Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο μειώνουν τώρα τα προγράμματα πτήσεων;

 


Αεροσκάφη σταθμευμένα στο Σαν Ντιέγκο: Λόγω των σοβαρών προβλημάτων παραγωγής της Boeing, τα προγράμματα πτήσεων μπερδεύονται παγκοσμίως. Φωτογραφία: REUTERS


Η κρίση στην Boeing επηρεάζει ολόκληρη την αεροπορική βιομηχανία: λείπουν αεροσκάφη, χάνονται συνδέσεις, πιλότοι μένουν άνεργοι. Για τους επιβάτες, δεν υπάρχει καμμία βελτίωση στον ορίζοντα σύντομα.


Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν τα προγράμματα πτήσεων τους σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω των προβλημάτων στην Boeing. Τα προβλήματα διατρέχουν ολόκληρη τη βιομηχανία.Kassel – Τους τελευταίους μήνες, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επανειλημμένα κάνει αρνητικά πρωτοσέλιδα. 

Ειδικά στην Boeing, υπήρχαν ανέκαθεν προβλήματα. 


Εν τω μεταξύ, η παραγωγή του κατασκευαστή αεροσκαφών έχει μειωθεί σημαντικά. 

Ωστόσο, οι συνέπειες διατρέχουν ολόκληρο τον κλάδο και είναι πιθανό να γίνουν αισθητές για τα επόμενα χρόνια. 

Τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και οι πελάτες τους είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δύσκολες στιγμές. (😏ΑGENDA 2030;;;;)
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Boeing είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροσκαφών. 

Λόγω των αποτυχιών στην παραγωγή, οι αεροπορικές εταιρείες χάνουν αεροσκάφη - το αποτέλεσμα είναι κενά στα προγράμματα πτήσεων. 

Όπως ανέφερε η Handelsblatt, μεταξύ άλλων, αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αντιδράσει σε αυτό με μειωμένα προγράμματα καλοκαιρινών πτήσεων για τις αεροπορικές εταιρείες.

Η κρίση στην Boeing σαρώνει ολόκληρη τη βιομηχανία. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να παραμείνουν για χρόνια. (Συμβολική εικόνα) © Scott Brauer/dpa

Τα προβλήματα στην Boeing διατρέχουν ολόκληρη τη βιομηχανία: Πολύ λίγα αεροπλάνα για τις αεροπορικές εταιρείες

Η Ryanair, μεταξύ άλλων, έχει ήδη μειώσει την καλοκαιρινή προσφορά της. Αεροδρόμια όπως το Δουβλίνο, το Μιλάνο και η Βαρσοβία επηρεάζονται, καθώς και αρκετές τοποθεσίες στην Πορτογαλία. 

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Southwest περιορίζει επίσης την προσφορά της και δεν προσλαμβάνει νέα μέλη πληρώματος προς το παρόν. 

Στην Lufthansa, επίσης, υπάρχουν πλέον πάρα πολλοί πιλότοι για πολύ λίγα αεροσκάφη λόγω των προβλημάτων στην Boeing. 

Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές, αλλά το αφεντικό της Ryanair εξακολουθεί να υπερασπίζεται την Boeing και να επιτίθεται στην Airbus για αυτό. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμμία βελτίωση στον ορίζοντα – ακριβώς το αντίθετο.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, μόνο 83 αεροσκάφη είχαν φύγει από τις εργοστασιακές αίθουσες της Boeing. 

Συγκριτικά, η ανταγωνίστρια Airbus διέθετε 142 αεροσκάφη. 

Αλλά ακόμη και ο ανταγωνιστής Airbus δεν μπορεί να καλύψει το κενό που προκύπτει. Ο κατασκευαστής έχει πουλήσει την παραγωγή αεροσκαφών του για τα επόμενα δέκα και παλεύει με τα δικά του προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. 

Επιπλέον, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται ήδη. Στην εποχή μετά την πανδημία, πολλοί Γερμανοί επιθυμούν να ταξιδέψουν, γι' αυτό και ο κλάδος αναμένει ανάπτυξη. Αυτό αυξάνει περαιτέρω την πίεση στους κατασκευαστές.


Η κρίση στην Boeing θα συνεχίσει να επηρεάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα - τα προβλήματα εφοδιασμού «θα μπορούσαν να παραμείνουν για αρκετά χρόνια»

Μια μελέτη του οίκου αξιολόγησης Morningstar δίνει ελάχιστες ελπίδες για βελτίωση στο εγγύς μέλλον. Τα προβλήματα εφοδιασμού «θα μπορούσαν να παραμείνουν για αρκετά ακόμη χρόνια». 

Με σοβαρές συνέπειες: οι πτητικές λειτουργίες αναμένεται να διαταραχθούν σοβαρά και να υπάρξουν προβλήματα στην επίτευξη των κλιματικών στόχων

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η έλλειψη αεροπλάνων θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι τα αεροπορικά εισιτήρια σύντομα θα γίνουν ακόμη πιο ακριβά. Και αυτό αφού οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ήδη αυξηθεί από τον φόρο κηροζίνης για τους επιβάτες.

Ορισμένοι ειδικοί κατηγορούν επίσης αυτή την πίεση για την τρέχουσα κατάσταση στην Boeing. Ο Gerald Wissel της Airborne Consulting, μιας εταιρείας συμβούλων αεροπορίας, δήλωσε στην Handelsblatt: «Το βασικό πρόβλημα της Boeing είναι η παροχή κινήτρων στη διοίκηση». 

Υπάρχει μεγάλη πίεση για την παράδοση αεροσκαφών, τα οποία θα περάσουν στην παραγωγή. Παραδείγματα αυτού είναι οι διπλοί έλεγχοι, οι οποίοι ενδέχεται να μην διενεργούνται όπως προβλέπεται

Σύμφωνα με τον Wissel, η FAA βασίζεται υπερβολικά στις δηλώσεις της Boeing και δεν ελέγχει αρκετά τα πρότυπα. «Αυτό μου δίνει την εντύπωση ότι λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού στην Ευρώπη, ο αμερικανικός όμιλος δεν πρέπει να τεθεί υπό υπερβολική πίεση», λέει ο σύμβουλος αεροπορίας.


ΠΗΓΗ: Luftverkehr: Warum Airlines weltweit jetzt die Flugpläne zusammenstreichen (handelsblatt.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου