Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Φονικές πλημμύρες κατακλύζουν μεγάλες περιοχές της Αφρικής! Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Γκαμπόν και Νιγηρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Εκατομμύρια εκκενώθηκαν, δεκάδες νεκροί.


πλημμύρες στην Αφρική
πλημμύρες στην Αφρική

Ορισμένες αφρικανικές χώρες βιώνουν αυτήν τη στιγμή την πιο υγρή περίοδο βροχών εδώ και χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταφερθεί, εκκενωθεί, δεκάδες έχουν πεθάνει ή έχουν εξαφανιστεί. Η υδάτινη αποκάλυψη εκτυλίσσεται από το Νότιο Σουδάν, μέχρι το Τσαντ, τη Νιγηρία και την Γκαμπόν. Και περισσότερες χώρες γύρω από τη λίμνη Τσαντ θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες!

Χιλιάδες ζώα νεκρά. Εκατομμύρια εκτάρια καλλιέργειες πλημμύρισαν. Μετά την υδάτινη αποκάλυψη, αυτές οι χώρες θα βιώσουν μαζική πείνα, λιμό και πολέμους νερού… Χάρη στην κλιματική μηχανική!

Πάνω από 900.000 άνθρωποι επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν

Τουλάχιστον 909.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις επίμονες πλημμύρες σε διάφορες περιοχές του Νοτίου Σουδάν, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

« Αυτές οι πλημμύρες σκότωσαν ζώα και κατέστρεψαν καλλιέργειες, ξέβρασαν δρόμους και γέφυρες, κατέστρεψαν σπίτια, σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας και βύθισαν γεωτρήσεις και αποχωρητήρια, μολύνοντας πηγές και θέτουν κινδύνους υδατογενών ασθενειών », σημείωσε η OCHA την περασμένη εβδομάδα.

Στο Unity State, για παράδειγμα, η άνοδος της στάθμης του νερού φέρεται να έχει απειλήσει με πλημμύρες δύο καταυλισμούς για τους εκτοπισμένους και μια βάση της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (UNMISS).

Οι καταρρακτώδεις βροχές στην πολιτεία Δυτική Μπαχρ ελ-Γκαζάλ προκάλεσαν την κατάρρευση μιας βασικής γέφυρας, διακόπτοντας την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε ήδη πιεσμένους πληθυσμούς, δήλωσε ο OCHA.

Οι εκτιμήσεις του περασμένου μήνα από το OCHA έδειξαν ότι 386.000 άνθρωποι είχαν πληγεί από τις πλημμύρες σε επτά πολιτείες του Νοτίου Σουδάν.

Τσαντ: 1 εκατομμύριο επλήγησαν από πλημμύρες – 1,15 εκατομμύρια στρέμματα χωράφια πλημμύρισαν – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει 636 τοποθεσίες στη χώρα, ενώ έχουν καταπιεί περισσότερα από 465.000 στρέμματα αγρών.

Ο πρόεδρος του Τσαντ Μαχαμάτ Ίντρις Ντέμπι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών που πλήττουν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα.

Οι πλημμύρες δεν είναι ασυνήθιστες κατά την περίοδο των βροχών του Τσαντ, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο στις νότιες περιοχές του. Αλλά φέτος, οι βροχές ήρθαν νωρίς και ήταν οι πιο έντονες εδώ και δεκαετίες.

Οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει 636 τοποθεσίες σε 18 από τις 23 επαρχίες της χώρας, πρόσθεσε. Οι χειρότερα πληγείσες είναι οι νότιες επαρχίες Mayo Kebbi Est, Logone Occidental, Tandjile, Moyen-Chari και Mandoul.

Τα νερά της πλημμύρας έχουν « καταπιεί περισσότερα από 465.000 εκτάρια [1,15 εκατομμύρια στρέμματα] χωραφιών και 19.000 κεφάλια ζώων», είπε ο Deby.

Δεν έχει γλιτώσει ούτε η N'Djamena, η πρωτεύουσα – εκατοντάδες άνθρωποι εκεί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών τις τελευταίες ημέρες.

Το Τσαντ έχει δύο κύριους ποταμούς, τον Chari και τον Logone, που ρέουν μέσα από τις νότιες επαρχίες του και εκβάλλουν στη λίμνη Τσαντ, στη συνοριακή περιοχή με τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και το Καμερούν.

Φέτος η λίμνη τροφοδοτήθηκε νωρίς από άλλους παραπόταμους και η στάθμη του νερού της έγινε υψηλότερη από αυτή των δύο ποταμών, με αποτέλεσμα να ρέουν στις γύρω πόλεις και χωριά, είπε ο Hamid Abakar Souleymane, υδρολόγος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Τσαντ.

« Θα έχετε παρατηρήσει ότι όλες οι χώρες που μοιράζονται τη λίμνη Τσαντ είναι επίσης πλημμυρισμένες και το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους », είπε.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι του Τσαντ χρειάζονται «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι το 42 τοις εκατό των 16 εκατομμυρίων πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Γκαμπόν: 7 νεκροί από κατολίσθηση στο Libreville μετά από έντονες βροχοπτώσεις

Οι έντονες βροχοπτώσεις τη νύχτα 20 προς 21 Οκτωβρίου 2022 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην πόλη Libreville, πρωτεύουσα της Γκαμπόν.

Μια κατολίσθηση έθαψε σπίτι στην περιοχή ΠΚ 8 του 6ου διαμερίσματος της πόλης. Ως αποτέλεσμα, πέθαναν επτά μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Alain-Claude Bilie-By-Nze, εξέφρασε «την απέραντη θλίψη μετά την τραγωδία που οδήγησε 7 μέλη της ίδιας οικογένειας, ηλικίας 7 έως 50 ετών, σε κατολίσθηση στη Libreville».

«Η κυβέρνηση, η οποία έστειλε τον Αντιπρόσωπο Υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων στο σημείο, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος και στέκεται στο πλευρό της», πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στη Νιγηρία, μια άλλη χώρα στην ίδια περιοχή της Αφρικής. Έζησαν μια από τις χειρότερες βροχοπτώσεις στην ιστορία. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα καταστροφικά νερά και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκκενωθεί και εκτοπιστεί. Σε ορισμένα σημεία, ακόμη και φέρετρα και επιτύμβιες στήλες ξεβράστηκαν .

Το κεντρικό τμήμα της Αφρικής αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους κατακλυσμούς στην ιστορία. Οι ακραίες πλημμύρες θα έχουν δραματικές και θανατηφόρες συνέπειες στον τοπικό πληθυσμό που δεν θα έχει τίποτα άλλο να φάει (νεκρό ζωικό κεφάλαιο και πνιγμένες καλλιέργειες) και να πιει (το νερό είναι τώρα γεμάτο με σ*τ… Ακόμα περισσότερο από πριν). Όλα αυτά χάρη στην κλιματική μηχανική…

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου