Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχνει το SF Bay Area σε μεγάλο κούνημα.

 Ένας σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών έγινε ευρέως αισθητός στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια την Τρίτη, κουνώντας σπίτια και κουνώντας παράθυρα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 11:42 π.μ. με βάθος 4 μιλίων, ακριβώς νότια του όρους Χάμιλτον στους λόφους περίπου 12 μίλια ανατολικά του κέντρου του Σαν Χοσέ, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ένας μετασεισμός μεγέθους 2,9 βαθμών σημειώθηκε λίγο αργότερα στις 11:47 π.μ. στην ίδια περιοχή, ενώ ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών στις 15:08.

"Υπάρχει πιθανότητα 1 στις 100 να υπάρξει μετασεισμός μεγαλύτερος από το μέγεθος 5 μέσα στην επόμενη ημέρα", δήλωσε η Annemarie Baltay, ερευνητής γεωφυσικός του USGS, σε ένα βίντεο για τον σεισμό στο Twitter. "Θα μπορούσαν να υπάρξουν 10 έως 15 μετασεισμοί μεγέθους 3 ή μεγαλύτερου την επόμενη εβδομάδα. Οι μετασεισμοί αυτού του μεγέθους και αυτής της διάρκειας είναι απολύτως φυσιολογικοί για ένα γεγονός αυτού του τύπου".

Ο σεισμός της Τρίτης ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει δει η περιοχή του κόλπου μετά τον σεισμό της Νάπα το 2014, δήλωσε ο Richard Allen, διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του UC Berkeley. Ο σεισμός μεγέθους 6 βαθμών έπληξε τον Βόρειο Κόλπο, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια στο κέντρο της Νάπα και του Βαλέχο και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Ο Allen δήλωσε ότι με ένα σεισμό μεγέθους 5, δεν αναμένονται ζημιές στην περιοχή του Bay Area, ενώ με έναν 6, οι ζημιές είναι συνήθως τοπικές, και με έναν σεισμό μεγέθους 7, οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε όλη την περιοχή.

Δεν υπήρχαν αναφορές ζημιών την Τρίτη μέχρι τις 15:30. Η πυροσβεστική υπηρεσία του Σαν Χοσέ δήλωσε στις 12:13 ότι δεν είχε λάβει καμία κλήση έκτακτης ανάγκης που να σχετίζεται με τη δόνηση. Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι ανέφεραν στον ιστότοπο του USGS ότι αισθάνθηκαν τον σεισμό, με αναφορές να προέρχονται από το Φέρφιλντ στα βόρεια, το Στόκτον στα ανατολικά και το Κινγκ Σίτι στα νότια, ανέφερε το USGS. 

"Ναι, αισθανθήκαμε αυτόν τον σεισμό εδώ στο γραφείο στο Μοντερέι", μοιράστηκε στο Twitter το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Μοντερέι. 

Η BART δήλωσε ότι κράτησε τα τρένα για πέντε λεπτά και θα κάνει επιθεωρήσεις. "Αναμείνατε σημαντικές καθυστερήσεις σε όλο το σύστημα, ενώ ακολουθούμε τις διαδικασίες ασφαλείας μας", ανέφερε η BART. 

Το USGS δήλωσε ότι η δόνηση σημειώθηκε στο ρήγμα Calaveras. Η τελευταία φορά που το ρήγμα, το οποίο διατρέχει τους λόφους ανατολικά του Σαν Χοσέ, είχε σημειώσει σημαντικό σεισμό ήταν το 2007, όταν σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών κοντά στο Alum Rock το Halloween. 

"Όταν σκεφτόμαστε τα επικίνδυνα ρήγματα στην Bay Area, υπάρχουν τρία κύρια ρήγματα, το San Andreas, το Hayward-Rodgers Creek και το Calaveras", δήλωσε ο Allen. "Το Calaveras είναι ένα από τα τρία μεγάλα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου