Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας.

Μεγάλη κινητικότητα έχουμε στις ακτές της Συρίας, όταν αμερικανικό αεροσκάφος P-8 Poseidon φέρεται να ανακάλυψε δύο ρωσικά υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους Caliber στο λιμάνι της Ταρτούς, όπου βρίσκεται ως γνωστό η βάση του ρωσικού ναυτικού στην Συρία.
Σύμφωνα με ρωσική πηγή είχαμε πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους U2 Dragon Lady στην ίδια περιοχή, κάτι που αποτελεί σαφώς σοβαρή εξέλιξη για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.   


Όπως αποδείχθηκε, η άφιξη των ρωσικών υποβρυχίων δεν πέρασε απαρατήρητη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μάλιστα ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι αμερικανικό αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου P-8 Poseidon, φέρεται να «προσομοίασε και εικονική επίθεση εναντίον τους».
Πριν από δύο ημέρες, το αμερικανικό P-8 Poseidon με ουραίο αριθμό 169328 έκανε μια ασυνήθιστη πτήση κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση Ταρτούς, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Συρίας.


Το αμερικανικό αεροσκάφος πέταξε για σημαντικό χρονικό διάστημα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου Θάλασσας σε ύψος  500-600 μέτρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. ανίχνευσε τα δύο ρωσικά υποβρύχια και υλοποίησε «εικονική επίθεση» εναντίον τους.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αμερικανική αεροπορία έχει εντείνει τις πτήσεις κοντά στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, γεγονός που εγείρει ορισμένες ανησυχίες.
Την ίδια περίοδο ένα ισραηλινό αεροσκάφος αναγνώρισης πέταξε και αυτό κοντά στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς, ανέφερε η ιστοσελίδα ADS-B που ασχολείται με την εναέρια κυκλοφορία.
Το ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος εντοπίστηκε περίπου 60 χιλιόμετρα από την ακτή της  Ταρτούς , σηματοδοτώντας για πρώτη φορά πτήση Ισραηλινών τόσο κοντά στη ρωσική ναυτική βάση.
Ειδικοί αναφέρουν ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται για τα συστήματα αεράμυνας των ρωσικών και συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Το ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος εντοπίστηκε βόρεια από τα λιβανικά χωρικά ύδατα στην περιοχή της Μεσογείου μεταξύ της ανατολικής ακτής της Κύπρου και της δυτικής ακτής της Συρίας.
Η πτήση του έθεσε σε συναγερμό την συριακή και ρωσική αεράμυνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του συριακού τύπου αναμένονται  ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές  τις επόμενες 72 ώρες.
Έχει αναφερθεί επανειλημμένα τον Σεπτέμβριο ότι ο ρωσικός στρατός έχει παρεμποδίσει πολλές Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.
Συγκεκριμένα, αρκετές πηγές ανέφεραν ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 φέρονται να παρεμπόδισαν ισραηλινά μαχητικά στη Συρία από το να υλοποιήσουν επιθέσεις σε στόχους κατά Σύρων και Ιρανών.
Αυτό όμως που γίνεται απολύτως κατανοητό είναι το γεγονός πλέον ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται στην περιοχή, ενόψει και της κυοφορούμενης τουρκικής χερσαίος επίθεσης στην ΒΔ Συρία.
Πληροφορίες του ελληνικού τύπου φέρουν ένα μεγάλο ποσοστό, άνω του 40%, του τουρκικού στρατού να έχει μετακινηθεί από την Ανατολική Θράκη προς στα σύνορα με την Συρία.
Κάθε μέρα έχουμε ολοένα και μεγαλύτερη μετακίνηση τουρκικής στρατιωτικής δύναμης προς την περιοχή. Ως απάντηση οι ΗΠΑ μετέφεραν και αυτές μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας από το Ιράκ, σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν τα τουρκικά σχέδια σύμφωνα και με σχετικό βίντεο.