Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πλάνα δείχνουν πλήθη με μάσκες να στοιβάζονται σε ένα "υπερπλήρες" νοσοκομείο του Πεκίνου εν μέσω φόβων για μυστηριώδη πνευμονία που σαρώνει τη χώρα - αλλά η Κίνα επιμένει ότι η γρίπη και τα συνήθη χειμερινά σφάλματα ευθύνονται, ΟΧΙ ένας νέος ιός.

Ανησυχητικά πλάνα δείχνουν πλήθος ανθρώπων με μάσκες μέσα σε κινεζικό νοσοκομείο εν μέσω φόβων για μια μυστηριώδη πνευμονία που σαρώνει τη χώρα.


Το Πεκίνο επιμένει ότι ένας νέος ιός δεν ευθύνεται για τις σκηνές χάους, οι οποίες έχουν ωθήσει τους αξιωματούχους να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να φορούν καλύμματα, να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις και να μένουν στο σπίτι αν δεν αισθάνονται καλά.

Αντ' αυτού, οι επικεφαλής της υγείας έχουν αποδώσει την άνοδο στη γρίπη και σε άλλα συνηθισμένα μικρόβια, με την Κίνα να παλεύει τώρα τον πρώτο πλήρη χειμώνα της χωρίς αποκλεισμό λόγω Covid.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι εγκαταστάσεις υγείας είναι "υπερπλήρεις με άρρωστα παιδιά".

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Κίνας ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την έξαρση των ασθενειών, η οποία προκάλεσε παγκόσμιο πανικό την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστή η κατάσταση.

Οι ανησυχίες οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε μια σπάνια δημόσια παρέμβαση, να ζητήσει επισήμως περισσότερες πληροφορίες από το Πεκίνο σχετικά με τις λοιμώξεις.

Σχολιαστές τόνισαν ότι το κύμα ασθενειών έμοιαζε τρομακτικά με τις αναφορές που εμφανίστηκαν λίγο πριν από το Covid, τις οποίες η Κίνα κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε.

Σε νέα ανακοίνωσή του την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας της χώρας υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων προκλήθηκε από τη γρίπη και άλλους γνωστούς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Απέκλεισε έναν νέο ιό, όπως αυτός που προκάλεσε το Covid αφού προκάλεσε το δικό του μυστηριώδες κύμα πνευμονίας τον Δεκέμβριο του 2019.


Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι οι πρόσφατες συρροές αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλούνται από την επικάλυψη κοινών ιών όπως η γρίπη και ο RSV, καθώς και βακτηρίων όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας.

Πρόσθεσαν ότι το υπουργείο έχει καλέσει τις τοπικές αρχές να ανοίξουν περισσότερα ιατρεία πυρετού και να προωθήσουν τη λήψη εμβολίων μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων.

"Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αυξηθεί το άνοιγμα των σχετικών κλινικών και των περιοχών θεραπείας, να επεκταθούν οι ώρες εξυπηρέτησης και να αυξηθεί η προμήθεια φαρμάκων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Mi Feng. 

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν τον ισχυρισμό της Κίνας ότι το κύμα συνδέεται με τη μειωμένη ανοσία, καθώς άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, βίωσαν παρόμοια κύματα ασθενειών μετά τον αποκλεισμό.

Ωστόσο, άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας, δήλωσαν ότι πρέπει να κρατήσουμε "ανοιχτό μυαλό" σχετικά με την αιτία της μυστηριώδους πνευμονίας, με πολλούς να επικαλούνται την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του Κόβιντ. 


Τόσο το Covid όσο και ένας άλλος πανδημικός ιός που ονομάζεται SARS αναφέρθηκαν για πρώτη φορά ως ασυνήθιστοι τύποι πνευμονίας. 

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας παρείχαν την Πέμπτη τα στοιχεία που ζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. 

Αυτά έδειξαν αύξηση των εισαγωγών παιδιών σε νοσοκομεία λόγω ασθενειών όπως βακτηριακή λοίμωξη, RSV, γρίπη και ιούς κοινού κρυολογήματος από τον Οκτώβριο.


Κινέζοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η αύξηση των ασθενών δεν είχε υπερφορτώσει τα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αυτό συνέβη παρά τις εικόνες από υπερφορτωμένες αίθουσες αναμονής κινεζικών νοσοκομείων που ήταν γεμάτες με γονείς και παιδιά και διαδόθηκαν στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της χώρας. 

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι τα νοσοκομεία στο Πεκίνο και 500 μίλια βορειοανατολικά στο Λιαονίνγκ είχαν "κατακλυστεί από άρρωστα παιδιά" με ασυνήθιστα συμπτώματα που περιλαμβάνουν φλεγμονή στους πνεύμονες και υψηλό πυρετό αλλά όχι βήχα.

Το ταϊβανέζικο πρακτορείο FTV News ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είχαν "κατακλυστεί" από άρρωστα παιδιά.

Πρόσθεσε ότι "οι γονείς διερωτώνται αν οι αρχές συγκαλύπτουν την επιδημία".

Το πρόσφατα δημοσιευμένο υλικό έχει επαληθευτεί ότι προέρχεται από ένα από τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν την επιδημία, αλλά δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς τραβήχτηκε. 

Η δημόσια παρέμβαση του ΠΟΥ είναι σπάνια, με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ να υποβάλλει συνήθως τέτοια αιτήματα πίσω από κλειστές πόρτες. 


Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ζήτησε περαιτέρω στοιχεία από την Κίνα μέσω ενός διεθνούς νομικού μηχανισμού. 

Σύμφωνα με εσωτερικούς λογαριασμούς στην Κίνα, τα κρούσματα έχουν κατακλύσει ορισμένα νοσοκομεία στη βόρεια Κίνα, μεταξύ άλλων στο Πεκίνο, και οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν από το κοινό να μεταφέρει τα παιδιά με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε κλινικές και άλλες εγκαταστάσεις.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχουν προς το παρόν πολύ λίγες πληροφορίες για να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος από αυτά τα αναφερόμενα κρούσματα αναπνευστικής νόσου σε παιδιά.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι το κύμα των κρουσμάτων δεν είναι τόσο υψηλό όσο αυτό που βίωσε το έθνος πριν το Covid σαρώσει τη χώρα, και τον κόσμο.

Η Maria Van Kerkhove, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ, επανέλαβε επίσης τα σχόλια από την Κίνα ότι η αύξηση φαίνεται να οφείλεται στο ότι τα παιδιά προσβάλλονται από παθογόνους μικροοργανισμούς που δεν είχαν συναντήσει λόγω των δύο ετών περιορισμών του Covid.


'Τα κύματα που βλέπουν τώρα, η κορύφωση δεν είναι τόσο υψηλή όσο αυτή που είδαν το 2018-2019' είπε. 

'Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ενός νέου παθογόνου παράγοντα. Αυτό είναι αναμενόμενο. Είναι αυτό που οι περισσότερες χώρες αντιμετώπισαν πριν από ένα ή δύο χρόνια'.

Τόσο η Κίνα όσο και ο ΠΟΥ έχουν κατηγορηθεί για έλλειψη διαφάνειας στις αρχικές εκθέσεις τους σχετικά με την πανδημία του Κόβιντ.

Ο κόσμος ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά για το Covid υπό παρόμοιες συνθήκες με την τρέχουσα επιδημία, με αναφορές για μια μυστηριώδη πνευμονία στην πόλη Wuhan της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019.

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου