Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Τα μυστηριώδη γεγονότα "Miyake". Η Γη κλονίζεται από μια μυστηριώδη κοσμική ακτινοβολία, κάθε χίλια χρόνια. Οι επιπτώσεις της στις παγκόσμιες υποδομές είναι αδιανόητες...

 


Μια φορά κάθε χίλια χρόνια, η Γη κλονίζεται από μια μυστηριώδη κοσμική καταιγίδα, ανακάλυψαν επιστήμονες
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου μία φορά κάθε χίλια χρόνια, η παραγωγή άνθρακα-14 στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, δημιουργώντας δυνητικά καταστροφικές καταιγίδες ακτινοβολίας.
Οι αστρονόμοι έχουν αρκετές υποθέσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει αυτό το φαινόμενο. Ωστόσο, μια πλήρης μελέτη αυτών των γεγονότων κάνει την αιτία τους ακόμα πιο μυστηριώδη.
Τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που χτυπούν άτομα αζώτου στην ανώτερη ατμόσφαιρα παράγουν ραδιενεργό άνθρακα-14, το μακροβιότερο ισότοπο ραδιενεργού άνθρακα που εισέρχεται στον πλανητικό κύκλο του άνθρακα και προσλαμβάνεται από τα φυτά. Αυτό σημαίνει ότι οι δακτύλιοι από αρχαία δέντρα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν τι προκάλεσε την αφθονία άνθρακα-14 στο μακρινό παρελθόν.
Πριν από δέκα χρόνια, οι επιστήμονες βρήκαν εξηγήσεις για τις μικρές αλλαγές στον άνθρακα-14 τα τελευταία χίλια χρόνια, αλλά μια τεράστια έκρηξη το 774 μ.Χ. τους μπέρδεψε αμέσως.

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς, έφτασε επίσης σε αδιέξοδο.
Το 2012, μια ομάδα με επικεφαλής την φυσικό Fusa Miyake (Φούσα Μιάκι) από το Πανεπιστήμιο Nagoya ανακάλυψε ότι ένα είδος αστροφυσικής «θύελλας» ή έκρηξης» που έπληξε τη Γη μεταξύ 774 και 775 μ.Χ., προκάλεσε έκρηξη αύξησης στα επίπεδα άνθρακα-14 στους δακτυλίους ανάπτυξης των ιαπωνικών δέντρων (κέδρων)  το μυστηριώδες γεγονός αποδόθηκε λανθασμένα σε μια ηλιακή έκλαμψη που θεωρήθηκε ως η πιο ισχυρή στην ιστορία
 Έκτοτε έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο πήρε το όνομά του από την Miyake.

Παγκόσμια γεγονότα παρόμοιας κλίμακας επιβεβαιώθηκαν το 993 μ.Χ. και το 660, 5259, 5410 και 7176 π.Χ. Εντοπίστηκαν επίσης διάφορα μικρότερα γεγονότα.

Ο δρ Μπέντζαμιν Πόουπ του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ χαρακτηρίζει τη νέα μελέτη ως την πιο ολοκληρωμένη μελέτη των γεγονότων Miyake που έχει γίνει ποτέ. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αυτό δεν εξηγούσε το μυστήριο, αλλά απλώς το επιδείνωνε.

Η πρώτη υπόθεση για τα γεγονότα Miyake ήταν ότι τα φαινόμενα προκλήθηκαν από ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις. Αν αυτό συνέβαινε σήμερα, οι περισσότεροι δορυφόροι μας θα καταστρέφονταν, καθώς και τα καλώδια του διαδικτύου και οι γραμμές μεταφοράς ενέργειας, βυθίζοντας την κοινωνία στο χάος.
Αποδεικνύεται ότι αν η υπόθεση είναι σωστή, τα γεγονότα του Miyake θα συμπέσουν σύντομα με τις κορυφές του ηλιακού κύκλου. Ωστόσο, ο Pope και οι συν-συγγραφείς του δεν μπόρεσαν να βρουν καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο. Πιστεύουν ότι η ηλιακή δραστηριότητα ενισχύει τον ηλιακό άνεμο και συμβάλλει στην προστασία της Γης από τις κοσμικές ακτίνες. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αρνούνται την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, τα γεγονότα Miyake θα μπορούσαν να προκληθούν από εκρήξεις σουπερνόβα ή άλλα κοσμικά γεγονότα. Ωστόσο, κανένα γεγονός Miyake δεν έχει συμπέσει με κάποιον από τους γνωστούς υπερκαινοφανείς της τελευταίας χιλιετίας, γεγονός που φαίνεται να απορρίπτει την υπόθεση.
Αν και οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν αυτά τα γεγονότα, έμαθαν κάτι πολύ σημαντικό. Τουλάχιστον ένα γεγονός Miyake διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο και άλλα πιθανότατα κράτησαν ακόμη περισσότερο.
«Αντί για μια στιγμιαία έκρηξη ή λάμψη, μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα είδος αστροφυσικής» καταιγίδας», είπε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης Qinyuan Zhang.

Οι επιστήμονες το βλέπουν ως καλά νέα, καθώς η ευρύτερη κατανομή και η λιγότερη καταστροφή δεν είναι τόσο τρομερή για εμάς, αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα για εμάς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα να επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα την επόμενη δεκαετία είναι σχεδόν 1 τοις εκατό.
(αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της NASA, η πιθανότητα επανάληψης ενός τέτοιου γεγονότος σήμερα είναι περίπου 12%.
==================
Οι ερευνητές αποκλείουν τις ηλιακές εκλάμψεις ως πηγή καταστροφικών εκρήξεων ακτινοβολίας

Οι εκρήξεις ακτινοβολίας που είναι γνωστές ως «συμβάντα Miyake» μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων άνθρακα-14 στη Γη - και να καταστρέψουν τον σύγχρονο πολιτισμό.
Μια σύνθετη εικόνα που δείχνει ένα δαχτυλίδι δέντρου και φλόγες.

(CN) — Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες γνώριζαν για έναν τύπο έκρηξης ακτινοβολίας ικανή να εκτοξεύσει τα επίπεδα άνθρακα-14 στη Γη. Αυτά τα αποκαλούμενα «συμβάντα Miyake» είναι ένας δυνητικά καταστροφικός τύπος αστροφυσικού γεγονότος που θα μπορούσε να προκαλέσει μια «διαδικτυακή αποκάλυψη», καταστρέφοντας τόσο τα υποβρύχια καλώδια όσο και τους δορυφόρους.

Ωστόσο, η φύση των γεγονότων Miyake διέφευγε από καιρό τους ερευνητές, με αποτέλεσμα πολλοί να υποθέσουν ότι πρέπει να προέρχονται από ηλιακές εκλάμψεις. Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτή η υπόθεση είναι λανθασμένη.

Την Τρίτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ δημοσίευσαν τα ευρήματά τους για τα γεγονότα του Miyake στο Proceedings of the Royal Society A, δείχνοντας ότι αυτή η ακτινοβολία που βρίσκεται σε δακτυλίους δέντρων δεν θα μπορούσε να προέρχεται από ηλιακές εκλάμψεις, τελικά.

«Επειδή μπορείτε να μετρήσετε τους δακτυλίους ενός δέντρου για να προσδιορίσετε την ηλικία του, μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ιστορικά κοσμικά γεγονότα που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω», δήλωσε ο ερευνητής του Κουίνσλαντ Qingyuan Zhang σε μια δήλωση. Ο Zhang είναι ένας προπτυχιακός φοιτητής μαθηματικών που βοήθησε τον επικεφαλής ερευνητή Benjamin Pope να αναπτύξει ένα λογισμικό για την ανάλυση των υπολειμμάτων άνθρακα-14 σε δακτυλίους δέντρων.

Με τη μοντελοποίηση του παγκόσμιου κύκλου άνθρακα για την ανακατασκευή της διαδικασίας σε μια περίοδο 10.000 ετών, οι Zhang και Pope διαπίστωσαν ότι τα γεγονότα του Miyake δεν συσχετίζονται με τη δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων, καθώς ορισμένα γεγονότα διήρκεσαν στην πραγματικότητα ένα ή δύο χρόνια.

«Αντί για μια στιγμιαία έκρηξη ή έκρηξη, αυτό που μπορεί να κοιτάμε είναι ένα είδος αστροφυσικής «θύελλας» ή έκρηξης», είπε ο Zhang.

Πήρε το όνομά του από την φυσικό Fusa Miyake, το Miyake Events λέγεται ότι παράγει ισότοπα άνθρακα-14, τα οποία σχηματίζονται όταν η εξαιρετικά ενεργητική ακτινοβολία από το διάστημα χτυπά άτομα αζώτου στην ανώτερη ατμόσφαιρα για να παράγει ραδιενεργό άνθρακα-14, το μακροβιότερο ισότοπο ραδιενεργού άνθρακα.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Miyake το 2012 στο Nature, η οποία ανέλυσε επίσης δακτυλίους δέντρων, ένα τέτοιο γεγονός έπληξε τη Γη μεταξύ 774 και 775 μ.Χ., προκαλώντας τα επίπεδα άνθρακα-14 να αυξηθούν κατά 1,2% σε ένα χρόνο.

«Είναι επίσης πιθανό το γεγονός του 774 μ.Χ. να είχε προκαλέσει [κατά προσέγγιση] 8,5% μείωση της παγκόσμιας κάλυψης του όζοντος, με σημαντική αλλά όχι καταστροφική επίδραση στον καιρό», έγραψε ο Pope στη μελέτη.

Αλλά ενώ η αιτία των γεγονότων του Miyake είναι ακόμα άγνωστη, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η έκρηξη ακτινοβολίας συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε χίλια χρόνια, και ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν καταστροφικό για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ο Pope λέει ότι η έλλειψη κατανόησης ως προς το πώς να προβλέψουμε τα γεγονότα του Miyake είναι ανησυχητική και δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα.
«Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, υπάρχει περίπου ένα τοις εκατό πιθανότητα να δούμε ένα άλλο εντός της επόμενης δεκαετίας», είπε ο Πόουπ σε δήλωση. «Αλλά δεν ξέρουμε πώς να το προβλέψουμε ή τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει».

Ωστόσο, ο Πόουπ έχει μια ιδέα για το τι είναι ικανά τα γεγονότα του Miyake.

«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα, γιατί εάν ένα από αυτά συνέβαινε σήμερα, θα κατέστρεφε την τεχνολογία συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων, των καλωδίων Διαδικτύου, των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μεγάλων αποστάσεων και των μετασχηματιστών», είπε ο Πόουπ. «Οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες υποδομές θα ήταν αδιανόητες».

Αρχαίοι δακτύλιοι δέντρων ρίχνουν φως σε μυστηριώδη γεγονότα του Miyake - Τεράστια κοσμική ακτινοβολία "Storms"
Τα μυστηριώδη γεγονότα του Miyake περιλαμβάνουν ξαφνικές αυξήσεις στην ποσότητα ατμοσφαιρικού άνθρακα-14, αλλά μια μελέτη που διερευνά την προέλευσή τους εγείρει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Τα γεγονότα Miyake αντιπροσωπεύουν τεράστιες αιχμές στην παραγωγή άνθρακα-14, πιθανώς αλλά όχι απαραίτητα από ηλιακές καταιγίδες. Ο ραδιενεργός άνθρακας ενσωματώνεται σε δακτυλίους δέντρων, όπως ξέρουμε γι 'αυτό.
 
Μία φορά κάθε χίλια χρόνια περίπου, η παραγωγή άνθρακα-14 ψηλά στην ατμόσφαιρα αυξάνεται θεαματικά δημιουργώντας δυνητικά καταστροφικές καταιγίδες ακτινοβολίας. Οι αστρονόμοι έχουν θεωρίες για το τι θα μπορούσε να το προκαλέσει αυτό, αλλά η πιο ολοκληρωμένη μελέτη αυτών των γεγονότων φαίνεται να αποκλείει όλα τα πιθανά, αφήνοντας την αιτία πιο μυστηριώδη από ποτέ.

Τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που χτυπούν άτομα αζώτου στην ανώτερη ατμόσφαιρα παράγουν ραδιενεργό άνθρακα-14 - το μακροβιότερο ραδιενεργό ισότοπο άνθρακα - το οποίο εισέρχεται στον πλανητικό κύκλο του άνθρακα και ενσωματώνεται στα φυτά. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαίοι δακτύλιοι δέντρων μπορούν να αποκαλύψουν την ετήσια ιστορία της αφθονίας άνθρακα-14 που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Έχουν βρεθεί εξηγήσεις για τις μέτριες διακυμάνσεις της αφθονίας του άνθρακα-14 που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χίλια χρόνια, αλλά μια τεράστια αιχμή το 774 μ.Χ. προκάλεσε σύγχυση όταν ανακαλύφθηκε πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, μια νέα συνεργασία μελέτης μεταξύ επιστημόνων πολλών πεδίων έχει μπερδευτεί προσπαθώντας να εντοπίσει την αιτία αυτού και παρόμοιων γεγονότων.

Η ακίδα (κορύφωση, αύξηση) 774 carbon-14 εντοπίστηκε σε ιαπωνικούς δακτυλίους δέντρων από μια ομάδα υπό την ηγεσία της φυσικού Fusa Miyake του Πανεπιστημίου της Nagoya το 2012. Έκτοτε επιβεβαιώθηκε ως παγκόσμιο φαινόμενο, που ονομάστηκε προς τιμήν του Miyake. Παγκόσμια γεγονότα παρόμοιου μεγέθους έχουν επιβεβαιωθεί το 993 μ.Χ. και το 660, 5259, 5410 και 7176 Π.Χ. Έχουν επίσης εντοπιστεί αρκετά μικρότερα γεγονότα, ενώ άλλα παραμένουν υπό συζήτηση, με αντικρουόμενα δεδομένα από διαφορετικές τοποθεσίες. Αναπόφευκτα, όσο πιο πίσω πηγαίνετε στο χρόνο, τόσο πιο δύσκολο είναι να βρείτε με ακρίβεια χρονολογημένα δαχτυλίδια δέντρων για να συμμορφωθούν ή να αντικρούσουν τέτοια γεγονότα.
Ο Δρ Μπέντζαμιν Πόουπ του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ περιγράφει τη νέα μελέτη ως την πιο ολοκληρωμένη έρευνα των γεγονότων του Miyake που έχει διεξαχθεί ακόμα. Ωστόσο, αναγνώρισε στο IFLScience ότι έχει εμβαθύνει το μυστήριο της αιτίας τους, αντί να το εξηγήσει.

Η πρώτη εικασία για τα γεγονότα του Miyake ήταν ότι προκλήθηκαν από τεράστιες ηλιακές εκλάμψεις σε κλίμακα ίσως δεκαπλάσια από το γεγονός Carrington του 1859. Αυτή θα ήταν μια πολύ τρομακτική προοπτική. Εάν το συμβάν Carrington συνέβαινε σήμερα, θα εξαφάνιζε μεγάλο μέρος των δορυφόρων μας, των καλωδίων Διαδικτύου και των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ρίχνοντας την κοινωνία στο χάος. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι κατά μια τάξη μεγέθους.

Ωστόσο, εάν συμβαίνει αυτό, θα περιμέναμε τα γεγονότα του Miyake να συμπίπτουν με τις κορυφές του ηλιακού κύκλου. Ο Πόουπ και οι συν-συγγραφείς δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα στοιχείο για αυτό. Μια εναλλακτική εξήγηση είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο. Η ηλιακή δραστηριότητα ενισχύει τον ηλιακό άνεμο και βοηθά στην προστασία της Γης από τις κοσμικές ακτίνες . Ως εκ τούτου, τα γεγονότα Miyake θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν σύντομες αλλά ακραίες ηλιακές ελάχιστες, συμπυκνωμένες εκδόσεις του Maunder Minimum , όταν εξαφανίστηκαν οι ηλιακές κηλίδες και οι ηλιακές εκλάμψεις.

Ο Πόουπ είπε στο IFLScience ότι αυτό παραμένει μια πιθανότητα, αλλά η ομάδα του δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία για να το επιβεβαιώσει.

Εναλλακτικά, τα γεγονότα του Miyake μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον Ήλιο, αντίθετα να πυροδοτούνται από σουπερνόβα ή άλλα κοσμικά γεγονότα. Ωστόσο, κανένα γεγονός του Miyake δεν συνέπεσε με κανένα από τα γνωστά σουπερνόβα της τελευταίας χιλιετίας, φαινομενικά ένα θανατηφόρο πλήγμα για αυτήν την ιδέα. Το έγγραφο εγείρει την πιθανότητα να προκαλούνται από κοντινά μαγνητάρια , αλλά αναγνωρίζει ότι δεν έχουμε βρει κάποιον αρκετά κοντά στη Γη για να είναι ένας εύλογος ένοχος.

Αν και οι συγγραφείς δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτά τα γεγονότα, έμαθαν κάτι σημαντικό. Τουλάχιστον μία εκδήλωση Miyake διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο και άλλες μπορεί επίσης να έχουν παραταθεί.

«Αντί για μια στιγμιαία έκρηξη ή έκρηξη, αυτό που μπορεί να κοιτάμε είναι ένα είδος αστροφυσικής «θύελλας» ή έκρηξης», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας και προπτυχιακός φοιτητής Qinyuan Zhang σε μια δήλωση .

Ο Πόουπ είπε στο IFLScience ότι είναι μάλλον καλά νέα. «Πιο απλωμένα και λιγότερο καταστροφικά είναι καλό για εμάς, αν και θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για παρατεταμένη περίοδο». Για τον Πόουπ, αυτό τονίζει την ανάγκη κατανόησης γεγονότων που έχουν σχεδόν 1 τοις εκατό πιθανότητα να συμβούν την επόμενη δεκαετία.

Ένας προ-ηλεκτρικός κόσμος δεν θα είχε επηρεαστεί από τις ακραίες διαστημικές καιρικές συνθήκες όπως θα κάναμε σήμερα, αλλά ίσως ελπίζουμε ότι κάποιος το πρόσεξε. Ο Πόουπ είπε στο IFLScience ότι η μόνη διφορούμενη αναφορά που μπορεί να σχετίζεται με το τι συνέβαινε εκείνη την εποχή είναι μια αναφορά στο Αγγλοσαξονικό Χρονικό σε έναν «κόκκινο σταυρό μετά τη δύση του ηλίου» το 774 Κ.Χ. Αυτό είναι το μόνο αστρονομικό γεγονός που περιγράφεται στο Χρονικό. Γενικά πιστεύεται ότι αναφέρεται σε ένα σέλας , αλλά όπως είπε ο Πάουπ στο IFLScience, «Σε έναν μεσαιωνικό μοναχό, όλα έμοιαζαν με σταυρό», περιορίζοντας τη σύγχρονη χρησιμότητά του.

Η εργασία δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society A .

===================

Μια σπάνια έκρηξη ακτινοβολίας από το διάστημα θα μπορούσε να συμβεί χωρίς προειδοποίηση και να αποκλείσει το διαδίκτυο
Οι μεγάλες εκρήξεις ακτινοβολίας θα κατέστρεφαν την τεχνολογία, τα καλώδια Διαδικτύου και τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος μεγάλων αποστάσεων αν συνέβαιναν σήμερα
Η καταστροφική διαστημική ακτινοβολία δεν προκαλείται από ηλιακές εκλάμψεις και μπορεί να έρθει χωρίς προειδοποίηση, καταστρέφοντας δορυφόρους, καλώδια ρεύματος και το διαδίκτυο, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Τεράστιες εκρήξεις κοσμικής ακτινοβολίας - γνωστές ως Γεγονότα Miyake - συμβαίνουν περίπου μία φορά κάθε χίλια χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι τις προκαλεί.
Κάποιοι (βάσει παλαιότερης μελέτης)  εικάζουν ότι ευθύνονται τεράστιες ηλιακές εκλάμψεις, αλλά μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society A, διαπίστωσε ότι δεν συμπίπτουν με μια άνοδο της δραστηριότητας του Ήλιου, καθιστώντας τις απρόβλεπτες και επικίνδυνες.
Για να ανακαλύψει πότε στην ιστορία συνέβησαν τα γεγονότα, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα δακτυλίων δέντρων που καταγράφουν την πτώση (αύξηση) άνθρακα όταν η ακτινοβολία χτυπά την ατμόσφαιρα.
Ο Δρ Benjamin Pope, της σχολής μαθηματικών και φυσικής του πανεπιστημίου, είπε: "Η κορυφαία θεωρία είναι ότι πρόκειται για τεράστιες ηλιακές εκλάμψεις. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα, γιατί εάν ένα από αυτά συνέβαινε σήμερα, θα κατέστρεφε την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων, του Διαδικτύου. καλώδια, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος μεγάλων αποστάσεων και μετασχηματιστές. Η επίδραση στις παγκόσμιες υποδομές θα ήταν αδιανόητη».
Ωστόσο, τα δεδομένα των δακτυλίων δέντρων δεν ταίριαζαν με στοιχεία ηλιακών εκλάμψεων, υποδηλώνοντας ότι έχουν μια πιο εξωτική προέλευση και ο Δρ Pope πρόσθεσε: «Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, υπάρχει περίπου 1 τοις εκατό πιθανότητα να δούμε άλλη μία μέσα στην επόμενη δεκαετία.
"Αλλά δεν ξέρουμε πώς να το προβλέψουμε ή τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει. Αυτές οι πιθανότητες είναι αρκετά ανησυχητικές και θέτουν τα θεμέλια για περαιτέρω έρευνα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου