Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Οι φόβοι για "δίδυμη επιδημία" γρίπης, RSV στις ΗΠΑ αυξάνονται με ή χωρίς COVID-19.

 Οι φόβοι για μια "δίδυμη επιδημία" στις ΗΠΑ αυξάνονται, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει παιδιατρικά νοσοκομεία γεμάτα με κρούσματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων με γρίπη σε όλη τη χώρα.

Οι ειδικοί μιλούν για "δίδυμη επιδημία" σε σχέση με την ταυτόχρονη αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 και της γρίπης. Η ανησυχία ήταν ότι τα χειμερινά κύματα του COVID θα συνέπιπταν με την κανονική περίοδο της γρίπης και ότι ο συνδυασμός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα συστήματα υγείας.  

Ευτυχώς, τα κρούσματα COVID-19 και οι νοσηλείες έχουν σταθεροποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες - αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι άνθρωποι μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα του COVID αυξάνονται σε ορισμένα μέρη της χώρας, γεγονός που σηματοδοτείται από την επιτήρηση των λυμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε ενδεχομένως να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας "τριπλής επιδημίας".

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών δήλωσαν ότι τα κρούσματα του RSV αυξάνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας ανέφεραν ότι έχουν κατακλυστεί από τον RSV.

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό στους γονείς που ανησυχούν για τον χώρο των νοσοκομείων.

"Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σιάτλ συνεχίζει να βλέπει όγκο ρεκόρ παιδιατρικών ασθενών τον Οκτώβριο", δήλωσε ο Τόνι Γούντγουορντ, ιατρικός διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σιάτλ, σε δήλωση που εξασφάλισε το Changing America.

"Επί του παρόντος, ο μήνας Οκτώβριος έχει επιδείξει όγκους που συνήθως παρατηρούνται μόνο γύρω από τα μέσα της χειμερινής περιόδου, όταν συνήθως βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους λόγω των ιών". 

Ο RSV αρχίζει κανονικά να εμφανίζεται στα τέλη Νοεμβρίου με την κανονική του περίοδο να διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο.  

Ο ειδικός σε λοιμώδεις νόσους Diego Hijano στο St. Jude στο Μέμφις δήλωσε στον Joseph Choi του The Hill ότι επί του παρόντος βλέπουν ισάριθμα κρούσματα COVID, γρίπης και RSV. 

Ένας μεγάλος παράγοντας αυτής της χειμερινής περιόδου είναι το γεγονός ότι για εκατομμύρια ανθρώπους, η προστασία από το COVID-19 έχει φύγει από το παράθυρο.

Λιγότεροι άνθρωποι φορούν μάσκες ή κοινωνική αποστασιοποίηση σήμερα απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές εάν το COVID-19 επανέλθει και πάλι δυναμικά αυτόν τον χειμώνα.

Μια δίδυμη επιδημία COVID και γρίπης δεν φάνηκε να συμβαίνει τους δύο προηγούμενους χειμώνες COVID, πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι ακολουθούσαν τις οδηγίες δημόσιας υγείας μένοντας μακριά από μεγάλες συγκεντρώσεις και φορώντας μάσκες προσώπου.

Υπήρξε επίσης μια γενική παγκόσμια πτώση του επιπολασμού της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ασθενειών, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έμειναν μέσα στο σπίτι και τα διεθνή ταξίδια ήταν περιορισμένα.

Τώρα, οι άνθρωποι ταξιδεύουν και πάλι και γενικά είναι λιγότερο προσεκτικοί.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι το COVID-19 τελείωσε τον Σεπτέμβριο, μια δήλωση που η ίδια η ομάδα υγείας του απέρριψε.

Ο κίνδυνος για πολλούς ανθρώπους που προσβάλλονται από το COVID-19 μπορεί να είναι μικρότερος δεδομένης της επικράτησης των εμβολιασμών, οι οποίοι καθιστούν τα σοβαρά κρούσματα πολύ λιγότερο πιθανά.

Ωστόσο, υπάρχουν και εδώ ανησυχίες λόγω της διστακτικότητας των εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Our World in Data, το 80 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19, αν και μόνο το 68 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούν οι New York Times.

Ένα πολύ μικρότερο μέρος του αμερικανικού κοινού - 34 τοις εκατό - έχει ενισχυθεί.

Αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν τους ειδικούς να ανησυχούν ότι το έθνος θα μπορούσε να δει ένα άλμα στα κρούσματα αργότερα φέτος.

Η Ευρώπη συχνά δίνει μια πρόγευση για το τι πρέπει να προσέξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν πρόκειται για τάσεις COVID-19, και τα κρούσματα αυξάνονται σε αυτή την ήπειρο. Η εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών του omicron είναι μια άλλη ανησυχία.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν και πάλι αναμενόταν να αυξήσει τα ποσοστά της γρίπης φέτος, και τα σημάδια της αύξησης των κρουσμάτων είναι ευρέως εμφανή.

Φέτος σημειώθηκε μεγάλη περίοδος γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, όπου ο χειμώνας είναι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Οι ειδικοί συνήθως παρακολουθούν τι συμβαίνει στην εποχή της γρίπης στην Αυστραλία για να πάρουν μια ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί στο βόρειο ημισφαίριο. 

Τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται νωρίτερα αυτή την περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ από ό,τι συνήθως αναμενόταν, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η γρίπη αυξάνεται επίσης νωρίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες. 

Το CDC και άλλες ομάδες υγείας συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ενισχυθούν για το COVID-19 και να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης για να παρέχουν προστασία από αυτή την εποχική ασθένεια.

"Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να διατηρήσουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους υγιείς και ασφαλείς είναι να συνεχίσουν να κάνουν όλο το καλό πλύσιμο των χεριών και τις προφυλάξεις που μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, καθώς και να κάνουν τα εμβόλια κατά της γρίπης και τις ενισχυτικές δόσεις COVID-19 όταν είναι σε θέση", δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Παίδων Doernbecher του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον.

thehill.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου