Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Κάτι τρομερό και περίεργο συμβαίνει στην άκρη του ηλιακού συστήματος: τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

 Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περίεργα κύματα και περίεργες δομές στα όρια μεταξύ του ηλιακού μας συστήματος και του διαστρικού χώρου.


Ήταν την παραμονή του Halloween που Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι ανατριχιαστικό και περίεργο να συμβαίνει στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ηλιόπαυση φαίνεται να παίρνει κυματιστό σχήμα, να σχηματίζει λοξές γωνίες και να εμφανίζεται η μετατόπισή της, γράφει το Space.

Ένα περίεργο κέλυφος του ηλιακού μας συστήματος που ονομάζεται ηλιόσφαιρα εκτείνεται από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 17,5 δισεκατομμυρίων km, δηλαδή διπλάσια από τον Πλούτωνα. Η ηλιόσφαιρα σχηματίζει τον ηλιακό άνεμο (ροή ηλιακών σωματιδίων) και καταλήγει στην ηλιόπαυση. Αυτό είναι το όριο μεταξύ της ηλιόσφαιρας και του διαστρικού μέσου. Το Voyager 1 και το Voyager 2 είναι τα μόνα σκάφη που έχουν διασχίσει την ηλιόπαυση μέχρι σήμερα.

Με τη βοήθεια αυτών των συσκευών, καθώς και του δορυφόρου IBEX, ο οποίος μελετά τα όρια του Ηλιακού Συστήματος, καθώς και τα ουδέτερα άτομα που δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου και του διαστρικού μέσου, οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η ηλιόπαυση μπορεί να αλλάξει το σχήμα του.

Ηλιόσφαιρα
Ένα περίεργο κέλυφος του ηλιακού μας συστήματος που ονομάζεται ηλιόσφαιρα εκτείνεται από τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 17,5 δισεκατομμυρίων km, δηλαδή διπλάσια από τον Πλούτωνα
Φωτογραφία: NASA/IBEX/Adler Planetarium

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Έρικ Ζιρνστάιν από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, ανακάλυψαν νέες ασυνήθιστες δομές στα σύνορα του Ηλιακού Συστήματος. Ανακάλυψαν ότι η ηλιόπαυση μετατοπίζεται και η ίδια η δομή της ηλιόσφαιρας παρουσιάζει σημαντική ασυμμετρία. Δηλαδή, το όριο του ηλιακού συστήματος κινείται συνεχώς. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες επιστημονικές εργασίες και μοντέλα της ηλιόσφαιρας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από τον δορυφόρο IBEX και ανακάλυψαν ότι η επιφάνεια της ηλιόσφαιρας παραμορφώνεται από τεράστια κύματα που εμφανίζονται σε απροσδόκητα λοξή γωνία. Αυτά τα κύματα μπορούν να φτάσουν τις 10 αστρονομικές μονάδες, που είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Επιπλέον, μελετώντας τα δεδομένα ταξιδιού του Voyager, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ηλιόπαυση άλλαξε δραματικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί υπήρχε τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ του χρόνου που τα δύο διαστημόπλοια διέσχισαν την ηλιόσφαιρα, καθώς εισήλθαν στο διαστρικό διάστημα το 2012 και το 2018. Αλλά και αυτή η κίνηση της ηλιόπαυσης έρχεται σε αντίθεση με τα μοντέλα.

Ηλιόσφαιρα
Επιπλέον, μελετώντας τα δεδομένα ταξιδιού του Voyager, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ηλιόπαυση άλλαξε δραματικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί υπήρχε τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ του χρόνου που τα δύο διαστημόπλοια διέσχισαν την ηλιόσφαιρα, καθώς εισήλθαν στο διαστρικό διάστημα το 2012 και το 2018. Αλλά και αυτή η κίνηση της ηλιόπαυσης έρχεται σε αντίθεση με τα μοντέλα
Φωτογραφία: NASA

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν αυτές τις αποκλίσεις ενδιαφέρουσες και δυνητικά αμφιλεγόμενες, καθώς αποδεικνύεται ότι η ηλιόπαυση μετατοπίστηκε στην πραγματικότητα κατά δεκάδες αστρονομικές μονάδες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μελέτη της ηλιόπαυσης και ελπίζουν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες από το διαστημικό σκάφος Interstellar Mapping and Acceleration Probe, το οποίο θα μελετήσει επίσης την άκρη του ηλιακού συστήματος και θα εκτοξευτεί το 2025.

Το Fokus έχει ήδη γράψει για το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν υποβάλει μια νέα θεωρία , η οποία αποδεικνύει ότι η ηλιόσφαιρα έχει στην πραγματικότητα το σχήμα ενός κρουασάν. Αλλά το τι είναι στην πραγματικότητα η γιγάντια φούσκα που τυλίγει το ηλιακό σύστημα παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο, σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη πολλά στοιχεία για αυτό το κέλυφος.

Επίσης, το Focus έχει ήδη γράψει λεπτομερώς για το νέο διαστημικό σκάφος Interstellar Mapping and Acceleration Probe, το οποίο θα πρέπει να παρέχει περισσότερα δεδομένα για αυτή τη διαστημική φούσκα.

Το Focus έγραψε επίσης αναλυτικά για την πτήση των διαστημοπλοίων Voyager-1 και Voyager-2 και ποια αποτελέσματα κατάφεραν να επιτύχουν κατά τη διάρκεια των 45 χρόνων τους στο διάστημα.

focus.ua

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου