Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021

Καρχαρίας εμφανίστηκε στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο (βίντεο)./Το ιστορικό εργοστάσιο της ELITE στην Πάτρα, γίνεται supermarket - ΦΩΤΟ./Λάρισα: Μπέρδεμα με τα self tests για τους εργαζόμενους στα φαρμακεία – Τι λέει στο onlarissa.gr o πρόεδρος των φαρμακοποιών.

 karaxarias-nauplio

Εκπληκτοι έμειναν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα χθες Τρίτη στην παραλία Καραθώνας του Ναυπλίου όταν είδαν μπροστά στα… πόδια τους να κολυμπά μεγάλος καρχαρίας.

Κυνηγούσε για να φάει
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι argolikeseidhseis.gr, πρόκειται για Γλαυκοκαρχαρία, ονομάζεται και Γαλάζιος (λόγω του χρώματός του), που προφανώς οδηγήθηκε στα αβαθή του κόλπου από κοπάδι ψαριών που κυνηγούσε για να φάει.

Ανήκει στην οικογένεια Καρχαρινίδες, που ζει σε εύκρατες θάλασσες. Αν και συνήθως οκνηροί, μπορούν να κινηθούν γρήγορα. Οι γλαυκοκαρχαρίες τρέφονται με μικρά ψάρια και καλαμάρια, αλλά μπορούν να επιτεθούν και σε μεγαλύτερη λεία.

Ο γλαυκοκαρχαρίας είναι λεπτός, πανέμορφος καρχαρίας που συναντάται σε όλα τα ελληνικά νερά.

Πρόκειται για ωκεάνιο είδος που ζει στις ανοιχτές θάλασσες γύρω από νησιά και χερσονήσους και σπάνια πλησιάζει τις ακτές.

Ταχύτητα 30 μιλίων…
Μετακινείται αδιάκοπα λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ψάχνοντας για κοπάδια από τόνους, κολιούς, σαρδέλες και άλλα σκομβροειδή που αποτελούν την τροφή του.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί το υδροδυναμικό του σχήμα και το έντονο μπλε χρώμα του. Κολυμπά με ταχύτητα που φτάνει τα 30 μίλια ανά ώρα.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Ναυπλίου. Δείτε παρακάτω βίντεο που κατέγραψαν ερασιτέχνες:

 

argolikeseidhseis.gr

Το ιστορικό εργοστάσιο της ELITE στην Πάτρα, γίνεται supermarket - ΦΩΤΟ.

Επί της οδού Αθηνών δίπλα στο κτίριο της Περιφερειακής Δ/νσης ΟΑΕΔ στο Ρίο

Σε supermarket μετατρέπεται το πρώην κτίριο της χαρτοβιομηχανίας ELITE στην Πάτρα. Το εγκαταλελειμμένο παλιό εργοστάσιο μετατρέπεται από αθηναϊκό όμιλο σε supermarket ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εκεί θα αναπτυχθεί ένα Mall στο οποίο θα στεγαστούν και άλλες επιχειρήσεις. Η έκταση είναι τουλάχιστον 4.000 τ.μ. ενώ υπάρχει διαθέσιμος και μεγάλος εξωτερικός χώρος.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη έχει τοποθετηθεί αναφορά στο σημείο και στους google maps.

Λάρισα: Μπέρδεμα με τα self tests για τους εργαζόμενους στα φαρμακεία – Τι λέει στο onlarissa.gr o πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Προβλήματα υπήρξαν στη Λάρισα σε ότι αφορά τα self tests που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι πριν επιστρέψουν στις δουλείες τους. Πρόβλημα όχι επειδή δεν υπάρχουν αποθέματα, αλλά επειδή υπάρχει μπέρδεμα λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Όπως σημειώνει στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουτσούκης η ενημέρωση που έγινε από την κυβέρνηση δεν ήταν η ενδεδειγμένη με αποτέλεσμα όχι μόνο να μπερδευτούν οι εργαζόμενοι για το πότε και ποιοι οφείλουν να κάνουν το σελφ τεστ, αλλά και οι ίδιοι οι λογιστές τους, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να πρέπει να δίνουν αναλυτικές πληροφορίες καθημερινά στον κόσμο.

“Όλα έγιναν ξαφνικά, με τον κόσμο να μην γνωρίζει πως να συμπεριφερθεί μέσα σε 24 ώρες πριν πάει στην εργασία του”, θα τονίσει ο κ. Κουτσούκης για να συμπληρώσει, “θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει βγει μια απόφαση να προμηθεύεται ο κόσμος με 4 τεστ στο σπίτι του και να μην χρειάζεται να έρχεται συνέχεια στο φαρμακείο για να παίρνει ένα ένα τα τεστ. Υπάρχει πρόβλημα ροής έτσι. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τα υποχρεωτικά τεστ είναι για 3 Μαϊου και έπειτα”.

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Κουτσούκης υπάρχουν αυτή την στιγμή σε στοκ περίπου 2.3 εκατομμύρια self test σε όλη την Ελλάδα και αναμένονται περίπου ακόμη 9 εκατομμύρια.

Από 3 Μαΐου υποχρεωτικό το self test των εργαζομένων 8 κλάδων

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρατείνεται έως τις 2 Μαΐου, Κυριακή του Πάσχα, προς διευκόλυνση των εργαζομένων και των εργοδοτών, η μεταβατική περίοδος του άρθρου 8 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1588 Β’/18.4.2021) για την πρώτη εφαρμογή του υποχρεωτικού self test εργαζόμενους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εργοδοτών στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην εν λόγω ΚΥΑ:   λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου από τους εργαζόμενους έως 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η δήλωση του αποτελέσματος στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» πριν την προσέλευσή τους στο τόπο εργασίας ξεκινά από τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

Ειδικά για την τρέχουσα Μ. Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου, οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης ΚΥΑ θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν δύο self test με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Τα δυο self test αντιστοιχούν στην κάλυψη της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από τους εργαζόμενους για τις δύο προσεχείς εβδομάδες, δηλαδή από 26.04.2021 έως 02.05.2021 και από 03.05.2021 έως 09.05.2021.

Κατά την εβδομάδα από 03.05.2021 έως 09.05.2021 οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν ένα ακόμα self test που θα αντιστοιχεί στην κάλυψη της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από αυτούς για την εβδομάδα από 10.5.2021 μέχρι 16.05.2021.

Μέχρι και τις 2 Μαΐου 2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της ΚΥΑ σε εργοδότες και εργαζόμενους. Από 3 Μαΐου και εφεξής, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της εν λόγω ΚΥΑ, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από αυτή κυρώσεις.

Υποχρεωτική αργία την Μ. Παρασκευή για τα φαρμακεία – Κλειστά η πλατφόρμα των self test αργίες και διανυκτερεύσεις 

Η Μ. Παρασκευή είναι υποχρεωτική αργία για όλα τα φαρμακεία δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 4613/2019 (ΦΕΚ Α΄ 78/24.5.2019). Ως εκ τούτου ανοιχτά σε κάθε περιοχή θα είναι μόνο τα φαρμακεία που εφημερεύουν και κανένα άλλο. Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις αργίες είναι υποχρεωτικά κλειστά και τα φαρμακεία διευρυμένου ωραρίου καθώς και τα μονοεδρικά φαρμακεία.

Για το ζήτημα της διάθεσης των δωρεάν self test από τα φαρμακεία σας όπως ενημερώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, σύμφωνα με τα συναρμόδια Υπουργεία και μετά από αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και κατά τις ώρες της νυχτερινής βάρδιας των φαρμακείων.

Εν συνεχεία η ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

Ευελπιστούμε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρχει σαφέστερη ενημέρωση των πολιτών από τους αρμόδιους φορείς για τα ισχύοντα όσον αφορά τη διενέργεια των τεστ, το χρόνο της διενέργειας και της αντίστοιχης δήλωσης, για τις κατηγορίες των πολιτών που υποχρεούνται να λαμβάνουν τα τεστ, για τον τρόπο διάθεσης κλπ, ώστε να μην παρατηρηθούν και πάλι φαινόμενα πανικού με ανήσυχους εργαζόμενους ή μαθητές για τους οποίους αφήνεται λανθασμένα να εννοηθεί ότι θα πρέπει να σπεύσουν στα φαρμακεία σε καθορισμένο χρόνο, ακόμη και Κυριακή απόγευμα, για να προμηθευτούν το τεστ προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το σχολείο τους ή την εργασία τους.

Από τον Φαρμακευτικό κλάδο ζητείται η χάραξη ξεκάθαρης πολιτικής όσον αφορά την χορήγηση των τεστ, σαφής ενημέρωση των πολιτών και ισότιμη συμμετοχή των φαρμακοποιών μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία σε όλο το φάσμα που αφορά τη διαχείριση της κατάστασης, ώστε να ακολουθείται πάντα ένα πλάνο στο οποίο τα φαρμακεία θα μπορούν να ανταποκριθούν, γνωρίζοντας παράλληλα κάθε επιμέρους παράμετρο που προκύπτει.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία περίπου τρία εκατομμύρια δωρεάν self test σε όλη τη χώρα, ενώ το προσεχές διάστημα θα συνεχίσουν να διατίθενται στους δικαιούχους οι υπόλοιπες ποσότητες που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, μέχρι περίπου τα τέλη Μαΐου, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω πρόγραμμα.

ΑΘ.Π.

onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου