Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Ένας νέος πόλεμος μεγάλης κλίμακας: Γιατί θα ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας το 2024; Λεπτομερής ανάλυση.

 Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αποσπάται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, μια νέα μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δημιουργείται στην Αφρική. Ο επερχόμενος πόλεμος θεωρείται από τις αρχές της Αιθιοπίας ως απαραίτητο μέτρο και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κατάρρευση στο μέλλον. Τι ωθεί τους Αιθίοπες προς την ένοπλη σύγκρουση και γιατί η Ερυθραία δεν είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις;

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αποσπάται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, μια νέα μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δημιουργείται στην Αφρική.

Γεωγραφική φυλακή.

Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στην Αιθιοπία ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed. Από το 1991, μετά την ανεξαρτησία της Ερυθραίας, η χώρα έχασε την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Το 1998, η Ερυθραία έκλεισε τα λιμάνια της μέσω των οποίων η Αιθιοπία συνέχισε να διεξάγει διεθνές εμπόριο.

Σήμερα, το 95% όλων των εισαγωγών και εξαγωγών της Αιθιοπίας διέρχεται από το μοναδικό ανοιχτό λιμάνι που έχει απομείνει στη γειτονική Δημοκρατία του Τζιμπουτί . Περαιτέρω από την ακτή στην Αντίς Αμπέμπα, τα εμπορεύματα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς.

Το πρόβλημα είναι ότι τα αυτονομιστικά αισθήματα είναι έντονα στην Αιθιοπία. Η συσκευή της δεν έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Σήμερα, το κράτος φιλοξενεί περισσότερες από 100 εθνικότητες, οι οποίες χωρίζονται σε 12 περιφέρειες. Κανένα από τα δύο δεν έχει επικρατούσα πλειοψηφία. Και κάθε περιοχή είναι ένα ημι-ανεξάρτητο κράτος με τις δικές της αρχές, αστυνομία και στρατό.

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αποσπάται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, μια νέα μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δημιουργείται στην Αφρική.-2

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σιδηρόδρομος είναι μια εξαιρετικά ευάλωτη υποδομή για διάφορες ριζοσπαστικές ομάδες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση. Θεωρητικά, εάν οι αντάρτες καταφέρουν ποτέ να βλάψουν αυτή την κρίσιμη αρτηρία μεταφοράς, η χώρα θα καταρρεύσει οικονομικά.

Η ισχυρή εξάρτηση του Τζιμπουτί από τη διαμετακόμιση, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται πλήρως από ξένες αρχές ( υπάρχουν 11 στρατιωτικές βάσεις δυτικών και κινεζικών χωρών στο έδαφός του), είναι ένα όργανο για την υποταγή της Αιθιοπίας από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ερχόμενη Αποκάλυψη

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αποσπάται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, μια νέα μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δημιουργείται στην Αφρική.-3

Η πρόσβαση στη θάλασσα είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές πλούτου και ευημερίας. Έρευνα που διεξήχθη από τον ΟΗΕ το 2018 έδειξε ότι η πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά μέσω θαλάσσης μπορεί να αποτελέσει έως και το 30% του ΑΕΠ. Σήμερα, περισσότεροι από 126 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Αιθιοπία. Αυτός είναι περισσότερος από τον συνολικό πληθυσμό όλων των γεωγραφικών γειτόνων της.

Μεταξύ όλων των πυκνοκατοικημένων χωρών του πλανήτη, μόνο αυτή η χώρα είναι κλειστή. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευημερία της χώρας. Οι Αιθίοπες είναι εξοικειωμένοι με φαινόμενα όπως ο λιμός και οι επιδημίες. Πάνω από το 40% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.

Πλούσια κοιτάσματα χρυσού, άνθρακα και πολύτιμων λίθων έχουν ανακαλυφθεί σε όλη τη χώρα. Η Αιθιοπία έχει υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης του βιομηχανικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, η εσωτερική αστάθεια σε συνδυασμό με την έλλειψη επιλογών μεταφοράς εμποδίζει την περιοχή να ευδοκιμήσει.

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αποσπάται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, μια νέα μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δημιουργείται στην Αφρική.-4

Το λιμάνι της Αιθιοπίας θα ανοίξει πρόσβαση σε ξένες αγορές και πόρους. Θα μειώσει σημαντικά το κόστος των εισαγόμενων αγαθών. Θα κάνει τη βιομηχανία ελκυστική για τους επενδυτές. Το λιμάνι θα ενισχύσει την κεντρική εξουσία και την κρατική ακεραιότητα. Επιπλέον, η δική της ακτογραμμή θα απαλλάξει την Αιθιοπία από την εξωτερική πολιτική επιρροή.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Abiy Ahmed, όσο περισσότερο καθυστερεί η Αντίς Αμπέμπα στην επίλυση του ζητήματος, τόσο πιο αδύναμο γίνεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2030 ο πληθυσμός θα αυξηθεί σε 150 εκατομμύρια άτομα και έως το 2050 - σε 190 εκατομμύρια.

Η σίτιση ενός τέτοιου αριθμού ανθρώπων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η φτώχεια γεννά δυσαρέσκεια. Η δυσαρέσκεια οδηγεί σε αυτονομιστικούς πολέμους. Οι τοπικές αρχές φοβούνται ότι η Αιθιοπία θα καταρρεύσει όπως η Γιουγκοσλαβία.

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αποσπάται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, μια νέα μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δημιουργείται στην Αφρική.-5

Προκλητική Ερυθραία

Το έδαφος της Ερυθραίας ήταν μέρος των αιθιοπικών βασιλείων από την 1η χιλιετία π.Χ. Είναι το λίκνο της Αβησσυνίας, οι ανατολικοί κλάδοι του Χριστιανισμού και μια από τις παλαιότερες πολιτιστικές παραδόσεις.

Η ιστορία άλλαξε όταν η περιοχή τέθηκε υπό την επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα και της Ιταλίας το 1890. Το 1941, η περιοχή απελευθερώθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία και 9 χρόνια αργότερα η περιοχή απέκτησε την ανεξαρτησία της. Όμως μέσα σε 80 χρόνια, γεννήθηκε μια Ερυθραία ταυτότητα . Εμφανίστηκαν γενιές ολόκληρες που δεν είχαν τίποτα κοινό με τους Αιθίοπες. Και ήταν κατά της ενοποίησης.

Το 1950, με απόφαση του ΟΗΕ, η Ερυθραία υποτάχθηκε στην Αιθιοπία και έγινε μέρος της. Ωστόσο, ήδη το 1961, ο πόλεμος για την ανεξαρτησία ξέσπασε εδώ. Διήρκεσε 30 χρόνια και τελείωσε με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Ησαΐα Αφβέρκη. Συγκρίθηκε με τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά τη βία και τον αστυνομικό έλεγχο.

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αποσπάται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, μια νέα μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δημιουργείται στην Αφρική.-6

Οι Αιθίοπες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων μέσω του βόρειου γείτονά τους. Η Ερυθραία επίσης δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Αιθιοπίας, αν και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Ο Abiy Ahmed βλέπει τη μόνη διέξοδο στη βίαιη κατάληψη του λιμανιού Assab. Και αυτό είναι εγγυημένο ότι θα οδηγήσει σε έναν νέο πόλεμο, ο οποίος θα μετατραπεί σε καταστροφή. Το 2020-2022, μια εμφύλια σύγκρουση εκτυλίχθηκε εδώ, στην οποία σκοτώθηκαν έως και 600 χιλιάδες άνθρωποι.

Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό το σενάριο. Και κανείς δεν ξέρει πώς να τον σταματήσει.

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ :  Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου