Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Ανάλυση / Μυστηριώδεις υποδείξεις του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας.


Gantz και αρχηγός IDF Kochavi (Αρχείο: IDF/CC BY-NC 2.0 )

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, κάνει κάποιες ασυνήθιστες δηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και αυτό μπορεί να σχετίζεται εν μέρει με τις επερχόμενες εκλογές, φαίνεται ότι κάτι βαθύτερο παρασκευάζεται κάτω από την επιφάνεια.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας «ακριβώς στη γωνία», προειδοποίησε ο Gantz σε μια ενημέρωση στο INSS, το κορυφαίο think tank της χώρας για την εθνική ασφάλεια. Αυτές οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «αμέσως μετά τις εκλογές», είπε χωρίς να διευκρινίσει.

Ο υπουργός Άμυνας είπε πράγματι ότι το Ισραήλ οδεύει σε μια κρίσιμη στρατηγική καμπή καθώς οι Ιρανοί πλησιάζουν στο καθεστώς ενός πυρηνικού κατωφλίου. Αυτό ακολουθεί αναφορές ότι η Πολεμική Αεροπορία σημειώνει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία για πλήγμα στο Ιράν.

Αργότερα, ο Gantz προειδοποίησε επίσης ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας από τον πόλεμο του Yom Kippur. Στην ισραηλινή ψυχή, η αιγυπτιακή-συριακή εισβολή του 1973 ήταν η τελευταία φορά που η χώρα αντιμετώπισε μια υπαρξιακή απειλή.

Ενώ αυτή είναι εν μέρει μια κίνηση εκστρατείας για να τονίσει τα διαπιστευτήριά του για την ασφάλεια και να προσελκύσει ψηφοφόρους, οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν τείνουν να αναφέρουν τον πόλεμο επιπόλαια. Σημειωτέον, οι παρατηρήσεις συμπίπτουν με μεγάλες γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που απειλούν να χαράξουν εκ νέου τον περιφερειακό χάρτη συμφερόντων και να κλονίσουν την ισορροπία δυνάμεων.

Στην Ουκρανία, το Ιράν και η Ρωσία σφυρηλατούν μια στρατιωτική συνεργασία που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν το ουκρανικό πεδίο μάχης για να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τα όπλα τους , ενώ κερδίζουν κάποιο μοχλό επί της Μόσχας.

Παραμένει άγνωστο τι σχεδιάζουν να δώσουν οι Ρώσοι στο Ιράν ως αντάλλαγμα για τα drones και τους πυραύλους του. Ωστόσο, η Τεχεράνη θα μπορούσε να ζητήσει χάρες που θα κάνουν το Ισραήλ να νιώθει άβολα. Η Μόσχα μπορεί να παραδώσει αγαθά που κυμαίνονται από δορυφορικές εικόνες έως διπλωματικές ή στρατιωτικές πιέσεις.

Τα μάτια στο Ιράν και τη Συρία.

Παράλληλα, το Ιράν συνεχίζει να επιταχύνει το πυρηνικό του έργο και βρίσκεται σε καλή θέση να ξεσπάσει προς την κατεύθυνση των ατομικών όπλων. Μια απόφαση του Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο στο 90% θα ωθήσει το Ισραήλ πολύ κοντά στην κόκκινη γραμμή για ένα χτύπημα.

Η Ιερουσαλήμ μπορεί πρώτα να προσπαθήσει να πείσει τους δυτικούς συμμάχους της να ασκήσουν βαριά διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Τεχεράνη. Όμως, καθώς ο χρόνος τελειώνει και ελλείψει ξένης αποφασιστικότητας, οι Ισραηλινοί ηγέτες ενδέχεται να διατάξουν την Πολεμική Αεροπορία να απογειωθεί και να κατευθυνθεί ανατολικά.

Εν τω μεταξύ, θερμαίνεται και το συριακό μέτωπο. Μετά από ένα διάλειμμα ενός μήνα, το Ισραήλ φέρεται να βομβάρδισε στόχους στην περιοχή της Δαμασκού δύο φορές τις τελευταίες τρεις ημέρες. Μια σπάνια επίθεση στο φως της ημέρας σήμερα υποδηλώνει μια επείγουσα επιχειρησιακή ανάγκη που βασίζεται σε ακριβείς πληροφορίες, εκτίμησε ο δημοσιογράφος Or Heller.

Ανεπιβεβαίωτες αραβικές αναφορές ανέφεραν ότι η προηγούμενη επίθεση του Ισραήλ είχε στόχο ευαίσθητα ιρανικά όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ. Η Τεχεράνη ενέτεινε τις αποστολές όπλων για να ενισχύσει τον πληρεξούσιό της πριν από έναν πιθανό πόλεμο, ανέφερε νωρίτερα η Walla News, επικαλούμενη πηγές πληροφοριών.

Ενώ το Ισραήλ και ο Λίβανος μόλις ολοκλήρωσαν μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που μπορεί να μειώσει τις εντάσεις, οι επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ παραμένουν απρόβλεπτες.

Καθώς οι εντάσεις δημιουργούνται στα παρασκήνια, οι Ισραηλινοί θα ψηφίσουν την 1η Νοεμβρίου με την ελπίδα ότι σύντομα θα προκύψει ένας νέος συνασπισμός. Στο διχασμένο πολιτικό σύστημα του Ισραήλ, ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μπορεί επίσης να υπονοεί ότι υπάρχουν μεγάλες αποφάσεις. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 2023 πιθανότατα δεν θα είναι μια ήσυχη χρονιά.

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου