Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η ακραία θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Μπομπ Ντίλαν να έχει πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο.Οι άνθρωποι αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας. Είναι σαν να έχουμε αυτή την έμφυτη επιθυμία να υπάρχει κάποιο μυστήριο στον κόσμο, κάτι που η λογική θα αποκαλούσε τύχη και περίσταση. Στην ποπ κουλτούρα, αφθονούν οι θεωρίες συνωμοσίας, που συζητούν τα πάντα, από τον θάνατο του JFK μέχρι τον πραγματικό συγγραφέα του Wuthering Heights.
Εστιάζοντας στο βασίλειο της μουσικής, λέγεται ότι ο Tupac είναι ακόμα ζωντανός και κρύβεται ως αγρότης στην Κούβα, έχουμε ακούσει μέχρι και ιστορίες που λένε πως ακόμη και ο Jim Morrison είναι ακόμη ζωντανός και ζει στην Αφρική.
Οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν πάντα συνυφασμένες με την κάθε εποχή. Ζούμε σε μια εποχή όπου το Διαδίκτυο κυριαρχεί και η διάκριση μεταξύ γεγονότος και φαντασίας είναι πολύ θολή. Η εποχή του «εναλλακτικού γεγονότος», όπως έχει ονομαστεί από ορισμένους μελετητές, είναι μια εποχή όπου οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να αποδοθούν για οποιοδήποτε θέμα.

Πολλά από τα αγαπημένα μας μουσικά είδωλα έχουν μπει στο στόχαστρο των συνωμοσιολόγων. Οι Beatles, οι Rolling Stones, ακόμα και η Lady Gaga έχουν βρεθεί στο επίκεντρο συνωμοσιών, όλοι για διαφορετικούς λόγους.

Αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο rock 'n' roll, θα πέσουμε πάνω σε πολλές συνωμοσίες που αφορούν τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες από τη «χρυσή εποχή» της ροκ, τις δεκαετίες του 1960 και του ’70. Δεδομένου ότι οι λεγόμενοι «θεοί» της ροκ ανυψώθηκαν σε σχεδόν μυθικό επίπεδο λόγω του ταλέντου και της φήμης τους εκτός σκηνής αλλά και της τεράστιας διασημότητας που περιβάλλει αυτές τις φιγούρες, έχει προστεθεί ένας αέρας μυστηρίου στον χαρακτήρα τους..

Ο Bob Dylan δεν ξέφυγε από τους συνωμοσιολόγους. Οι στίχοι του είναι ένα πυκνό πλέγμα ιδεών και έτσι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είχε πάντα μια τάση να καλλιεργεί μια μυστηριώδη, σχεδόν αλλόκοτη δημόσια εικόνα. Σε μια συνέντευξη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των '00, ο Bob Dylan ξάφνιασε όλους τους θαυμαστές του. Του τέθηκε η μάλλον παράξενη ερώτηση γιατί συνέχισε να παίζει ζωντανά παρά τον τεράστιο πλούτο και τη φήμη του. Εξήγησε ότι έκανε μια «συμφωνία» για να «φτάσει εδώ που είναι τώρα» και ότι είναι ένας «ευγνώμων» άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του.

«Όλα σχετίζονται με το πεπρωμένο. Έκανα ένα παζάρι μαζί του εδώ και πολύ καιρό και αντέχω ακόμη». Στη συνέχεια, ρωτήθηκε με ποιον έκανε συμφωνία, ερώτηση στην οποία ο Bob Dylan χαμογέλασε πονηρά και είπε: «Με τον Αρχηγό αυτής της γης και του κόσμου που δεν μπορούμε να δούμε». Αντί να εκλάβουν τα σχόλια του Dylan ως απλά ειρωνικά ή να ακολουθήσουν το συμπέρασμα ότι έκανε συμφωνία με τον «Θεό», πολλοί στο Διαδίκτυο πιστεύουν ότι ο Dylan πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο για να γίνει διάσημος.Δεδομένου ότι η ροκ μουσική έχει μια στενή σχέση με τον Διάβολο και το γεγονός ότι η θρησκεία εξακολουθεί να είναι έντονα παρούσα σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας συσχετισμός του Bob Dylan και του Διαβόλου έχει δημιουργηθεί στον απόηχο των, μάλλον, παράξενων σχολίων του.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Dylan δεν έκανε συμφωνία με κανέναν εκτός από τις δισκογραφικές εταιρείες και ότι απλώς ήθελε να κάνει πλάκα. Αλίμονο όμως, η ζημιά έγινε. Η συγκεκριμένη θεωρία υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αναρωτιόμαστε ποιος σύγχρονος καλλιτέχνης θα είναι ο επόμενος που θα μπει στο μάτι των συνωμοσιολόγων.

cnn.gr

1 σχόλιο:

 1. Δεύτερο Βιβλίο του Αδάμ και της Εύας.
  ή , Ο πόλεμος του Αδάμ και της Εύας με τον σατανά

  ΚΕΦΑΛΑΙΟ. XX.
  Συναρπαστική μουσική και δυνατό ποτό
  μεταξύ των γιων του Κάιν.
  Φορούν πολύχρωμα ρούχα.
  Τα παιδιά του Σηθ κοιτάζουν με λαχτάρα.
  Επαναστατούν από τη σοφή συμβουλή.
  Κατεβαίνουν το βουνό στην κοιλάδα της ανομίας.
  Δεν μπορούν να ανέβουν ξανά στο βουνό.

  ΑΦΟΥ ο Κάιν είχε κατέβει στη χώρα της σκουρόχρωμης γης και τα παιδιά του πολλαπλασιάστηκαν εκεί, ζούσε ένα απ αυτά ονόματι Γκενούν , γιος του τυφλού Λάμεχ , που είχε σκοτώσει τον Κάιν.
  2 Στον Γκενούν ήρθε ο σατανάς στην παιδική του ηλικία. και κατασκεύασε διάφορες σάλπιγγες και κέρατα, και έγχορδα όργανα, κύμβαλα και ψαλτήρια, και λύρες και άρπες και φλάουτα. και έπαιζε αδιάκοπα κάθε ώρα.
  3 όταν έπαιζε τα όργανα , ο σατανάς μπήκε μέσα τους, έτσι ώστε από μέσα ακούστηκαν όμορφοι και γλυκοί ήχοι, που γοήτευαν την καρδιά.
  4 Έπειτα δημιούργησε παρέες που έπαιζαν τα όργανα. Και όταν έπαιζαν έτερπαν τα παιδιά του Κάιν και άναβαν αμαρτωλούς πόθους μέσα τους που τους έκαιγαν σαν φωτιά. ενώ ο σατανάς φλόγιζε τις καρδιές τους και αυξήθηκε η λαγνεία μεταξύ τους.
  5 Ο σατανάς δίδαξε επίσης τον Γκενούν να κατασκευάζει ένα ισχυρό ποτό από το αραποσίτι . κι αυτός έφερνε τη μια παρέα μετά την άλλη σε οίκους ποτών • και έφερε μέσα τα χέρια τους κάθε είδους φρούτα και λουλούδια και έπιναν μαζί.
  6 Αυτός λοιπόν ο Γκενούν πολλαπλασίασε υπερβολικά την αμαρτία. ενεργούσε και με περηφάνια, και
  δίδασκε στα παιδιά του Κάιν να διαπράττουν κάθε είδους κακές πράξεις , που μέχρι τότε αγνοούσαν.
  7 Τότε ο σατανάς, είδε ότι όλοι κατέφευγαν στον Γκενούν και υπάκουαν ό,τι τους έλεγε, χάρηκε πολύ, και επαύξησε τις γνώσεις του μέχρι που πήρε σίδερο και με αυτό κατασκεύασε πολεμικά όπλα.
  8 Κάθε φορά λοιπόν που μεθούσαν , το μίσος και ο φόνος απλώνονταν ανάμεσα τους.
  ο ένας χρησιμοποιούσε βία εναντίον του άλλου για να του διδάξει το κακό παίρνοντας τα παιδιά του και μολύνοντάς τα μπροστά του.
  9 Οι νικημένοι κατέφευγαν στον Γκενούν και εκείνος τους έκανε συμμάχους του.
  10 Η αμαρτία αυξήθηκε πολύ ανάμεσά τους. μέχρι που έφτασε να παντρεύεται ο αδελφός την αδερφή του, ή την κόρη του, ή τη μητέρα του, ή επίσης την κόρη της αδερφής του πατέρα του, ώστε δεν υπήρχε πλέον διάκριση σχέσης και δεν ήξεραν πια τι είναι ανομία αλλά έπραξαν πονηρά, και η γη μολύνθηκε από την αμαρτία, και εκείνοι εξόργιζαν τον Θεό τον Κριτή , ο οποίος τους είχε δημιουργήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή