Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Μέχρι το 2050 σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ!Σημερινή απόφαση-«ΒΟΜΒΑ» της Ε.Ε. για τα ΣΠΙΤΙΑ μας.

 “Λευκός καπνός” βγήκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στα κράτη της Ε.Ε.Ειδικότερα, επήλθε συμφωνία ως προς την πρόταση για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

Σε ό,τι αφορά τα κτίσματα αποφασίστηκε πως το σύνολο των νέων κτιρίων μέχρι το 2030 θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων (μέχρι το 2028 αν πρόκειται για δημόσια κτίρια).

Για την επόμενη 20ετία, μέχρι το 2050 δηλαδή, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ θα πρέπει να και αυτά με τη σειρά τους να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους!

Οι μόνες εξαιρέσεις θα προβλέπονται για κτίρια που διασφαλίζουν την αμυντική θωράκιση της εκάστοτε περιοχές ή έχουν κάποια ιστορική/αρχαιολογική αξία.

Οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων, κατά τα φαινόμενα, αργά ή γρήγορα θα εξαναγκαστούν από τις τοπικές ΔΟΥΛΙΚΕΣ κυβερνήσεις όχι απλά να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά, αλλά να τα κάνουν ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ.

Κάτι τέτοιο, όπως είναι λογικό, απαιτεί πολύ χρήμα και σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. πολύ παλιά συγκροτήματα κατοικιών) ίσως είναι και ανέφικτο!

Οι ανακαινίσεις τα επόμενα χρόνια θα πάρουν “φωτιά” και αρχικά θα έρθουν υπό τη μορφή κρατικών πράσινων επιδοτήσεων (βλ. “Πρόγραμμα Εξοικονομώ”).

Παράλληλα συμφωνήθηκε να οριστούν ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σε κάθε κράτος μέλος!

Άγνωστο παραμένει ποιές θα είναι οι συνέπειες αν κάποιο οίκημα σταδιακά από το 2025 και μετά βρίσκεται κάτω από το εκάστοτε όριο (π.χ. επίπεδο ενεργειακής απόδοσης D).

Ίσως μέχρι να αναβαθμιστεί ενεργειακά να μην μπορεί να συμμετέχει σε τυχόν αγοραπωλησίες!

Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι το άμεσο μέλλον το οποίο μας ετοιμάζουν, έως ότου καταργηθεί οποιαδήποτε ιδιοκτησία.

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου