίνες αποτελούν – και επίσημα – το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Όχι μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο (γεωγραφικές περιοχές, πλήθος γραμμών), αλλά και σε θεσμικό, όπως αναδείχτηκε στο 24ο Συνέδριο Infocom.

Και οι τρεις πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Nova), αφού πρώτα ανέδειξαν το επενδυτικό πλάνο τους για τα δίκτυα νέας γενιάς, προσδιόρισαν τις θέσεις τους γύρω από το επικείμενο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕΤΤ για την αγορά οπτικών ινών. 

Στην Ελλάδα έχει εξαγγελθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικών ινών και, έως το 2027, εκτιμάται ότι οπτική ίνα θα είναι εγκατεστημένη στα περισσότερα νοικοκυριά. 

Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δις ευρώ, πάνω από 1 εκατ. γραμμές από Vodafone (η Vodafone έχει εξαγγείλει 800.000 γραμμές έως το 2025) και Nova και περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές). 

Επίσης, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην εγκατάσταση εναέριων οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά σε σχεδόν 5 χρόνια.

Χθες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, Vodafone και Nova "διασταύρωσαν τα ξίφη" τους με τον ΟΤΕ, καθώς οι 3 πάροχοι εξέφρασαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς οπτικών ινών. 

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τη ρύθμιση ή μη της αγοράς οπτικών ινών. 

"Η οπτική ίνα είναι μια νέα αγορά, ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία. Η μερική απορύθμιση της αγοράς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση", σχολίασε ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής – Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ.

"Με τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά οδηγούμαστε σε επαναφορά του μονοπωλίου στη χονδρική", υποστήριξε, από την πλευρά του, ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, σημειώνοντας ότι "δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος". 

"Το Ftth είναι ακριβό σήμερα, γιατί έχουμε υψηλές τιμές χονδρικής", υπογράμμισε ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της Nova, τονίζοντας ότι "για να έρθει η ζήτηση, πρέπει να πέσουν οι τιμές της χονδρικής". 

Σημειώνεται ότι, βάσει του τελικού σχεδίου μέτρων για την ανάλυση αγοράς για χονδρική πρόσβαση που κοινοποίησε η ΕΕΤΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρείται η ρύθμιση των τιμών χονδρικής του ΟΤΕ για το FttH. 

Μετά το πέρας τριών ετών, η ΕΕΤΤ δύναται να προβεί σε άρση της υποχρέωσης κοστοστρέφειας εφόσον πληρούνται δύο προϋποθέσεις: 

-Η προσφερόμενη από τον ΟΤΕ πρόσβαση των παρόχων στις υποδομές δικτύου (physical Infrastructure) του είναι λειτουργική (βάσει κανόνων που θα καθοριστούν), 

-Να έχει αναπτυχθεί εναλλακτικό δίκτυο FttH και θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των ενεργών ευρυζωνικών συνδρομητών των συγκεκριμένων περιοχών.

Επιπλέον, αίρεται η υποχρέωση του ΟΤΕ για τον έλεγχο τιμών λιανικής των προϊόντων FttH, η οποία θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή, όταν η διείσδυση των FttH υπηρεσιών φτάσει το 30% των ενεργών ευρυζωνικών συνδέσεων, σύμφωνα με τους ετήσιους ελέγχους που θα διενεργεί η ΕΕΤΤ.  

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου