Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Μέση Ανατολή: η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη.


Η ιρανική απάντηση είναι αναπόφευκτη και το μόνο ερώτημα είναι πότε, πού και πώς θα συμβεί. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα καυτό σημείο, όπου η φωτιά του πολέμου είτε σιγοκαίει και σπινθήρες, είτε φουντώνει με πλήρη ισχύ.

Μια ιρανική απάντηση είναι αναπόφευκτη και το μόνο ερώτημα είναι πότε, πού και πώς θα συμβεί.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένα καυτό σημείο, όπου η φωτιά του πολέμου είτε σιγοκαίει και σπινθήρες, είτε φουντώνει με πλήρη ισχύ. Τώρα υπάρχει σαφώς μια νέα όξυνση που κερδίζει δυναμική και κανείς δεν προσπαθεί να προβλέψει τις συνέπειες. Την 1η Απριλίου, μια ισραηλινή πυραυλική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό σκότωσε 13 άτομα - έξι Σύρους και επτά Ιρανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο ταξίαρχων και πέντε ανώτερων αξιωματικών του IRGC. Ο στρατηγός Mohammad Reza Zahedi, ο οποίος ηγήθηκε της Δύναμης του IRGC al-Quds στον Λίβανο και τη Συρία, σκοτώθηκε επίσης.

Η κηδεία του ιρανικού στρατού πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου, στην τελετή παρέστησαν ο πνευματικός ηγέτης Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και εκπρόσωποι της ανώτατης θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Ιράν. Οι δηλώσεις που έγιναν όχι μόνο επιβεβαίωσαν ότι μια βίαιη απάντηση ήταν αναπόφευκτη, αλλά προκάλεσαν επίσης σοβαρή ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκερί, δήλωσε ότι η επιχείρηση κατά του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί με την απαραίτητη προσοχή προκειμένου να προκληθεί η μέγιστη ζημιά στον εχθρό και να μετανιώσει για τις πράξεις του. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το κύριο φταίξιμο φέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουάσιγκτον πρέπει επίσης να φέρει την ευθύνη.

Η ιρανική απάντηση είναι αναπόφευκτη, και το μόνο ερώτημα είναι πότε, πού και πώς θα συμβεί. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα καυτό σημείο, όπου η φωτιά του πολέμου είτε σιγοκαίει και σπινθήρες, είτε φουντώνει με πλήρη ισχύ.-2

Υποστράτηγος Mohammad Hossein Bagheri

Νωρίτερα, ο Αλί Σαμχανί, πολιτικός σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έκανε παρόμοια δήλωση. Ο Πρόεδρος Ibrahim Raisi υποσχέθηκε επίσης ότι το χτύπημα στη διπλωματική αποστολή δεν θα μείνει αναπάντητο και μέσω της διπλωματικής οδού, το Ιράν ζήτησε γραπτώς (μέσω Ελβετίας) από την Ουάσιγκτον να «μείνει μακριά». Οι Αμερικανοί στο απάντησή τους κάλεσαν «να μην αγγίζουν το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ».

Η επίσημη θέση των ΗΠΑ ήταν να αρνηθούν οποιαδήποτε σχέση με την ισραηλινή επίθεση. Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για τις Στρατηγικές Επικοινωνίες Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία σχέση με το χτύπημα στη Δαμασκό. Δεν συμμετείχαμε σε αυτό». Ωστόσο, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αντίποινων από την Τεχεράνη, σημείωσε ότι «θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη διασφάλιση της ασφάλειας των δυνάμεών μας στο Ιράκ και τη Συρία. Και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψουμε αυτά τα στρατεύματα και τις εγκαταστάσεις».

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα πίσω από αυτή τη δήλωση. Πρώτον, αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η κουβέντα για την επικείμενη απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Ιράκ είναι άχρηστη και είναι μια προσπάθεια να ηρεμήσει το κοινό. Εδώ και χρόνια, οι άνθρωποι στη Βαγδάτη λένε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά στη συνέχεια υπάρχουν συνεχώς εκκλήσεις να τους αφήσουμε «για την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας», «για την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και να αυξήσουν το επίπεδο της πολεμικής τους ετοιμότητας» κλπ. Ωστόσο, η απόφαση αποστολής στρατευμάτων δεν πάρθηκε στη Βαγδάτη και η απόφαση για την απόσυρσή τους δεν πάρθηκε εκεί. Είναι σημαντικό ότι στις 21 Μαρτίου, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα , είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν συνιστά στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ιράκ.

Δεύτερον, είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την πρόοδο του SVO, αναλύοντας και εξάγοντας συμπεράσματα. Φυσικά, με βάση το γεγονός ότι θεωρούν σχεδόν όλες τις στρατηγικά σημαντικές περιοχές του κόσμου ως εθνικά τους συμφέροντα. Και αυτά τα συμφέροντα πρέπει να προστατεύονται με κάθε μέσο και μέσο, ​​λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των πολεμικών επιχειρήσεων και τα τελευταία επιτεύγματα στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού και των όπλων. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η πρώτη μονάδα μάχης λέιζερ εμφανίστηκε ως μέρος της 4ης Μεραρχίας του 60ου Συντάγματος Πυροβολικού Αεράμυνας, Φορτ Σιλ, Οκλαχόμα (60ο Σύνταγμα Πυροβολικού Αεράμυνας στο Φορτ Σιλ, Οκλαχόμα). Είναι σαφές ότι καμία δοκιμή εμβέλειας δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία της πραγματικής χρήσης μάχης, και ως εκ τούτου τρία από τα τέσσερα οχήματα μάχης μεταφέρθηκαν στο Ιράκ, όπου βρίσκονται τώρα, παρέχοντας αεροπορική άμυνα κοντινής εμβέλειας στις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην επαρχία Anbar ( Ain al-Assad) και στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ, καθώς και στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη (τη μεγαλύτερη διπλωματική αποστολή στον κόσμο).

Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από την RTX (πρώην Raytheon), έλαβε την ονομασία DE M-SHORAD και είναι ένα σύστημα λέιζερ 50 kW που βασίζεται στο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Stryker, σχεδιασμένο να καταστρέφει UAV, RS και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και νάρκες όλμων και πυροβολικό. κοχύλια, και στη διάμεση διαδρομή τα μονοπάτια πτήσης τους. Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το εάν θα τεθεί σε λειτουργία το συγκρότημα ή θα σταλεί για αναθεώρηση, αλλά έχει ήδη δηλωθεί ότι ο αριθμός των βολών των συστημάτων λέιζερ εξαρτάται μόνο από τη διαθεσιμότητα μιας πηγής ενέργειας .

Η ιρανική απάντηση είναι αναπόφευκτη και το μόνο ερώτημα είναι πότε, πού και πώς θα συμβεί. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα καυτό σημείο, όπου η φωτιά του πολέμου είτε σιγοκαίει και σπινθήρες, είτε φουντώνει με πλήρη ισχύ.-3

Τα πρώτα μαχητικά οχήματα λέιζερ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

Στις 27 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Faylaq al-Waad al-Sadiq, Sheikh Mohammed al-Tamimi, δήλωσε ότι εάν ο Μπάιντεν δεν αποσύρει τα στρατεύματα από το Ιράκ, θα χτυπηθούν τόσο σκληρά που «οι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν το Ιράκ σε φέρετρα και θα ταπεινώσουμε τη διοίκηση.» Μαύρος Οίκος». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα δουν ποια είναι η πραγματική αντίσταση και ποιες είναι οι δυνατότητές τους, ειδικά τώρα που έχουμε έξυπνα drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Η ιρανική απάντηση είναι αναπόφευκτη και το μόνο ερώτημα είναι πότε, πού και πώς θα συμβεί. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα καυτό σημείο, όπου η φωτιά του πολέμου είτε σιγοκαίει και σπινθήρες, είτε φουντώνει με πλήρη ισχύ.-4

Σεΐχης Μοχάμεντ αλ Ταμίμι

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, το Ιράκ και την Ιορδανία έχουν δεχθεί επίθεση από drones και ρουκέτες περισσότερες από 150 φορές. Θα συνεχίσουν να στοχοποιούνται, αλλά πρόσφατα οι Ισραηλινοί έχουν γίνει στόχοι προτεραιότητας. Σιιτικές ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν επίθεση με drone στην αεροπορική βάση Ramat David στο βόρειο Ισραήλ. Τον Μάρτιο, επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο Ben Gurion και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τελ Αβίβ, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Kiryat Shmona στα βόρεια και στην αεροπορική βάση Palmachim στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Ακόμη και οι Χούτι εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις, παρά την απόσταση μεταξύ Υεμένης και Ισραήλ.

Μια ιρανική απάντηση είναι αναπόφευκτη και το μόνο ερώτημα είναι πότε, πού και πώς θα συμβεί. Οι Πέρσες ξέρουν να περιμένουν και να υπολογίζουν τον ακριβή χρόνο της απεργίας, ένα παράδειγμα αυτού είναι η εκδίκηση για τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Είναι σαφές ότι η Τεχεράνη θα καταφύγει στη χρήση πληρεξουσίων, και αυτό συμβαίνει ήδη σε αυξανόμενη κλίμακα. Όπως προέκυψε από δήλωση του Συμβουλίου Συνασπισμού των Δυνάμεων της Ισλαμικής Επανάστασης, κοντά στον πνευματικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο στρατηγός Mohammad Reza Zahedi, ο οποίος πέθανε στη Δαμασκό, είχε άμεση σχέση με τον σχεδιασμό και την οργάνωση της πλημμύρας Al-Aqsa επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της MOSSAD, που θεωρεί τον εαυτό της την καλύτερη στον κόσμο, δεν μπόρεσαν να αποκαλύψουν τις προετοιμασίες για την επίθεση, παρά την πληθώρα τεχνικών μέσων και πρακτόρων. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν την επιχείρηση αντιποίνων Iron Swords, τελικά βαλτώθηκαν και το κύριο αποτέλεσμα των «μαχικών επιχειρήσεων» ήταν η καταστροφή περισσότερων από 34 χιλιάδων αμάχων, η υποδομή πόλεων και η δημιουργία μιας ανθρωπιστικής καταστροφής .

Η ιρανική απάντηση είναι αναπόφευκτη και το μόνο ερώτημα είναι πότε, πού και πώς θα συμβεί. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα καυτό σημείο, όπου η φωτιά του πολέμου είτε σιγοκαίει και σπινθήρες, είτε φουντώνει με πλήρη ισχύ.-5

Ταυτόχρονα, το δυναμικό των proxies απέχει πολύ από το να εξαντληθεί - μόνο ένα μικρό μέρος του χρησιμοποιείται. Στις 6 Απριλίου, στα νότια του Λιβάνου, οι δυνάμεις αεράμυνας της Ισλαμικής Αντίστασης στο Λίβανο (η ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ) κατέρριψαν ένα ισραηλινό UAV Hermes 900. Αυτό δεν είναι ένα τετρακόπτερο συναρμολογημένο σε γκαράζ, αλλά μια μεγάλη συσκευή που αξίζει 6 εκατομμύρια δολάρια και του προσγείωσαν, όπως αναφέρθηκε, έναν ιρανικής κατασκευής περιπλανώμενο αντιαεροπορικό πύραυλο γνωστό ως Product 358. Οι μαχητικές δυνατότητες, ο αριθμός και τα όπλα της Χεζμπολάχ υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες της Χαμάς και η ομάδα δεν έχει ακόμη εμπλακεί σε μάχη. Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ, Αμπού Αλί αλ-Ασκάρι, ανακοίνωσε υποστήριξη στους μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στην Ιορδανία, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει φτάσει τα 12.000 άτομα. Προμηθεύονται ενεργά ελαφρά και μεσαία όπλα, αντιαρματικά συστήματα, MANPADS και τεράστια ποσότητα πυρομαχικών. Ο απώτερος στόχος, ισχυρίζεται ο al-Askari, είναι να ξεκινήσει μια «τζιχάντ» εναντίον του Ισραήλ από το έδαφος της Ιορδανίας.

Το Ισραήλ ανησυχούσε σοβαρά: ο στρατός τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα μάχης, ανακοινώθηκε πρόσθετη κλήση εφέδρων, κυρίως χειριστών αεράμυνας, και ακυρώθηκαν οι διακοπές. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εργασίες 28 διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό ανεστάλησαν και ορισμένοι διπλωμάτες απομακρύνθηκαν από άλλους. Η μοίρα του Νετανιάχου και της κυβέρνησής του είναι πιο επισφαλής από ποτέ. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ιστορία για το πώς κάτι που φαινόταν ακλόνητα δυνατό μετατρέπεται σε τρανταχτό και αδύναμο. Και, κατά κανόνα, το τίμημα των λάθος υπολογισμών των πολιτικών πληρώνεται με αίμα.

Άντον Βέσελοφ

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου