Ο κόσμος περνάει σε μια φάση αντιπαράθεσης και έρχονται πιο δύσκολα χρόνια για τη Γερμανία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας  Frank-Walter Steinmeier.

Σε ομιλία του, ο Σταϊνμάγερ προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες και δύσκολες προκλήσεις.

«Η 24η Φεβρουαρίου ήταν ένα σημείο καμπής στην ιστορία», είπε ο Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος στην έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος τερμάτισε μια εποχή ειρήνης και σταθερότητας από την οποία οι Γερμανοί επωφελήθηκαν πολύ.

Καταδίκασε τα σχέδια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία  πυροδότησε φόβους για πυρηνική κλιμάκωση.

«Με την αυτοκρατορική του εμμονή, ο Ρώσος πρόεδρος παραβίασε το διεθνές δίκαιο, αμφισβήτησε τα σύνορα, διέπραξε αρπαγές γης. Η ρωσική επίθεση είναι μια επίθεση σε όλα τα μαθήματα που πήρε ο κόσμος από τους δύο παγκόσμιους πολέμους», είπε ο Σταϊνμάγερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος είπε ότι οι συνέπειες του πολέμου, οι νέες απειλές για την ασφάλεια, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν αμφισβητήσει σε μεγάλο βαθμό το επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας.

«Πιστεύω ότι πολλές από τις ανησυχίες ισχύουν. Βιώνουμε τη βαθύτερη κρίση από την επανένωση της Γερμανίας», είπε.

«Είναι μια εποχή σοβαρής οικονομικής αναταραχής, ενεργειακής κρίσης και εκτίναξης των τιμών. Μια εποχή κατά την οποία η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και ακόμη περισσότερο –η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας– έχει πληγεί».

Ο Σταϊνμάγερ κάλεσε το κοινό να δείξει αλληλεγγύη για να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο.

«Παρά όλες τις ανησυχίες μας, ας μην ξεχνάμε τώρα: Είμαστε οικονομικά ισχυροί, ισχυρότεροι από πολλούς άλλους. Έχουμε καλά ερευνητικά ιδρύματα, ισχυρές εταιρείες και ένα αποτελεσματικό κράτος», είπε.

Ο Γερμανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Βερολίνο θα μειώσει την εξάρτησή του από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και θα προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις κάνοντας τα απαραίτητα βήματα, αλλά δεν θα τερματίσει τις προσπάθειές του για προώθηση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας.

«Μια νέα αντιπαράθεση μπλοκ, ένας διχασμός του κόσμου σε «εμείς εναντίον τους» δεν είναι προς το συμφέρον μας», τόνισε.

«Ναι, πρέπει να μειώσουμε την ευπάθειά μας, να μειώσουμε τις μονόπλευρες εξαρτήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει λιγότερη δικτύωση με τον κόσμο, αλλά περισσότερη», πρόσθεσε.

Ο Σταϊνμάγερ επανέλαβε επίσης ότι η Γερμανία θα αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

«Πρέπει να γίνουμε ικανοί να χειριζόμαστε συγκρούσεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές», είπε.

«Δεν χρειαζόμαστε πολεμική νοοτροπία – αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι πνεύμα αντίστασης και ανθεκτικότητας», πρόσθεσε.

militaire.gr