Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Όλο το Ισραήλ θα ενωθεί για να υποστηρίξει το χτύπημα στο Ιράν - Gantz.

Όλο το Ισραήλ θα ενωθεί εάν χρειαστεί ένα χτύπημα κατά του Ιράν, δήλωσε ο ηγέτης της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ στο Ετήσιο Συνέδριο The Jerusalem Post στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.
«Σήμερα, σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια και Μέση Ανατολή πραγματικότητα, το έθνος μας απειλείται από την εμφάνιση ενός πυρηνικά οπλισμένου Ιράν», είπε ο Γκαντς. «Πρέπει να τονίσουμε ότι ένα πυρηνικό Ιράν είναι πρώτα και κύρια μια παγκόσμια πρόκληση, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα».

Μιλώντας στο γκαλά του συνεδρίου το προηγούμενο βράδυ, επεκτάθηκε σε αυτό το σημείο: «Ο αντίκτυπος του Ιράν είναι μια πιθανή υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ, αλλά η επιρροή που έχει το Ιράν στη Βενεζουέλα δεν έχει καμία σχέση με τη Μέση Ανατολή. Το ενδιαφέρον του Ιράν για τη Δυτική Σαχάρα δεν έχει καμία σχέση με τη Μέση Ανατολή. Περισσότεροι Σαουδάραβες δέχθηκαν επίθεση από Ιρανούς πληρεξούσιους παρά Ισραηλινούς».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «όταν μιλάμε για την ανάγκη να σταματήσει το Ιράν να γίνει πυρηνικό, το λέμε όχι μόνο από την ισραηλινή προοπτική, αλλά από περιφερειακή και παγκόσμια προοπτική».

Gantz: Η 11η ώρα έφτασε για να σταματήσει το πυρηνικό Ιράν

Ο Γκαντζ είπε τη Δευτέρα ότι έφτασε η «11η ώρα»: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην υπουργός Άμυνας Benny Gantz στο Jerusalem Post Annual Conference 2023 στη Νέα Υόρκη, 5 Ιουνίου 2023. (credit: MARC ISRAEL SELLEM/THE JERUSALEM POST)Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην υπουργός Άμυνας Benny Gantz στο Jerusalem Post Annual Conference 2023 στη Νέα Υόρκη, 5 Ιουνίου 2023. (credit: MARC ISRAEL SELLEM/THE JERUSALEM POST)

«Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, θέλω να τονίσω αυτό το μήνυμα: Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε μια υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ. Γνωρίζουμε ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει μεγάλο κόστος, αλλά, όπως πάντα σε αυτά τα θέματα, όλη η ηγεσία και ο λαός του Ισραήλ θα ενωθούν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια ενότητα είναι «επιτακτική».

Είναι επίσης σημαντικό «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας με τον σημαντικότερο σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ο Gantz πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τακτικές ενέργειες ή την εσωτερική πολιτική να εμποδίσουν την ασφάλειά μας».

«Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει με τις διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτό που αυτή η κυβέρνηση αποκαλεί δικαστική μεταρρύθμιση. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην ισραηλινή κοινωνία είναι μια κλήση αφύπνισης. Η ισραηλινή κοινωνία παλεύει για τη μελλοντική της εικόνα, ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει Εβραίο και έντονα δημοκρατικό, να σέβεται την παράδοση αλλά να είναι μια φιλελεύθερη χώρα με ανοιχτό μυαλό».

Μπένι Γκαντζ

Ο Gantz μιλά για την ισραηλινή εσωτερική αναταραχή

Ο πρώην υπουργός Άμυνας περιέγραψε την τρέχουσα εσωτερική πρόκληση του Ισραήλ ως «μεταμόρφωση από ένα χωνευτήρι σε ένα έθνος φυλών».

«Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό», είπε. «Η αποστολή μας, ωστόσο, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι φυλές μας θα ζουν δίπλα-δίπλα, θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της χώρας και θα συνεχίσουν να χτίζουν το Ισραήλ μαζί.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιβιώνει «όσο το Ισραήλ παραμένει όπως σχεδιάστηκε πριν από 75 χρόνια, για να είναι εβραϊκό και δημοκρατικό».

Ο Gantz κάλεσε να «αναδημιουργηθεί μια αίσθηση εθνικής ευπρέπειας» και «να κατανεμηθούν δίκαια οι πόροι σύμφωνα με τις ανάγκες των επιμέρους τομέων και των εθνικών αναγκών, όχι σύμφωνα με τα πολιτικά κόμματα.

Αναφερόμενος στα αυξημένα οφέλη αυτής της κυβέρνησης για μαθητές πλήρους απασχόλησης Yeshiva και σχολεία που δεν διδάσκουν βασικά μαθήματα, ο Gantz είπε: «Χρειαζόμαστε όλα τα μέρη της κοινωνίας να συνεισφέρουν στην οικονομία μας και να υποστηρίξουν την ανάπτυξή της».

Στο γκαλά της Κυριακής, ο Gantz είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει αυτό που συμβαίνει με τις διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτό που αυτή η κυβέρνηση αποκαλεί δικαστική μεταρρύθμιση. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην ισραηλινή κοινωνία είναι μια κλήση αφύπνισης. Η ισραηλινή κοινωνία παλεύει για τη μελλοντική της εικόνα, ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει Εβραίο και έντονα δημοκρατικό, να σέβεται την παράδοση αλλά να είναι μια φιλελεύθερη χώρα με ανοιχτό μυαλό».

Προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν τις εξουσίες τους.

«Θέλω να γίνω πρωθυπουργός του Ισραήλ, αλλά θέλω όρια στην κυβέρνησή μου. Θέλω ανοιχτά μέσα ενημέρωσης», είπε.

Ο Gantz εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι οι νεαροί Αμερικανοεβραίοι αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι με το Ισραήλ και κάλεσε να «οχυρωθούν γέφυρες για να συνδεθούν με τις φυλές της Διασποράς».

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Άμυνας ήταν αισιόδοξος για το Ισραήλ, «μια δυναμική κοινωνία, μια ανθεκτική οικονομία… ένα κράτος που είναι πραγματικά μονόκερος.

«Κάθε μέρα, οι Ισραηλινοί εκπληρώνουν την υπόσχεση ότι δεν θα εξαρτηθούμε ποτέ ξανά από τις χάρες των άλλων», είπε. «Μετά από 2000 χρόνια εξορίας, δεν είμαστε απλώς ελεύθεροι, αλλά ευημερούμε».

Λιγότεροι από 50 διαδηλωτές κατά των σχεδίων δικαστικής αναμόρφωσης της κυβέρνησης, οι περισσότεροι από τους οποίους φαινόταν να είναι συνταξιούχοι, συγκεντρώθηκαν έξω από το Gotham Hall στο Midtown Manhattan, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο. Μερικοί φορούσαν πουκάμισα που έγραφαν «Σιωνισμός = δημοκρατία» και «Σώζοντας την Ισραηλινή Δημοκρατία». Άλλοι κρατούσαν πινακίδες με μηνύματα όπως «χωρίς το Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει ισότητα» και «Οι Εβραίοι των ΗΠΑ θέλουν ένα Δημοκρατικό Ισραήλ» με διαγραμμένες φωτογραφίες των υπουργών του υπουργικού συμβουλίου που πρόκειται να μιλήσουν στην εκδήλωση.

Οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο υποδέχτηκαν μέσα με μια πινακίδα που τους ζητούσε να συμπεριφέρονται με σεβασμό και οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου μπόρεσαν να μιλήσουν ανενόχλητοι.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές που αντιτίθενται στα σχέδια δικαστικής αναμόρφωσης της κυβέρνησης εμποδίστηκαν να εισέλθουν στη διάσκεψη. Ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε την Ισραηλινή ακτιβίστρια Shany Granot-Lubaton και τον σύζυγό της Omer να εκδιώκονται βίαια από την είσοδο από φρουρούς ασφαλείας.

Οι δυο τους είπαν ότι είχαν εισιτήρια για το συνέδριο, αλλά δεν προσκλήθηκαν λόγω των πολιτικών τους απόψεων.

Στην αίθουσα, μια ανανεωμένη τράπεζα χτισμένη σε νεοκλασικό στυλ με εικονικές ρωμαϊκές στήλες και μια περίτεχνη οροφή με τρούλο, οι παρευρισκόμενοι κάθονταν γύρω από στρογγυλά τραπέζια, δικτυώνονταν και άκουγαν ομιλητές υψηλού προφίλ να μιλούν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τη διπλωματία μέχρι την άμυνα, την αεροπορία, αθλητικά και άλλα.


jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου