Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΣΤΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.

 Μια πρόσφατη ανακάλυψη σε ένα μοναστήρι στην έρημο του Σινά αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αξιοσημείωτα επιτεύγματα στην αστρονομία, καταγράφοντας τα αστέρια παρά την έλλειψη τηλεσκοπίων. 


Ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τον Οίκο Tyndale που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσαν την ανακάλυψη θραυσμάτων του Καταλόγου Αστέρων του Ιππάρχου που συντάχθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους νωρίτερα αυτό το μήνα στο Journal for the History of Astronomy .

Ο κατάλογος γράφτηκε για το έτος 129 π.Χ. στο νησί της Ρόδου από τον Έλληνα αστρονόμο Ίππαρχο, γνωστό ως «πατέρα της επιστημονικής αστρονομίας». Μέρος μιας προσπάθειας του αστρονόμου να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό, τα θραύσματα αντιπροσωπεύουν την παλαιότερη γνωστή προσπάθεια προσδιορισμού της ακριβούς θέσης σταθερών αστεριών συνδέοντάς τα με αριθμητικές συντεταγμένες. Κατέγραψε τις θέσεις περίπου 850 αστεριών.

Η ύπαρξη του καταλόγου ήταν γνωστή όπως περιγράφεται στα γραπτά του Κλαύδιου Πτολεμαίου, ενός Έλληνα αστρονόμου, ο οποίος συνέθεσε έναν παρόμοιο κατάλογο 400 χρόνια μετά τον Ίππαρχο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κατάλογος του Ίππαρχου ήταν πιο ακριβής από αυτόν των Πτολεμαίων, που δημιουργήθηκε τρεις αιώνες αργότερα. 

Τα αρχικά γραπτά ξύστηκαν από την περγαμηνή στη μεσαιωνική εποχή για να ανοίξει ο χώρος για μια συλλογή χριστιανικών παλαιστινιακών αραμαϊκών κειμένων που αφηγούνται ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο καθώς η περγαμηνή ήταν αρκετά ακριβή και το αποτέλεσμα αναφέρεται ως παλίμψηστο. Τα γραπτά ήταν κρυμμένα κάτω από φύλλα, ή φύλλα, του θρησκευτικού Codex Climaci Rescriptus στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου. Ο κώδικας ήταν γραμμένος στα συριακά. 

Η πιθανότητα ότι το χειρόγραφο ήταν παλίμψηστο προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012. Το 2019, οι ερευνητές τράβηξαν 42 φωτογραφίες εννέα σελίδων από τον κώδικα σε ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος προτού σαρώσουν τις φωτογραφίες με αλγόριθμους υπολογιστή που επέλεξαν το κείμενο που ήταν κρυμμένο από κάτω. Το χειρόγραφο, γραμμένο στα ελληνικά, περιγράφει τις θέσεις των τεσσάρων αστεριών ενός μόνο αστερισμού – του Corona Borealis, γνωστό και ως το Βόρειο Στέμμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Ίππαρχος έγραψε ένα παρόμοιο χειρόγραφο για καθένα από τα 850 αστέρια που παρατήρησε.

Χρησιμοποιώντας τις θέσεις των αστεριών που περιγράφονται στον κατάλογο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κατάλογος είχε δημιουργηθεί το έτος 129 π.Χ., όταν πίστευαν ότι ο Ίππαρχος έγραψε τον κατάλογό του. Αλλά μελετώντας το ξεχωριστό στυλ γραφής, μια επιστήμη που ονομάζεται παλαιογραφία, προσδιόρισαν ότι οι σελίδες είχαν γραφτεί τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ., δείχνοντας ότι ο κατάλογος που δημιούργησε ο Ίππαρχος εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται περισσότερο από 700 χρόνια μετά τη δημιουργία του.

Τα θραύσματα είναι τα παλαιότερα γνωστά μέχρι σήμερα και διαψεύδουν μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο Κατάλογος Αστέρων του Κλαύδιου Πτολεμαίου είναι απλώς ένα «αντίγραφο» του Ίππαρχου καθώς οι παρατηρήσεις των τεσσάρων αστερισμών είναι διαφορετικές. Τα θραύσματα είναι τα παλαιότερα γνωστά μέχρι σήμερα και διαψεύδουν μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο Κατάλογος Αστέρων του Κλαύδιου Πτολεμαίου είναι απλώς ένα «αντίγραφο» του Ίππαρχου καθώς οι παρατηρήσεις των τεσσάρων αστερισμών είναι διαφορετικές.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το έγγραφο του Ίππαρχου, που προηγείται της εφεύρεσης του τηλεσκοπίου, αντιπροσωπεύει την πρώτη προσπάθεια μέτρησης των ακριβών θέσεων των αστεριών. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότερα από 160 επιπλέον παλίμψηστα στο μοναστήρι κρύβουν επιπλέον μυστικά από το παρελθόν. 

Αν και η νέα ανακάλυψη φαίνεται να καθιερώνει τις ρίζες της αστρονομίας στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιώσηπος, ένας Ρωμαιοεβραίος ιστορικός του πρώτου αιώνα, αποδίδει την προέλευση της μελέτης των άστρων στον Βιβλικό Σεθ, τον τρίτο γιο του Αδάμ και της Εύας και αδελφό του Κάιν και του Άβελ. , ο οποίος διατήρησε την αρχαία αστρονομική γνώση σε πέτρινες κολόνες. Άλλες εβραϊκές πηγές το αποδίδουν στον Ενώχ, μια άλλη Βιβλική φιγούρα κατά του κατακλυσμού, που την κατέγραψε στο αστρονομικό τμήμα του Βιβλίου του Ενώχ , που καταγράφηκε περίπου το 72-80 π.Χ. 

Οι Ταλμουδικοί σοφοί εστίασαν στην αστρονομία καθώς σχετιζόταν με την πρόβλεψη της νέας σελήνης προκειμένου να καθιερωθεί το ημερολόγιο. Αν και δεν ήταν τελετουργικό του Ναού, υπήρχε μια ιερατική αυλή στο Ναό όπου αναλύονταν οι μαρτυρίες για τη θέαση της νέας σελήνης.

Ενώ η Τορά απαγορεύει ρητά τη λατρεία των άστρων ( Δευτ. 4:19 ), στο βιβλίο του, Astrology in Ancient Judaism, Astronomy in Ancient Judaism , ο καθηγητής Meir Bar-Ilan, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan τόσο στο Ταλμούδ όσο και στην Εβραϊκή Ιστορία τμήματα, πρότειναν ότι οι Βιβλικοί σοφοί μπορεί να θεωρούσαν την αστρονομία όπως ασκούνταν από τον Ίππαρχο και τον Πτολεμαίο ως ιερή τελετή. Ο καθηγητής Bar-Ilan σημείωσε ότι ο ίδιος ο Θεός καταλόγισε τα αστέρια, όπως αναφέρεται στη Βίβλο. 

Υπολόγισε τον αριθμό των αστεριών. στον καθένα έδωσε το όνομά του. Ψαλμοί 147:4

Σήκωσε τα μάτια σου ψηλά και δες: Ποιος τα δημιούργησε αυτά; Αυτός που στέλνει τον οικοδεσπότη τους κατά αριθμό, που τους καλεί με το όνομά τους: Λόγω της μεγάλης δύναμής Του και της τεράστιας δύναμής Του, κανένας δεν παραλείπει να εμφανιστεί. Ησαΐας 40:26

«Όταν ο Θεός απεικονίζεται να μετράει τα αστέρια και να τους δίνει ονόματα, είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε πιστός στον Θεό που ασκεί την αστρονομία εργάζεται μαζί με τον Θεό ενώ τον μιμείται , ως την απόλυτη θρησκευτική πρακτική», έγραψε ο καθηγητής Bar-Ilan.

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου