Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

MYTILINEOS Smart Cities> Η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου.

"Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, πράσινες και βιώσιμες", τόνισε μεταξύ των άλλων κατά την παρουσίαση ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίος.

Με μία μεγάλη γιορτή, παρουσία πλήθους καλεσμένων, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κατοίκων, τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου, μετασχηματίστηκαν και επίσημα στην πρώτη «Έξυπνη Πόλη» της Ελλάδας, με την ενέργεια της MYTILINEOS. Στην πρότυπη κοινότητα που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι  ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και γιατί όχι … «έξυπνες»!

Τι είναι όμως μία «έξυπνη» πόλη; Είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Η MYTILINEOS Smart Cities παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίο, από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια: «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» δήλωσε.Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:
– Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας

– Έξυπνη διαχείριση υδάτων

– Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων

– Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)

– Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών

– Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G

– Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:
– «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες

– Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

– Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»

Η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Με νέα πρωτοποριακά εργαλεία και υπηρεσίες. Για τον σύγχρονο πολίτη, για την κοινωνία του μέλλοντος, για την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», με την σφραγίδα ποιότητας της MYTILINEOS.

Ομιλία Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου.

Έναν ιδιαίτερο τόπο για εμάς στη MYTILINEOS, καθώς εδώ μένουν οι άνθρωποί μας, που εργάζονται στον Τομέα Μεταλλουργίας και παράγουν πλούτο για την εταιρεία, αλλά και τη χώρα εδώ και 60, σχεδόν, χρόνια.

Έναν ιδιαίτερο τόπο, ιστορικό για την χώρα μας, καθώς όλοι γνωρίζουμε το αίμα που πλήρωσε το Δίστομο για την απελευθέρωση της.

Κι έναν τόπο που τον έκανε παγκόσμια γνωστό ο πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης, που σχεδίασε τον πρότυπο οικισμό για τους εργαζόμενους του Αλουμινίου της Ελλάδος το 1965.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά του οικισμού, καθώς ο πολεοδόμος του είχε ως στόχο να τον αναπτύξει φυσιολογικά μέσα στο τοπίο και να τον παραδώσει στους κατοίκους του με έναν λιτό και δυνατό αρχιτεκτονικό ρυθμό, χωρίς ευτελείς γραφικότητες.

Πρότυπα του οικισμού ήταν οικιστικά σχέδια από άλλες χώρες, επίσης επιμελημένα από το γραφείο Δοξιάδη.

Από τότε, έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια και ο οικισμός παραμένει πρότυπο, ισχυρό τοπόσημο, αλλά και σημείο αναφοράς για όλους όσους έχουν ζήσει εδώ, με αξιοζήλευτο το βιοτικό επίπεδο που προσφέρει στους κατοίκους του.

Σήμερα λοιπόν είμαστε εδώ για να γράψουμε άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του οικισμού, αλλά και της εταιρείας μας.

Είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε την εφαρμογή της πλατφόρμας Smart Cities που αναπτύσσουμε: Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνει πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνει πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα.

Οι συνεργάτες μου θα σας πουν για τις υπηρεσίες με αρκετές λεπτομέρειες, για τις εφαρμογές και τα προϊόντα που θα απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και σε μεγάλους οργανισμούς που θα μπορούν να ενσωματώσουν την πλατφόρμα, είτε ολόκληρη, είτε μέρος της.

Από τη δική μου πλευρά, θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για το πώς φτάσαμε ως εδώ, να αναπτύξει η εταιρεία κυριολεκτικά έναν νέο τομέα επιχειρηματικής δράσης για εμάς, που ωστόσο αξιοποιεί τη δυνατότητα συνεργιών που έχει ο οργανισμός  μας μεταξύ των Τομέων Δραστηριότητάς του.

Το Δεκέμβριο του 2019, στο Συνέδριο του ΣΕΒ, είχα αναφερθεί σε δύο βασικούς πυλώνες των προκλήσεων που έχουμε ως χώρα: την ψηφιακή επανάσταση – την 4η βιομηχανική επανάσταση όπως είναι ευρύτερα γνωστή – και την κλιματική ουδετερότητα.

Έψαξα λίγο το αρχείο μου, να δω τι ακριβώς είχα πει και πόση συνέπεια επιδείξαμε ως εταιρεία τρία χρόνια μετά.

Δεν θέλω να σας κουράσω, θα σταθώ μόνο σε μία φράση που είχα τότε αναφέρει:

Η εθνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική επιβάλλεται να δημιουργήσει ένα road map,  με στοχευμένες δράσεις στους τομείς του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενέργειας και του κλίματος, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του διεθνούς εμπορίου, χωρίς παραφωνίες, και χωρίς ομφαλοσκόπηση, ένα «σπορ» στο οποίο δυστυχώς η Ευρώπη στο παρελθόν επιδόθηκε με εμμονή.

Εκτιμώ λοιπόν ότι ως εταιρεία μπήκαμε στη διαδικασία και δημιουργήσαμε αυτό το road map, που έχει γίνει πλέον μέρος του DNA μας και κάναμε πολλή δουλειά σε όλα τα πεδία που ανέφερα.

Είναι ένα επιχειρηματικό ταξίδι, που διέπεται από την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων και ασπάζεται τα περίφημα κριτήρια ESG.

Στόχος μας είναι η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί αξία για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Έτσι, η ΜΥTILINEOS έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως, που το 2020 δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, κατά -30% για το 2030 σε σχέση με το 2019 και net zero το 2050, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της  δραστηριότητας.  Από τότε, έχουμε κατορθώσει το 55% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες.

Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων των στελεχών σε όλη την πυραμίδα μας, σε όλους τους τομείς μας, σε όλες τις χώρες. Αλλάξαμε συνήθειες, τρόπο που δουλεύουμε, συνεργαζόμαστε, ραπορτάρουμε.

Ήταν μια αλλαγή δύσκολη, αλλά με καρπούς που δεν δρέπουμε μόνο εμείς στη MYTILINEOS, αλλά και σε όλα τα περιβάλλοντα που δρούμε.

Αν κάτι χαρακτηρίζει της MYTILINEOS εκτιμώ πως είναι η δυνατότητά μας να μπορούμε να διαβάζουμε τις εξελίξεις έγκαιρα και να προσαρμόζουμε την στρατηγική μας. Να αλλάζουμε, διατηρώντας τον πυρήνα της ύπαρξής μας: μια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία.

Για εμάς λοιπόν ήταν αυτονόητη αυτή επιλογή, η ανάπτυξη με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.

Κι ο μόνος τρόπος για να είναι εφικτή είναι μέσα από το να επαν-εφευρίσκουμε τον εαυτό μας.

Σας ομολογώ δεν είναι εύκολο: να μετασχηματιζόμαστε όμως για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, είναι μέρος του ποιοι είμαστε

Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξελίχθηκε η MYTILINEOS σε Energy Utility της νέας εποχής.

Έναν καθετοποιημένο οργανισμό ενέργειας που ασχολείται με:
– Παραγωγή ενέργειας από τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά εργοστάσια στην Ευρώπη – το νέο CCGT είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να σας φιλοξενήσουμε και πάλι για τα εγκαίνιά του, ενώ γνωρίζετε και για την επένδυσή μας στη Βόρεια Μακεδονία

– Παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθήκευσή της

– Κατασκευή της υποδομής αυτού του είδους παραγωγής ενέργειας, είτε μέσα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με Φυσικό Αέριο, είτε μέσω της κατασκευής φ/β πάρκων σε όλη την υφήλιο, ή έργων waste to energy

– Εμπόριο Φυσικού Αερίου, είτε στην Ελλάδα και εξωτερικό, ιδιαίτερα στηρίζοντας τους γειτονικές μας βαλκανικές χώρες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο

– Φυσικά στη λιανική, μέσω της Protergia, προσφέροντας σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες και συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με περισσότερες από 330.000 παροχές σε ολόκληρη τη χώρα, και δυναμική παρουσία στην ηλεκτροκίνηση και τους Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξαγοράς της W+V πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το αποτύπωμά μας

– Και τώρα, μέσα από την πλατφόρμα Smart Cities.

Για εμάς ήταν προνομιακό πεδίο αυτή η διαδικασία καθώς είχαμε όλες τις τεχνικές δυνατότητες να το κάνουμε.
– Μια δική μας πόλη, και μάλιστα πρότυπη, που φιλοξενεί τους ανθρώπους της Μεταλλουργίας

– Έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύσσει υποδομές

– Έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύσσει συστήματα ΑΠΕ

– Έναν τομέα δραστηριότητας που δραστηριοποιείται στην ενέργεια

– Και κεντρικές υπηρεσίες που καινοτομούν και δουλεύουν, μας ενδιαφέροντα και απαιτητικά projects.

Συνδυάσαμε λοιπόν την εμπειρία, την εφευρετικότητα, την όρεξη, και των τεσσάρων Τομέων και των Κεντρικών Υπηρεσιών, για να κάνουμε τα Άσπρα Σπίτια εργαστήριο καινοτομίας και να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των κατοίκων της.

Είναι ένα πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας, όχι μόνο ως εταιρεία.

Αλλά και της δυνατότητας να δημιουργούμε ανοιχτές κοινωνίες, που αξιοποιούν τον θαυμαστό καινούριο κόσμο που ανοίγει μπροστά μας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη.

Είπα και στην αρχή ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα, που βάλλεται από την κλιματική κρίση, πολέμους, απανωτές κρίσεις με αποκορύφωμα την ενεργειακή, που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, αλλά και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε το ρόλο που παίζουμε ο καθένας, ιδιαίτερα όταν είμαστε μεγάλες εταιρείας.

Θα πρέπει να ανοίγουμε δρόμους, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων.

Σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο λοιπόν είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προς όφελος όλων.

Αυτό μπορούν να κάνουν οι «έξυπνες πόλεις», να ενισχύσουν την βιωσιμότητα, να δώσουν δύναμη και έλεγχο στους καταναλωτές πολίτες, να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τα δεδομένα, τα περίφημα Big Data, προς όφελος των ίδιων και των κοινοτήτων τους.

Μία έξυπνη πόλη που προσεγγίζει σωστά τους όρους citizenship, governance και mobility δημιουργεί αυτές τις δυνατότητες και την κάνει ανοιχτή πόλη, συμβάλλοντας στην λειτουργία των ανοιχτών θεσμών και κοινωνιών, που κάνουν πιο τις κοινότητες πιο δημοκρατικές.

Αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των ανθρώπων της. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του, κάνει εξοικονόμηση, προστατεύει τον εαυτό του και το περιβάλλον.

Ο Γιάννης Καλαφατάς και η Βίβιαν Μπουζάλη θα σας πουν περισσότερα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό μέσα από την πλατφόρμα μας.

Κλείνω λέγοντας πως είμαι χαρούμενος που δεν προσεγγίσαμε αυτή την νέα δραστηριότητα αυστηρά επιχειρηματικά, αλλά είδαμε τις άπειρες δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν και μάλιστα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευμάρειας για τους πολίτες του μέλλοντος.

Η MYTΙLINEOS λοιπόν αναλαμβάνει να κάνει πραγματικότητα, αυτό που κάποτε μπορεί να φάνταζε αδύνατο. Έναν νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα ευέλικτες εφαρμογές και τεχνολογίες υψηλής νοημοσύνης.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Παρουσίαση από:

Βίβιαν Μπουζάλη – Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing

Γιάννη Καλαφατά – Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών

Βίβιαν Μπουζάλη

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας.

Μια ιδιαίτερη και χαρούμενη μέρα για εμάς, που ερχόμαστε να προσθέσουμε άλλη μια ιστορική στιγμή στον Οικισμό Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου, μετατρέποντάς την σε μια έξυπνη πόλη.

Αυτή τη μέρα θέλαμε να τη γιορτάσουμε μαζί σας, με τους κατοίκους του Οικισμού και με τους συνεργάτες μας, ή με μέλλοντες συνεργάτες μας, με όλους εσάς τους προσκεκλημένους μας.

Μέρα γιορτής δεν είναι όμως μόνο επειδή καινοτομούμε σε αυτό το ιστορικό σημείο, αλλά κι επειδή η MYTILINEOS προσθέτει στη δραστηριότητά της ένα ακόμα αντικείμενο που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα των συνεργειών τεσσάρων Τομέων Δραστηριότητάς της: την πλατφόρμα Smart Cities.

Κάναμε λοιπόν εργαστήριο καινοτομίας τον οικισμό μας, για να φέρουμε το μέλλον πιο κοντά, ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες.

MYTILINEOS Smart Cities λοιπόν. Υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων πιο εύκολη.

Παράλληλα, για πόλεις, κοινότητες οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία.

Δεν θα σας κουράσω πολύ, αλλά να σας δείξω για αρχή ένα μικρό video.Βίβιαν Μπουζάλη.

Ο Πρόεδρός μας έδωσε πιστεύω με πολλή σαφήνεια το όραμα της εταιρείας για τη δραστηριότητά της στο νέο, συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να καλέσω μαζί μου στη σκηνή το Γιάννη Καλαφατά, Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της MYTILINEOS, που είχε το γενικό συντονισμό της ανάπτυξης του νέου μας project.

Όσο ανεβαίνει ο Γιάννης, θα ήθελα να σταθώ στο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η MYTILINEOS: τους Τομείς Δραστηριότητάς της που δίνουν τη δυνατότητα συνεργειών ανάπτυξης υπηρεσιών, προϊόντων ή εφαρμογών που πρώτα έχουμε αξιοποιήσει για εμάς.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νέου CCGT παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ήδη σε λειτουργία στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου και δημιουργήθηκε από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και πια χτίζουμε σε όλο τον κόσμο, όπως αναλάβαμε πρόσφατα στην Αγγλία.

Γιάννης Καλαφατάς.

Καλησπέρα κι από εμένα.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή εκδήλωση που όπως είπε και η Βίβιαν, είναι σημαντική για την εταιρεία μας.

Κι αυτό γιατί με την πλατφόρμα Smart Cities ερχόμαστε να δείξουμε μέρους του συνολικού Energy Utility που έχει μετατραπεί η MYTILINEOS όλα αυτά τα χρόνια.

Ενός οργανισμού που παράγει και παρέχει ενέργεια, δημιουργεί τις υποδομές για την παραγωγή, εμπορεύεται ηλεκτρισμό και φυσικού αέριο, δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για τους καταναλωτές, που δεν εξαντλούνται απλώς σε πακέτα ενέργειας, όπως θα δείξουμε σήμερα.

Εμείς, έχοντας το προνόμιο να διαθέτουμε ένα δικό μας οικισμό, συνεργαστήκαμε όλες σχεδόν οι δομές της εταιρείας, για να ένα μοναδικό project που μας κάνει υπερήφανους: να μετατρέψουμε τον ιστορικό Οικισμό Άσπρα Σπίτια σε έξυπνη πόλη, μέσα από τέσσερα use cases για αρχή, με άπειρες δυνατότητες.

Βίβιαν Μπουζάλη.

Γιάννη, πριν εξηγήσουμε τι κάναμε για τα Άσπρα Σπίτια θα ήθελα να εξηγήσουμε τι είναι μία «έξυπνη» πόλη.

Μία «έξυπνη» πόλη είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Γίνεται για παράδειγμα μία ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως ανέφερε βελτιώνουν τον τρόπου που εκμεταλλευόμαστε τους πόρους, τους κάνουν πιο αποδοτικούς και βέβαια αποδοτικότερη και οποιαδήποτε δραστηριότητα των πολιτών.

Μέσω αυτής αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των δυνατοτήτων των ανθρώπων της, όπου ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του.

Έτσι – με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών –αναβαθμίζονται υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, μέσα από τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων, ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα.

Γιάννη μου, μιας και είσαι άνθρωπος των αριθμών, έχεις να μας πεις κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά

Γιάννης Καλαφατάς

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια τις περισσότερες φορές.

Καθώς μιλάμε για πόλεις και μάλιστα «έξυπνες» πόλεις ας δούμε κάποια δεδομένα και νούμερα που αφορούν στις πόλεις.

Οι πόλεις λοιπόν καλύπτουν μόλις το 7% της επιφάνειας του πλανήτη που δεν είναι νερό αλλά στεγάζουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ευθύνονται για πάνω από το 75% της ενεργειακής κατανάλωσης του πλανήτη καθώς και πάνω από 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στις μεγάλες πόλεις καταναλώνεται ετησίως περίπου 2,5 δις κυβικά νερό αλλά χάνονται λόγω διαρροών βλαβών και απωλειών δικτύου περίπου 500εκ κυβικά που αντιπροσωπεύουν το 21% της ετήσιας κατανάλωσης

Τέλος οι πόλεις παράγουν ετησίως περίπου 2 δις τόνους στερεών απορριμμάτων με τάση αύξησης περίπου στο διπλάσιο μέχρι το 2030.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεδομένα που παράγονται καθημερινά στις πόλεις και δίνουν χρήσιμο υλικό για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων που μπορούν να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πόλεων, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη διαθεσιμότητα τους καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων.

Αυτά καλούμαστε να διαχειριστούμε ως ανθρωπότητα, που μάλιστα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα φτάσαμε τα 8 δις ανθρώπους.

Γι αυτό είναι απαραίτητο να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αλλά και να έχουμε ποιότητα ζωής.

Απαιτείται λοιπόν η συνδρομή όλων μας, με κάθε τρόπο για να ανταποκριθούμε. Αυτό κάνει η MYTILINEOS, που έχει ασπαστεί τα κριτήρια ESG, υλοποιεί πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρεί με γνώμονα και πυξίδα την αειφορία.

Βίβιαν Μπουζάλη

Η MYTILINEOS, λοιπόν, δημιούργησε τη νέα πλατφόρμα για «έξυπνες» πόλεις, την πλατφόρμα “Smart Cities”.

Με καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές, πρωτοποριακά εργαλεία και προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, «έξυπνες» κοινωνίες, στοχεύουμε στη δημιουργία μίας καθημερινότητας πιο εύκολης και βιώσιμης για τους πολίτες και τους κατοίκους.

Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και cutting edge τεχνολογιών δημιουργούμε βιώσιμες και «έξυπνες» κοινωνίες με απεριόριστες δυνατότητες προς όφελος των πολιτών.

Πόλεις με φιλικές υπηρεσίες που δίνουν εύκολα λύσεις, αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα, προσφέρουν ευκαιρίες, μειώνουν κόστη, σέβονται το περιβάλλον, αλλά πάνω από όλα παραμένουν ανθρώπινες και βιώσιμες.

Γιάννης Καλαφατάς

Έτσι, τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου παίρνουν μία νέα μορφή και μετατρέπονται σε πλατφόρμα καινοτομίας, η οποία είναι σε θέση να αλλάξει θετικά τον τρόπο ζωής των κατοίκων, προσφέροντας μία ολιστική εμπειρία εξελιγμένης διαβίωσης μέσα από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή ενός νοικοκυριού αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα στον οικισμό των Άσπρων Σπιτιών υλοποιήθηκε με στόχο την ανάδειξη των ωφελειών που μπορεί να έχει η πόλη, καθώς προχωράει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της. Σε αυτό τον άξονα, σημαντικό μερίδιο έχουν (τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί σε στέγες σπιτιών και οι οικιακές μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας που στοχεύουν στην πλήρη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας.

Ένας νέος κόσμος με ανεξάντλητες δυνατότητες ανοίγεται, μέσα από ευέλικτες εφαρμογές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Και ο οικισμός των Άσπρων Σπιτιών χαράσσει τον δρόμο για ένα πιο «πράσινο» και βιώσιμο αύριο.

Βίβιαν Μπουζάλη

Εκτιμώ ότι σιγά σιγά μπορούμε να εξηγήσουμε κάποια περισσότερα και να πούμε ποια είναι αυτά τα 4 use cases με τα οποία ξεκινήσαμε.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας, μιας και είμαστε ενεργειακή εταιρεία και για εμάς είναι προτεραιότητα όχι μόνο η παραγωγή της, αλλά και η σωστή διαχείρισή της.

Η Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας συμβάλλει ουσιαστικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό μέσα από «έξυπνους» τρόπους.

Ο χρήστης, ο περίφημος prosumer όπως έχει αρχίσει να καθιερώνεται ο όρος από τη λέξη produce (παράγω) και consume (καταναλώνω), έχει τη δυνατότητα να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα.

Επιπλέον, είναι σε θέση να ενημερωθεί για την μείωση εκπομπών CO2 από την κατανάλωσή του, όπως επίσης και για την «πράσινη» ενέργεια που παράγει και καταναλώνει στην κλίμακα του στόχου της ενεργειακής ουδετερότητας.

Παράλληλα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος.

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο χρήστης παράγει τη δική του ενέργεια, η οποία στην συνέχεια αποθηκεύεται σε ειδικές μπαταρίες με στόχο την πλήρη αξιοποίησή της.

Στη συνέχεια, το απόλυτα αυτόνομο σύστημα-πλατφόρμα, μέσω ειδικών αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί από την MYTILINEOS, στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ενοίκου από «πράσινη» ενέργεια μεγιστοποιώντας παράλληλα και τον συνολικό κύκλο ζωής της μπαταρίας, με έμμεσο οικονομικό όφελος.

Με αυτό τον τρόπο, η κατανάλωση ενέργειας και η γενικότερη ενεργειακή λειτουργία του σπιτιού δεν διαταράσσεται σε κανένα σημείο και ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται πιθανές προσωρινές αλλαγές στην ροή λειτουργίας.

Μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας, ο χρήστης (prosumer) έχει τη δυνατότητα μέσα από απλούς δείκτες και διαγράμματα, να κατανοήσει την λειτουργία του συστήματος, να δει την μείωση των εκπομπών CO2 για το σπίτι του, να διακρίνει πόσο πράσινος είναι- τόσο σε ημερήσια βάση όσο και ετησίως – πόση ηλιακή ενέργεια αξιοποίησε  (είτε απευθείας είτε μέσω της μπαταρίας) και συνολικά πόσο περιόρισε την «βρώμικη» ενέργεια που απορροφά από το δίκτυο.

Τέλος, σε περίπτωση που διαθέτει ηλεκτρικό αυτοκίνητο αμφίδρομης φόρτισης (V2B), έχει την δυνατότητα να ελέγχει εύκολα το επίπεδο φόρτισής του ενώ παράλληλα η περισσευούμενη ενέργεια της μπαταρίας του αυτοκινήτου μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού.

Έτσι, ο χρήστης φορτίζει, αποθηκεύει και… «αποφορτίζει» το περιβάλλον ανταλλάσσοντας την «πράσινη» ενέργεια που περισσεύει.


Γιάννης Καλαφατάς.

Τα 3 βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι τα εξής:
– Βελτιώνεται και επεκτείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κόστη διαχείρισης ενέργειας αλλά και τα κόστη συντήρησης της μπαταρίας

– Παρέχεται η απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια σε περίπτωση blackout, καθώς η οικιακή μπαταρία είναι πάντα φορτισμένη, με βάση προβλέψεις του καιρού και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που προτείνουν την χρήση των οικιακών συσκευών

– Τίθεται ένα ρεαλιστικό net zero target, μέσω της βελτιστοποίησης της χρήσης του συστήματος και την προσαρμογή του στο εκάστοτε ενεργειακό προφίλ, με στόχο την αύξηση της εξατομικευμένης χρήσης «πράσινης» ενέργειας μέσω μπαταρίας/PV

Επιπλέον, μέσω του συστήματος Prosumer Energy Management δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας μίας έξυπνης και διαδραστικής ενεργειακής κοινότητας από την στιγμή που οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό για να απολαύσει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Βίβιαν Μπουζάλη

Ας δούμε όμως ένα μικρό βίντεο, για να γίνει πιο κατανοητό τι εννοούμε

Γιάννης Καλαφατάς

Το δεύτερο use case που υλοποιήσαμε εδώ στα Άσπρα Σπίτια είναι οι Έξυπνοι Στύλοι.

Οι κάτοικοι θα έχουν δει κατά μήκος της παραλίας τους έξυπνους στύλους που έχουμε εγκαταστήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για εξ ολοκλήρου δημιούργημα της MYTILINEOS καθώς εμείς έχουμε κάνει το σχεδιασμό και την κατασκευή του, ενώ αναπτύξαμε και το σύστημα εγκατάστασής τους.

Οι Έξυπνοι Στύλοι είναι ενεργειακά αυτόνομοι και λειτουργούν με την «πράσινη» ενέργεια που οι ίδιοι παράγουν από τα φωτοβολταικά panel και τις ανεμογεννήτριες που διαθέτουν.

Μέσω αυτών οι πολίτες έχουν πρόσβαση:
– σε ελεύθερη σύνδεση Internet μέσω 5G Wi-Fi

– στην μετεωρολογική πρόβλεψη με ακριβή καιρικά δεδομένα που λαμβάνονται από τους εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς στον οικισμό

– σε πληροφορίες για την πόλη τους μέσω διαδραστικής οθόνης

– για φόρτιση των συσκευών τους

– σε μουσική μέσω bluetooth σύνδεσης και streaming

Παράλληλα, οι δήμοι μέσω των διαχειριστών τους έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν τους πολίτες για τα δρώμενα της πόλης.

Υπάρχει δε η δυνατότητα άμεσης αποστολής μηνυμάτων σε πολίτες με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα σχετικά με την αειφορία και την κυκλική οικονομία.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ηχοσυστήματος απομακρυσμένης κεντρικής εκπομπής από τον διαχειριστή.

Ας δούμε όμως το βίντεο για δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό


Βίβιαν Μπουζάλη.

Το τρίτο use case έχει να κάνει με την Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων

Η Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων είναι ένας καλύτερος, προληπτικός και πιο οικονομικός τρόπος διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του Οικισμού ή του δήμου.

Συμβάλλει σημαντικά στην εύρεση απωλειών νερού του δικτύου και στην γενικότερη εξοικονόμηση νερού στον Οικισμό.

Με την ψηφιακή χαρτογράφηση και μοντελοποίηση του δικτύου ύδρευσης του οικισμού/δήμου και την αντικατάσταση των υφιστάμενων αναλογικών υδρομέτρων με ψηφιακά υψηλής ακρίβειας ο διαχειριστής μπορεί να:

– εξοικονομεί νερό περιορίζοντας τις ζημιές με τον άμεσο εντοπισμό και αποκατάσταση διαρροών

– έχει πρόσβαση στις μετρήσεις από τα υδρόμετρα των κατοίκων απομακρυσμένα με ακρίβεια και χωρίς επιπλέον κόστος

– έχει πρόσβαση στις μετρήσεις της κατανάλωσης νερού σε επίπεδο οικισμού και κατ’ επέκταση την δυνατότητα να ενισχύσει τις δράσεις ευαισθητοποίησης για τους πολίτες

– προβλέπει την κατανάλωση σε σχέση με την θερμοκρασία περιβάλλοντος και τις καιρικές συνθήκες

Σε περίπτωση βλάβης στο δίκτυο, ο οικισμός μπορεί να εντοπίσει το σημείο της βλάβης και να διακόψει τη ροή του νερού γύρω από το σημείο αυτό, αντί να διακόψει την παροχή σε όλο το δίκτυο, και έτσι να μην επηρεαστούν οι κάτοικοι συνολικά.

Τέλος, οι κάτοικοι μπορούν να παρακολουθούν την κατανάλωση τους σε ημερήσια βάση συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση νερού του σπιτιού τους.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο εύκολο είναι να κάνουμε σωστή διαχείριση του νερού, ενός από τους πιο σημαντικούς μας πόρους στον πλανήτη.

Ας δούμε το βίντεο, για να εξηγήσουμε περισσότερα και γι αυτή τη δυνατότητα.


Γιάννης Καλαφατάς.

Θα ήθελα να κλείσω με ένα τελευταίο use case που υλοποιούμε στα Άσπρα Σπίτα, την Πλατφόρμα του Πολίτη.

Πριν μιλήσω γι αυτό όμως, θέλω να πω ότι αυτά είναι οι πρώτες από τις υπηρεσίες που έχουμε ξεκινήσει για τον οικισμό μας. Όμως, ως πλατφόρμα Smart Cities περιλαμβάνονται κι άλλες εφαρμογές πέρα από αυτές που είχαμε εμείς ως ανάγκη.

Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε κι άλλες, σε πολλά πεδία, όπως waste management, συστήματα ηλεκτροφωτισμού, διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών, αξιοποίηση συνολικά των δυνατοτήτων για 5G κ.ο.κ.  που θα μπορεί ένας δήμος να υλοποιεί για τους πολίτες του.

Έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management, Citizen/Tourist services.

Πολλές λέξεις, πολλές έννοιες, πολλές υπηρεσίες μπαίνουν στη ζωή μας για να την κάνουμε πιο εύκολη.

Με την Πλατφόρμα του Πολίτη οι κάτοικοι έχουν μαζί τους στο κινητό ή το tablet ό,τι χρειάζονται για να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα την πόλη τους και να συμμετέχουν ενεργά και διαδραστικά σε αυτήν.

Έχουν πρόσβαση σε:
– μετεωρολογικές προβλέψεις

– δεδομένα ηλιακής ενέργειας που παράγει και καταναλώνει ο οικισμός

– κρατήσεις θέσεων σε καταστήματα ή γήπεδα

– πλατφόρμα δηλώσεων βλαβών για το σπίτι τους ή για δημόσιους χώρους και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την πορεία των επιδιορθώσεων

Παράλληλα, ο δήμος είναι σε θέση να διαχειρίζεται καλύτερα και ταχύτερα τις αιτήσεις των βλαβών μέσω αυτόματης καταχώρησης αιτημάτων και ανάθεσης σε τεχνικό.

Βασικός στόχος του Citizen Platform είναι η αλληλεπίδραση του Δήμου με τους πολίτες τηρώντας μία ενιαία στάση, όπως επίσης και η ανταλλαγή πληροφοριών με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται από όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές των Smart Cities.

Βίβιαν Μπουζάλη.

Θα έλεγα ότι η πλατφόρμα του πολίτη δεν άλλη μια πύλη πληροφορίας.

Θα τολμούσα να πω ότι είναι μια πλατφόρμα που προάγει τη δημοκρατία, δίνει βήματα στον πολίτη, γίνεται πιο διαδραστική η επικοινωνία του με την πόλη του και σε βάθος χρόνου θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και να μετέχει σε μικρά δημοψηφίσματα που θα κρίνουν το μέλλον του.

Είμαστε στο κατώφλι μιας πολύ ενδιαφέρουσας περιόδου που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολλά.


Γιάννης Καλαφατάς.

Έχεις δίκιο Βίβιαν. Κι εμείς, εδώ στη MYTILINEOS είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε όλα αυτά που περιμένουν οι πολίτες, οι δήμοι, η πολιτεία συνολικότερα από το μέλλον.

Η MYTILINEOS έχει προετοιμαστεί, έχει μετασχηματιστεί και συνεχίζει να το κάνει με κάθε αφορμή και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της για την επόμενη μέρα.

Αυτό εξάλλου αναγνωρίζουν οι συνεργάτες που μας επιλέγουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είμαστε περήφανοι στη MYTILINEOS που πρωτοπορούμε για μία ακόμα φορά και είμαστε περήφανοι που μέσω και αυτής της νέας υπηρεσίας προωθούμε τις αρχές της βιωσιμότητας.

Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, όταν δεν συνοδεύονται με πράξεις και ιδιαίτερα σήμερα – στην πρωτόγνωρη συγκυρία που ζούμε – οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ένα μέλλον πραγματικά βιώσιμο για όλους.

Στη MYTILINEOS επενδύσαμε από πολύ νωρίς σε αυτό. Ουσιαστικά, καταφέραμε όλη η εταιρεία να είναι προσανατολισμένη σε αυτό, ώστε στο επίκεντρο της στρατηγικής της να είναι οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης.

Έχει μπει στο DNA μας και είμαστε έτοιμοι για το μέλλον.

Βίβιαν Μπουζάλη.

Μπορώ να πω λοιπόν με υπερηφάνεια ότι μέσα από αυτό τον τρόπο, η ΜΥΤΙLINEOS εδραιώνεται ως εταίρος καινοτομίας και προόδου και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας ένα νέο ορίζοντα σχέσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες  που ανάγονται ως οι πρώτοι κοινωνοί της νέας φιλοσοφίας της εταιρείας για παροχή ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά τους.

Αυτό είναι το όραμα της MYTILINEOS και αυτή είναι η ιδέα πίσω από τα Smart Cities.

Για ανθρώπινες πόλεις που υλοποιούν την μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», έχοντας στο επίκεντρο τον σύγχρονο πολίτη και την κοινωνία του μέλλοντος.

Αυτοί θα είναι οι πολίτες του μέλλοντος. Θα ζουν σε έξυπνες πόλεις με απεριόριστες δυνατότητες.

Κι όπως είπε και ο Πρόεδρος μας, το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Σας ευχαριστούμε και θα ήθελα να καλέσω στη γιορτή  που έχουμε ετοιμάσει, με street food και πολλή μουσική.

Καλή διασκέδαση σε όλους.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου