Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- Σε ποιες περιοχές.

 Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων- αναβαθμίζοντας το προηγούμενο που προειδοποιούσε για επιδείνωση του καιρού. Ο λόγος είναι η σημαντική και γρήγορη βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού Bettina, το οποίο προκαλεί την κακοκαιρία στην Ελλάδα. 
Το χαμηλό βαρομετρικό Bettina, που σχηματίστηκε στην Αδριατική, κινείται προς την Ελλάδα. Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων, η ένταση των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 9 και πιθανώς τοπικά τα 10 μποφόρ, σύμφωνα με την ΕΜΥ. 

Κακοκαιρία: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια 

Εκτός από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους που θα πνέουν σχεδόν σε όλη τη χώρα, το κύμα κακοκαιρίας συνοδεύεται από κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια, όπως και στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα. 

Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου. Παράλληλα, από απόψε και κυρίως την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Αύριο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 8-10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4-6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές. 

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία .

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σήμερα αναμένοντα ισχυρές βροχές και καταιγίδες

- Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

- Πρόσκαιρα θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της Κρήτης, η δυτική Θεσσαλία και η κεντρική Στερεά.

- Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Χιόνια θα πέσουν από το βράδυ του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα. Χιονοπτώσεις πιθανώς θα εκδηλωθούν τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Επιπλέον, πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

- Στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ.

- Στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου νοτιοδυτικοί 7 με 9, με ριπές που πιθανώς θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 9 μποφόρ.

Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου