Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης, έτοιμοι να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της σύγκρουσης...στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

 


Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσηςΗ εγκατάσταση και η ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία και τη Ρουμανία αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος και πώς θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά σενάρια;
Οι επίλεκτες μονάδες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Ρουμανία λέγεται ότι είναι έτοιμες για να πολεμήσουν «μέσα σε μια νύχτα» στο ουκρανικό έδαφος . Επιπλέον, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τα στρατεύματά τους στην πολωνική στρατιωτική βάση στο Kościuszko, (κοζιάσκοου)  όπου αναπτύχθηκε (έχει σταθμεύσει) μόνιμα το 5ο Σώμα Στρατού.

Πόσο πραγματικός είναι λοιπόν ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ και, επομένως, πιθανής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία;
Οι διοικητές της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, την οποία η Ουάσιγκτον μετέφερε το καλοκαίρι εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, δείχνουν την ετοιμότητα των αμερικανικών στρατευμάτων να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι CBS News , ο διοικητής της ομάδας μάχης της 2ης Ταξιαρχίας, Συνταγματάρχης Έντουιν Ματθαΐδης, ισχυρίστηκε ότι οι στρατιώτες θα ήταν «έτοιμοι να πολεμήσουν μέσα σε μια νύχτα» εάν η στρατιωτική κατάσταση κλιμακωθεί ή το ΝΑΤΟ δεχτεί επίθεση.

Ο αναπληρωτής διοικητής μεραρχίας (του τμήματος) John Lubas πρόσθεσε:
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Η μεραρχία έχει «μοναδικές δυνατότητες» να πραγματοποιήσει αεροπορική επίθεση, είπε.

Οι στρατιώτες της Πολεμικής Αεροπορίας, γνωστοί ως Screaming Eagles, μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Mihail Kogălniceanu (μιχάηλ κόγκαλνισινού) της Ρουμανίας τον Ιούλιο. Για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια, αυτή η επίλεκτη μονάδα, που θεωρείται το πιο σημαντικό τμήμα στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναδιατάχθηκε. Στις 6 Ιουνίου 1944 πήρε μέρος στη μεγαλύτερη επιχείρηση απόβασης στην ιστορία στη Νορμανδία. 
Ο σύλλογος είναι εκπαιδευμένος να είναι έτοιμος για μάχη σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης μέσα σε λίγες ώρες. Περίπου 4.700 στρατιωτικοί (που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους) υπηρετούν αυτή τη στιγμή στη ρουμανική βάση. Επιχειρησιακό κέντρο του συλλόγου είναι η 2η ομάδα μάχης της 2ης ταξιαρχίας.

Ο Alexander Bartosch από τη Ρωσική Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών πιστεύει ότι οι «Screaming Eagles» δεν αποτελούν σοβαρή απειλή λόγω του μικρού αριθμού στρατιωτών που σταθμεύουν εκεί, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κλιμάκωση.
Μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε τον αμερικανικό στρατό σε άμεση επαφή με τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Bartosch εξήγησε:
«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Η ώθηση και η μεγαλοπρέπεια στην επιδίδονται οι Αμερικανοί στρατιωτικοί είναι απόδειξη της άγνοιάς τους (δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν)  για το τι μπορεί να ακολουθήσει τις ενέργειες για τις οποίες μιλούν».
Μια άμεση συμμετοχή των «Screaming Eagles» στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα αντιπροσώπευε «ένα σημαντικό βήμα προς την στρατιωτική κλιμάκωση». Ο ειδικός προειδοποίησε:

«Το πρόβλημα δεν είναι η στρατιωτική κάμψη, αλλά η δημιουργία ενός πολιτικού προηγούμενου. Πρακτικά θα αφορά την είσοδο της Ρωσίας σε πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ».
 Σύμφωνα με τον Bartosch, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν «οποιοδήποτε πρόσχημα» για να περάσουν τα ουκρανικά σύνορα. Εξήγησε περαιτέρω:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάχονται ήδη στην Ουκρανία με πληρεξούσιο (μάχονται ήδη με ξένα χέρια)- οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν διαμορφωθεί δόλια ως Cannonenfodder (τις βλέπουν ως τροφή για κανόνια). Και τώρα αυτά τα γενναία αγόρια θέλουν να προσφέρουν τον εαυτό τους ως τροφή για κανόνια » .

Ο Αλεξάντερ Αρταμόνοφ (Артамонов) στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόφοιτος της Γαλλικής Διπλωματικής Ακαδημίας, συμφωνεί ότι η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα αποτελούσε μεγάλη απειλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα σύμφωνο (οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών αντιστοιχούν στην πραγματικότητα) με τη διάθεση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αυτός εξήγησε:

«Οι ΗΠΑ δείχνουν απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσουν στην επόμενη φάση της σύγκρουσης. Μπορείτε να το δείτε με γυμνό μάτι. Κατά κανόνα, όσο πιο προκλητικές οι ενέργειές τους, τόσο πιο δυνατά κλαίνε για ειρήνη. Η κλιμάκωση συνεχίζεται, αν και πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου συζήτησε τηλεφωνικά την κατάσταση στην Ουκρανία με τον αρχηγό του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν».

Η άφιξη του αμερικανικού στρατού στη στρατιωτική βάση Mihail Kogălniceanu (μιχάηλ κόγκαλνισινού) σηματοδοτήθηκε από μια πανηγυρική τελετή. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στρατιωτική άσκηση με μαχητικά ελικόπτερα, πυροβολικό, πολυβόλα και τανκς μαζί με Ρουμάνους στρατιώτες για να επιδείξουν τη δική τους αποτελεσματικότητα.

Η άσκηση μιμήθηκε τις μάχες των ουκρανικών στρατευμάτων εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Ο αμερικανικός Τύπος περιέγραψε την άσκηση ως σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται τώρα σε κοντινή απόσταση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στη Ρουμανία μέσω της εναλλαγής ταξιαρχιών και την ανάπτυξη μόνιμης φρουράς στην Πολωνία κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ως αποτέλεσμα, ο στρατός των ΗΠΑ στάλθηκε για πρώτη φορά για να σταθμεύσει μόνιμα στη στρατιωτική βάση Kościuszko κοντά στο Πόζναν. Οι μονάδες είναι το 5ο Σώμα Στρατού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διεύθυνση στρατιωτικών ασκήσεων στην Ευρώπη.

Τη συμμετοχή πολυεθνικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία θεωρεί επίσης πιθανή ο πρώην επικεφαλής της CIA και πρώην διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Πετρέους το υποστήριξε αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Express. Ο λόγος για κλιμάκωση θα ήταν η επίθεση εναντίον ενός μέλους της Συμμαχίας. Για το ΝΑΤΟ, πρόκειται για μια "κόκκινη γραμμή", η υπέρβαση της οποίας θα έχει ως αποτέλεσμα βίαιη αντίδραση. Δήλωσε περαιτέρω:

«Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μπορούν να απαντήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά ως πολυεθνική δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όχι ως δύναμη του ΝΑΤΟ».

 Σύμφωνα με την εκτίμηση του Artamonov, τα πολωνικά τάγματα είχαν ήδη εισβάλει de facto στην Ουκρανία με την άδεια του Vladimir Selensky όταν υπέγραψε αντίστοιχες συμφωνίες με τη Βαρσοβία.

Τα πολωνικά στρατεύματα είναι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, γι' αυτό και οι ΗΠΑ φέρουν αυτομάτως την ευθύνη για την εισβολή των αδελφών τους στα όπλα στην Ουκρανία. Ωστόσο, σημείωσε επίσης:

"Όπως λένε Αμερικανοί αναλυτές, σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, ο αμερικανικός στρατός δεν θα αντέξει για πολύ. Δεν έχουν πραγματική εμπειρία μάχης, όλοι θυμούνται την ταπεινωτική απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν"
Επιπλέον, σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, ο αμερικανικός στρατός θα αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα, μεταξύ άλλων στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς θα έπρεπε να μεταφέρει πυρομαχικά μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα ήταν σε θέση να περάσουν στην επίθεση σε περίπτωση έλλειψης ανεφοδιασμού και έλλειψης αρμάτων μάχης

Από την άλλη πλευρά, μια πυρηνική πρόκληση από τις ΗΠΑ θα ήταν νοητή, δεδομένου ότι η Πολωνία διαθέτει πολυάριθμες συσκευές για την ανάπτυξη πυραύλων Tomahawk που θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνική κεφαλή, προειδοποίησε ο Artamonov.
===========

Εκπαίδευση στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι από 20.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη ολοκληρώσει παρόμοια τρίμηνη εκπαίδευση. Δεν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μέρος στη σύγκρουση?

όπως το Ιράν, για παράδειγμα...
--------------------
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων αμερικανικών, ισπανικών και γαλλικών στρατευμάτων σε ρουμανικό έδαφος για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας.
----------
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος HAWK στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους. Δεν είναι ακόμη γνωστό για πόσα συστήματα αεράμυνας και πυραύλους μιλάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου