Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Έκτακτο: Κλείνει με ΝΟΤΑΜ ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας – Αναμένεται εντός ωρών η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ./Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του από το Ιράν»

Στις 23.00 θα απαγορευτεί η εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Ιορδανία.

Ολοένα και αυξάνονται οι ενδείξεις για άμεσο πλήγμα του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Παρά την αποκλιμάκωση που δηλώνεται το Ιράν, το Ισραήλ και οι δυτικοί συγκεντρώνουν δυνάμεις για να ετοιμαστούν σε περίπτωση επίθεσης. Φαίνεται ακόμη πως ένα προληπτικό πλήγμα είναι εντός σχεδιασμού του Ισραήλ και των δυτικών δυνάμεων.

Μετά από την κατάληψη του MSC Aries στα Στενά του Ορμούζ από ομάδα ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης και την υποχρεωτική αλλαγή πορείας του προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, η ένταση έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, η Ιορδανία εξέδωσε πριν λίγο ΝΟΤΑΜ για δέσμευση και απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο της. Εικάζεται πως η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα στα συστήματα αεράμυνάς της, για να υπάρξει άμεση ενημέρωση των Ισραηλινών και του ΝΑΤΟ για επερχόμενα ιρανικά αεροσκάφη και πυραύλους.

Υπενθυμίζεται πως πολλαπλά κράτη έχουν δώσει συστάσεις για μη πραγματοποίηση ταξιδιών στην περιοχή που αναμένονται εχθροπραξίες και ταυτόχρονα, αμερικανικό αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke έχει προσεγγίσει τα ισραηλινά χωρικά ύδατα για να προσφέρει υποστήριξη μέσω του συστήματος AEGIS αν αυτό απαιτηθεί.

Ακόμη, προετοιμασίες φαίνεται πως πραγματοποιούνται και από τους Βρετανούς, με 4 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Voyager της RAF να έχουν προσγειωθεί στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, κατά πάσα πιθανότητα για υποστήριξη σε περίπτωση διενέργειας επιχειρήσεων κρούσης για τα βρετανικά Eurofighter και Tornado που φιλοξενούνται στην αεροπορική βάση.

Δείτε εδώ τις σχετικές αναρτήσεις στο «Χ» 

pronews.gr

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του από το Ιράν»


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε πως «το Ισραήλ παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή».

Στην ανακοίνωσή του ο Γ.Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του στρατού του Ισραήλ (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Ν.Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου