Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αναφορά: FOREVER CHEMICALS που βρέθηκαν σε επιδέσμους που χρησιμοποιούνται σε πληγές.

 

Αναφορά: FOREVER CHEMICALS που βρέθηκαν σε επιδέσμους που χρησιμοποιούνται σε

πληγές… Μια νέα έκθεση αποκάλυψε ότι οι ουσίες per- και polyfluoroaklyl (PFAS) – κοινώς γνωστές ως «για πάντα χημικές ουσίες» – υπάρχουν επίσης σε δημοφιλείς επιδέσμους που χρησιμοποιούνται σε πληγές .

Η έκθεση-βόμβα έγινε δυνατή από το ιστολόγιο παρακολούθησης καταναλωτών Mamavation, το οποίο συνεργάστηκε με την Environmental Health News (EHN) για την προσπάθεια. Οι δύο οντότητες ανέθεσαν σε εργαστήριο πιστοποιημένο από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος για τον προσδιορισμό των επιπέδων μόλυνσης από PFAS στους επιδέσμους.

Η EHN και η Mamavation υπέβαλαν 40 μάρκες δημοφιλών επιδέσμων τραυμάτων για δοκιμή. Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου, 26 από αυτές τις 40 μάρκες είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα PFAS που κυμαίνονταν από 11 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) έως 328 ppm. Συγκεκριμένα, 10 από τους 16 επίδεσμους που σχεδιάστηκαν για μαύρους και καφέ τόνους δέρματος έδειξαν την παρουσία PFAS.

Το εργαστήριο ελέγχθηκε για ανιχνεύσιμα επίπεδα οργανικού φθορίου, το οποίο είναι ενδεικτικό του PFAS. Ωστόσο, σύμφωνα με την Daily Mail , τα PFAS “χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την κατασκευή κόλλων” – συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται σε επιδέσμους τραυμάτων.

Τα χημικά Forever είναι γνωστά για την ικανότητά τους να απωθούν το νερό, το λίπος και άλλα υγρά – καθιστώντας τα ιδανικά για χρήση σε διάφορα καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα. Στην περίπτωση των επιδέσμων πληγών, οι κόλλες που περιέχουν PFAS βοηθούν στην προστασία του σπασμένου δέρματος από παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση του τραύματος.

Ωστόσο, η χρήση του PFAS σε κόλλες έχει εγείρει ανησυχίες λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών σχετικά με αυτά – συμπεριλαμβανομένης της εμμονής τους στο περιβάλλον και της δυνατότητάς τους να βιοσυσσωρεύονται σε οργανισμούς. Υπήρξε επίσης κατακραυγή για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με αυτές τις χημικές ουσίες.

Τα PFAS έχουν συνδεθεί με διάφορα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, των αναπτυξιακών προβλημάτων, των καρκίνων και της ενδοκρινικής διαταραχής. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η έκθεση στο PFAS κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα σε βρέφη και παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης ανάπτυξης και ανάπτυξης.

Οι επίδεσμοι πληγών, ένα κοινό στοιχείο πρώτων βοηθειών, μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στη συνέχεια

“Επειδή τοποθετούνται επίδεσμοι σε ανοιχτές πληγές, είναι ανησυχητικό να μαθαίνουμε ότι μπορεί επίσης να εκθέτουν παιδιά και ενήλικες σε PFAS”, δήλωσε η Linda Birnbaum του Πανεπιστημίου Duke , πρώην διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας. “Είναι προφανές από τα δεδομένα ότι τα PFAS δεν χρειάζονται στη φροντίδα των τραυμάτων, επομένως η βιομηχανία πρέπει να αφαιρέσει την παρουσία τους για να προστατεύσει το κοινό από τα PFAS και να επιλέξει αντ’ αυτού υλικά χωρίς PFAS».

Ο Scott Belcher, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Επιπτώσεων στην Υγεία του North Carolina State University , μοιράστηκε επίσης τα ίδια συναισθήματα. Είπε στο Mamavation: «Τα φθοροπολυμερή – όπως το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE) – είναι εξαιρετικά κοινές μορφές PFAS που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο οργανικό φθόριο που βρίσκεται στους επιδέσμους».

Η έκθεση υπογράμμισε την ανάγκη για τη βιομηχανία φροντίδας τραυμάτων να μεταβεί σε υλικά χωρίς PFAS για την προστασία της δημόσιας υγείας. Καθώς η συνειδητοποίηση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον που ενέχει το PFAS έχει αυξηθεί, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων χωρίς PFAS για σκευάσματα κόλλας.

Ενώ αυτά τα χημικά για πάντα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες συνθέσεις κόλλας στο παρελθόν, γίνονται προσπάθειες για τη μείωση ή την εξάλειψη της χρήσης τους προς όφελος ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων. Ορισμένες εταιρείες έχουν κάνει το πρώτο βήμα για την εξάλειψη των PFAS στα συγκολλητικά προϊόντα τους, επιλέγοντας ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις που δεν περιέχουν αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Εμπορικές μάρκες όπως η 3M και η Tru Colour, προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς PFAS, παρέχοντας ελπίδα στους καταναλωτές που αναζητούν ασφαλέστερες επιλογές στη φροντίδα των τραυμάτων.

lumi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου