Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ετοιμαστείτε να ξαναμάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο.

 Αυτό το έτος έφερε πολλές καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες προσπάθησα να παρακολουθήσω, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην εκτιμούν τη σημασία των μελλοντικών εξελίξεων. Συνήθως ακούω σχόλια όπως: "Αυτές είναι ωραίες εικόνες, οι γραφίστες θα δουλέψουν με αυτές" ή "Η GPT-3 είναι ωραία, θα είναι πιο εύκολο να κλέβεις στις εργασίες". Και μετά καταλήγουν λέγοντας: "Αλλά δεν θα αλλάξει τη ζωή μου".Αυτή η άποψη είναι πιθανό να αποδειχθεί λανθασμένη - και μάλιστα σύντομα, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη πρόκειται να φέρει επανάσταση σε ολόκληρη την αρχιτεκτονική των πληροφοριών μας. Θα πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο από την αρχή.

Η βασική αρχιτεκτονική του καταναλωτικού διαδικτύου δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 10 χρόνια. Το Facebook, η Google και το Twitter παραμένουν αναγνωρίσιμες εκδοχές των προηγούμενων εαυτών τους. Το πρόγραμμα περιήγησης διατηρεί τον κεντρικό του ρόλο. Το βίντεο έχει αυξήσει τη σημασία του, αλλά αυτό δεν αντιπροσωπεύει σχεδόν καμία σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων.

Η αλλαγή έρχεται. Σκεφτείτε το Twitter, το οποίο χρησιμοποιώ κάθε πρωί για να συλλέγω πληροφορίες για τον κόσμο. Σε λιγότερο από δύο χρόνια από τώρα, ίσως μιλήσω στον υπολογιστή μου, περιγράψω τα θέματα που με ενδιαφέρουν και η εκδοχή της τεχνητής νοημοσύνης κάποιου θα μου επιστρέψει ένα είδος remix του Twitter, σε ευανάγνωστη μορφή και προσαρμοσμένη στις ανάγκες μου.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επίσης όχι μόνο ανταποκρινόμενη αλλά και ενεργή. Ίσως μου πει: "Σήμερα πρέπει πραγματικά να διαβάσεις για τη Ρωσία και τις αλλαγές στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου". Ή μπορεί να πω: "Περισσότερη τύχη σήμερα, παρακαλώ", και αυτή η επιθυμία θα πραγματοποιηθεί.

Θα μπορούσα επίσης να ρωτήσω: "Τι κάνουν οι φίλοι μου;" και θα έπαιρνα μια χρήσιμη σύνοψη των υπηρεσιών του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ή θα μπορούσα να ζητήσω από την τεχνητή νοημοσύνη περιεχόμενο σε διάφορες ξένες γλώσσες, όλα άψογα μεταφρασμένα. Πολύ συχνά δεν θα χρησιμοποιείτε το Google, απλώς θα κάνετε την ερώτησή σας στην ΤΝ και θα λαμβάνετε μια απάντηση, σε ηχητική μορφή για τη μετακίνησή σας, αν θέλετε. Αν οι φίλοι σας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για κάποια βίντεο κλιπ ή αποσπάσματα από ειδήσεις, αυτά ίσως είναι πιο πιθανό να σας αποσταλούν.

Εν ολίγοις, πολλές από τις σημερινές βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου θα διαμεσολαβούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα δημιουργήσει ένα θεμελιωδώς νέο είδος εμπειρίας χρήστη.

Είναι απίθανο οι βασικές υπηρεσίες να εξαφανιστούν. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ψάχνουν στο Google, και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διαβάζουν και να γράφουν στις σελίδες τους στο Facebook. Αλλά περισσότεροι θα μετακινηθούν απευθείας στον συγκεντρωτή ΤΝ. Αυτή η δυναμική συμβαίνει ήδη: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ζητήσατε οδηγίες από το Google; Υπάρχουν στο διαδίκτυο, φυσικά, αλλά αν είστε σαν εμένα, απλά χρησιμοποιείτε απευθείας τους χάρτες και το GPS της Google. Στην πραγματικότητα έχετε μετακινηθεί προς τον συγκεντρωτή πληροφοριών.

Ή σκεφτείτε τα ιστολόγια, τα οποία αναμφισβήτητα κορυφώθηκαν μεταξύ 2001 και 2012. Στη συνέχεια, το Twitter και το Facebook έγιναν συγκεντρωτές του περιεχομένου των ιστολογίων. Τα ιστολόγια εξακολουθούν να είναι πολυάριθμα, αλλά πολλοί άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε αυτά απευθείας μέσω συγκεντρωτών. Τώρα αυτή η διαδικασία πρόκειται να κάνει ένα ακόμη βήμα - επειδή οι σημερινοί συγκεντρωτές θα συγκεντρωθούν και θα οργανωθούν οι ίδιοι, από υπερ-έξυπνες μορφές μηχανικής νοημοσύνης.

Ο κόσμος των ιδεών θα ανατραπεί. Πολλοί δημόσιοι διανοούμενοι διαπρέπουν στο να προωθούν τον εαυτό τους στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αυτές οι ευκαιρίες μπορεί να μειωθούν. Θα υπάρξει μια νέα δεξιότητα - η προώθηση του εαυτού μας στην ΤΝ - άγνωστης ακόμη φύσης.

Μένει να δούμε πώς οι ΤΝ θα επιλέγουν και θα πιστώνουν το υποκείμενο περιεχόμενο και ποια είδη πακέτων θα προτιμούν οι χρήστες (με ή χωρίς φωτογραφίες των συγγραφέων;). Στο βαθμό που οι χρήστες θέλουν απλώς μια απάντηση, θα εκτοπιστούν ακόμη περισσότεροι μεσάζοντες. Γιατί μια δεξαμενή σκέψης να μπει στον κόπο να συντάξει μια έκθεση πολιτικής, αν αυτή θα προστεθεί σε κάτι που είναι ουσιαστικά ενημερωτικά σημειώματα χωρίς ρητή πηγή; Συνολικά, εκείνοι που είναι ευτυχείς να παράγουν περιεχόμενο με μικρή πίστωση, όπως οι συντάκτες της Wikipedia, μπορεί να αποκτήσουν επιρροή.

Και τι γίνεται με τον ανταγωνισμό εντός της ίδιας της ΤΝ; Μια κυρίαρχη ΤΝ είναι πιο πιθανό να αναφέρει τις υποκείμενες πηγές, για να διασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής περιεχομένου και να διατηρήσει ένα υγιές οικοσύστημα πληροφοριών για να συλλέγει. Σε έναν πιο ανταγωνιστικό τομέα ΤΝ, αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος να κανιβαλιστεί το περιεχόμενο αλλά να μην ανανεωθεί με τη δέουσα πίστωση, καθώς θα μπορούσε να εμφανιστεί το πρόβλημα του free-rider.

Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιος θα αποκομίσει τα οφέλη από αυτές τις καινοτομίες - οι νέες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, οι παλιές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή οι χρήστες του διαδικτύου; Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε, αλλά ορισμένοι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για τις νέες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Φυσικά, όλα αυτά είναι απλώς η γνώμη ενός ανθρώπου. Αν διαφωνείτε, σε λίγα χρόνια θα μπορείτε να ρωτήσετε τις νέες μηχανές τεχνητής νοημοσύνης τι πιστεύουν.

bloomberg.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου