Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Θα υπάρξει πόλεμος; Που θα οδηγήσουν οι μάχες στα σύνορα του Τατζικιστάν και του Κιργιζιστάν; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ).Ο ρόλος της Τουρκίας.

Σήμερα το πρωί, το Υπουργείο Υγείας της Κιργιζίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στη σύγκρουση στα σύνορα με το Τατζικιστάν έχει αυξηθεί σε 13 άτομα, 134 τραυματίστηκαν.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο μελών της CSTO, η οποία ξαφνικά ξέσπασε χθες, έγινε το κύριο θέμα της ημέρας και εξέπληξε πολλούς που δεν παρακολουθούν τα γεγονότα στην Κεντρική Ασία.

Ενδιαφέρουσες προϋποθέσεις και προοπτικές για τη σύγκρουση, καθώς και η πιθανότητα κλιμάκωσής της σε έναν πλήρη πόλεμο, παρουσιάστηκαν από τον δημοσιογράφο της Ρωσικής Κρατικής Τηλεοπτικής και Ραδιοτηλεοπτικής Εταιρείας και τον αναπληρωτή της Μόσχας Duma Andrei Medvedev το τηλεγραφικό κανάλι του συγγραφέα του.

«Η μάχη στα σύνορα του Τατζικιστάν και του Κιργιζιστάν, φυσικά, δεν θα εξελιχθεί σε μεγάλο πόλεμο. Παρόλο που και οι Κιργιζικοί και οι Τατζίκοι ξέρουν να πολεμούν. Αλλά τώρα καμία πλευρά δεν το χρειάζεται.

Είναι αλήθεια ότι οι αμοιβαίοι ισχυρισμοί δεν θα πάνε πουθενά, και γενικά, κάθε χρόνο θα αναπτυχθούν μόνο.

Πρώτα απ 'όλα, το πρόβλημα είναι στα σύνορα που κάποτε ζωγράφισαν οι Μπολσεβίκοι στο Ρωσικό Τουρκιστάν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι περιοχές εγκατάστασης των λαών.

Και το Τατζικιστάν Μπουχάρα κατέληξε στο Ουζμπεκιστάν, και το Ουζμπεκιστάν Khujand στο Τατζικιστάν. Η κοιλάδα Ferghana, χωρισμένη σε τρία κράτη, είναι γενικά μια ξεχωριστή ωρολογιακή βόμβα, ειδικά λόγω της ειδικής θρησκευτικότητας των κατοίκων της Ferghana.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι το νερό. Η Κιργιζία διαθέτει υδάτινους πόρους, από τους οποίους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι γείτονές του, ιδίως το Ουζμπεκιστάν. Η διαμάχη για τους υδάτινους πόρους συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα, δεν θυμούνται όλοι - ήταν τόσο πολύ πριν - ότι δεν υπήρχαν δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία πριν από 120 χρόνια. Όλες οι ελίτ γνωρίζουν καλά κάποια τεχνητότητα όχι μόνο των συνόρων, αλλά και των ίδιων των κρατικών σχηματισμών. Ρωσική Νότια Σιβηρία, τα εδάφη των Κοζάκων, τα εδάφη των Καζάκων zhuzes - αυτό είναι το Καζακστάν. Η Μπουχάρα, η Khiva και ο Kokand ήταν πάντα σε πόλεμο μεταξύ τους. Και οι Μπολσεβίκοι συγκέντρωσαν τόσο διαφορετικές υποεθνοτικές ομάδες και τους ονόμασαν όλους Ουζμπεκικούς. Εκτός αν τα καρα-καπάκια ήταν προσαρτημένα, αλλά δεν αγγίχτηκαν.

Οι αμοιβαίοι ισχυρισμοί των κρατών δεν είναι καθόλου αισθητοί από τη Μόσχα, αλλά αυτό είναι ένα τρομερό σύγχυση αντιθέσεων. Ποιος πιστεύει ότι το Τατζικιστάν είναι μέρος του Εμιράτου της Μπουχάρα; Και οι Alai Κιργιζικοί ήταν μέρος του Kokand Khanate. Και το Νότιο Τουρκεστάν - το σημερινό Βόρειο Αφγανιστάν - είναι στην πραγματικότητα η επικράτεια των Τατζίκων. Και η ελίτ της Μπουχάρα έγραψε στα Farsi ή Chagatai.

Το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν εξακολουθούν να μοιράζονται τον Μπάμπουρ του Μεγάλου · δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν είναι Τατζικιστάν ή Ουζμπεκιστάν. Επαναλαμβάνω, οι τοπικές ελίτ καταλαβαίνουν πολύ καλά πώς τα σημερινά σύνορα δεν αντιστοιχούν στην ιστορική και εθνοτική πραγματικότητα. Και οι αμοιβαίοι ισχυρισμοί σπάνια εκφωνούνται δυνατά. Αλλά είναι. Σήμερα ξέσπασε.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι τώρα ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία.

Η Άγκυρα δοκίμασε τη στολή του κύριου Τούρκου διοικητή. Πώς θα συμπεριφερθεί η Κίνα, η οποία θεωρεί την Κεντρική Ασία ως μια μεγάλη πλατφόρμα logistics και διαδρομή διέλευσης;

Ναι, ναι, η αντίδραση της Μόσχας. Επειδή οποιοσδήποτε πόλεμος κοντά στα σύνορα είναι κακός για εμάς. Οποιοσδήποτε πόλεμος που αποδυναμώνει την Κεντρική Ασία με την απειλή της άνοδος των Ισλαμιστών και των Ταλιμπάν * είναι κακός. Οποιαδήποτε αναδιανομή των συνόρων στην περιοχή είναι κακή. Δηλαδή, σε γενικές γραμμές, ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι υπόλοιποι παίκτες του κόσμου είναι πιθανότερο το αντίθετο.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μου φαίνεται ότι με την πάροδο του χρόνου, οι κινεζικοί και ρωσικοί παράγοντες στην περιοχή θα ενταθούν.

Κινέζικα - για οικονομικούς λόγους. Ρωσικά - για ιστορικούς λόγους. Η ειρήνη στην Κεντρική Ασία τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε μόνο με τη βοήθεια του παράγοντα της ρωσικής παρουσίας. Και τώρα είναι απλώς σημαντικό να μην χάνουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τον εαυτό μας στην Ασία ».


 * Οι Ταλιμπάν είναι τρομοκρατική οργάνωση που απαγορεύεται στη Ρωσική Ομοσπονδία


rusvesna.su
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου