Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

Κρίσιμες ώρες: Έλαβε "πράσινο φως" ο ισραηλινός Στρατός για πόλεμο με Χαμάς - Συμφωνία Ισραήλ-Σ. Αραβίας πετάει εκτός Ιερουσαλήμ Ιορδανία και Τουρκία!

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή. Το ισραηλινό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας εξουσιοδότησε μετά από 2,5 ώρες συνεδρίασης τον πρωθυπουργό Μ. Νετανιάχου και τον Υπουργό Άμυνας Μ. Γκαντζ για “σκληρή στρατιωτική απάντηση” αν η Χαμάς συνεχίσει τις επιθέσεις με ρουκέτες από την Γάζα.
Υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από την Ιορδανία.

Η συμφωνία αυτή λένε ισραηλινές πηγές πως έχει ρίξει “λάδι στη φωτιά” της σύγκρουσης καθώς πετά εκτός Ιερουσαλήμ Ιορδανία και Τουρκία.

“Πράσινο φως” στον Ισραηλινό Στρατό

Η εξουσιοδότηση αφορά “επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον της Χαμάς”.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το “πράσινο φως” για επιθέσεις στο Αρχηγείο της Χαμάς, σε εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών, ακόμη και εξόντωση ηγετών της οργάνωσης.

Το Ισραήλ διανύει την τρίτη ημέρα αναταραχών. Οδομαχίες και συμπλοκές σώμα με σώμα λαμβάνουν χώρα γύρω στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Παλιά Πόλη και γύρω από το Τέμενος Αλ Ακσα ενώ οι παλαιστινιακές οργανώσεις εξαπολύουν ρουκέτες.

Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες, η Νότια Στρατιωτική Διοίκηση του Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο. Ήδη μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την περιοχή.

Καταφτάνουν διαρκώς ενισχύσεις ενώ άρματα μάχης παρατάσσονται στα σύνορα με την Γάζα.

“Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μια περιοχή όπου εξαπολύουν 40 ρουκέτες εναντίον μας. Πρέπει να υπάρξει σοβαρή αντίδραση” λέει η Adele Raemer, κάτοικος της περιοχής Kibbutz Nirim.

Απειλεί το εξαπτέρυγο του Ερντογάν η Χαμάς.

Ο ηγέτης Χαμάς, Ismail Haniyeh, επιτέθηκε στο Ισραήλ λέγοντας:

“Αν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίσουν την επιθετικότητα τους στην Ιερουσαλήμ τότε δεν θα υπάρξει ψυχραιμία και θα αντιμετωπίσουμε ένα νέο και ιστορικό κεφάλαιο

Η αντίσταση σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και οι πύραυλοι μας είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το τέμενος Al-Aqsa”.

 

Επιθέσεις και συγκρούσεις σε Ιερουσαλήμ και σε ισραηλινές περιοχές

Από το Σάββατο το βράδυ, οι κάτοικοι των περιοχών Eshkol, Sdot Negev, Shaar Henegev και Hof Ashkelon είχαν λάβει εντολές να μείνουν κοντά σε καταφύγια και να μην προσέλθουν σε συναγωγές.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υποδαυλίζουν μια νέα σύγκρουση.

Ο ένας είναι οι μυστικές υπηρεσίες της Ιορδανίας με εντολές από το βασιλικό Παλάτι. Μια δεύτερη αιτία είναι η Φατάχ που κυβερνά την Δυτική Όχθη από την Ραμάλα, τρίτον η Χαμάς και η φιλοιρανική Ισλαμική Τζιχάντ και τέταρτον το εξτρεμιστικό ισλαμικό κίνημα al-Mourabitun.

Ολες αυτές οι οργανώσεις έχουν δίκτυα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και παρουσία στην Jaffa.

Πώς εμπλέκονται Ιορδανία και Τουρκία

Ισραηλινές πηγές αναφέρουν πως η Ιορδανία και ο Βασιλιάς Abdullah αντιδρά απέναντι σε μια φημολογούμενη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και του Σαουδάραβα πρίγκηπα Muhammed bin Salman.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την μεταφορά της θρησκευτικής κηδεμονίας του Όρους του Ναού και του Τεμένους Al Aqsa από το ιορδανικό στέμμα στην σαουδαραβική Μοναρχία.

Αυτός ο ρόλος είναι ουσιαστικός για την υποστήριξη και νομιμότητα της ιορδανικής δυναστείας Hashemite.

Αν η πληροφορία αυτή ισχύει, τότε μειώνεται τελείως η επιρροή Ιορδανίας και Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου