Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Το νέο lockdown στην «i-phone city» της Κίνας προκαλεί ταραχές μεταξύ των εργαζομένων για μια μερίδα ρύζι.

 Το να πούμε ότι οι συνθήκες εργασίας στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής των συσκευών iPhone της Apple στην Κίνα, δεν είναι πιθανώς απίστευτες θα ήταν μάλλον υποτιμητικό, που γίνεται χειρότερο όταν οι περισσότεροι από τους 200.000 εργαζομένους απομονώνονται με lockdown εξαιτίας της επιδημίας Covid, αυτές οι συνθήκες γίνονται... ασύλληπτα χειρότερες, καθώς οι εργαζόμενοι παίζουν ξύλο για μια μερίδα φαγητού ή ένα μπολ ρυζιού.

Αυτό φαινόταν να συμβαίνει όλη την εβδομάδα, με το Bloomberg να αναφέρει ότι τα κρούσματα Covid στο κύριο εργοστάσιο του Foxconn Technology Group στην κεντρική πόλη Zhengzhou είχαν ως αποτέλεσμα η εγκατάσταση να μπει στην πιο αυστηρή μορφή lockdown.

Αυστηρά μέτρα.

Το lockdown σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να φύγουν από την ζώνη εργασίας και διαβίωσης, ή εστία* και ελέγχονται τακτικά για Covid, αναφέρει η έκθεση.
Αλλά μετά το lockdown, «το φαγητό έχει γίνει πηγή αναταραχής», σύμφωνα με την έκθεση.
Ξεσπούν «καβγάδες» μεταξύ των εργαζομένων για το φαγητό.
Ως αποτέλεσμα του lockdown, οι καφετέριες στο εργοτάξιο έκλεισαν και οι εργαζόμενοι στις γραμμές συναρμολόγησης έλαβαν «πακέτα γευμάτων».
Σε ορισμένους υπαλλήλους που έμειναν κλεισμένοι στους κοιτώνες τους δόθηκαν είδη όπως ψωμί και «πιάτα νούντλς στιγμής».
Η προέλευση του Covid στην ένωση είναι άγνωστη, αλλά έως 12 εργαζόμενοι μπορούν να μοιράζονται τους «στενούς χώρους διαβίωσης», όπως αναφέρει η έκθεση.
Το Bloomberg είπε ότι αντικρουόμενες αναφορές έδειξαν ότι οι απομονωμένοι εργαζόμενοι λόγω μόλυνσης, δεν αποκλείεται να στερήθηκαν τα κατάλληλα γεύματα.

Κανονικά η παραγωγή των iphone.

Προ ημερών είχε κάνει τον γύρο του κόσμου η εφαρμογή αυστηρών περιορισμών υγείας στην Foxconn μετά από μια έξαρση του Covid.
Η εστία Zhengzhou της Foxconn έχει περίπου 300.000 εργαζόμενους - σε όλους έχει απαγορευτεί να τρώνε δημόσια και πρέπει να παίρνουν τα γεύματά τους στον κοιτώνα τους για κατανάλωση, ανέφερε η South China Morning Post πριν από μέρες, επικαλούμενη μια ειδοποίηση στον επίσημο λογαριασμό του εργοστασίου στο WeChat.
«Οι εργαζόμενοι στο Zhengzhou της Foxconn επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο κατά μήκος ορισμένων διαδρομών εντός της πανεπιστημιούπολης, με πολλές εισόδους κλειστές σε ένα de facto lockdown», δήλωσε η SCMP.
Σε άλλη ειδοποίηση, οι εργαζόμενοι που ζουν έξω από την πανεπιστημιούπολη έλαβαν ειδοποίηση να μετακομίσουν σε επιτόπιους κοιτώνες.
Τουλάχιστον προς το παρόν, η παραγωγή iPhone στην πανεπιστημιούπολη του Zhengzhou παραμένει κανονική παρά τους πρόσφατα θεσπισθέντες περιορισμούς Covid, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Foxconn.
Η Κίνα δεν έχει ακόμη συνθηκολογήσει με τη μακροχρόνια πολιτική της για τον μηδενισμό του Covid (παρόλο που είναι ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για τον Xi για να εκτρέψει την οργή για την επιβράδυνση της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 20ου Κομματικού Συνεδρίου αυτού του μήνα).
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διατάχθηκαν να μείνουν στο σπίτι νωρίτερα αυτό το μήνα στην περιοχή του μετρό που περιβάλλει την πανεπιστημιούπολη του iPhone.
(* σ.σ. Στην Κίνα στις βιομηχανικές οικονομικές ζώνες οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου τέτοιας κλίμακας, διαβιούν σε εστίες που παρέχει το ίδιο το εργοστάσιο, όσο διεκπαιρεώνουν τις βάρδιές τους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου