Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Τουρκικά ΜΜΕ: «Πτώση θραυσμάτων από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας» – Βίντεο.

Κινδύνους τόσο για την ακεραιότητα του μνημείου όσο και για την ασφάλεια των επισκεπτών επισημαίνει δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.
Κινδύνους τόσο για την ακεραιότητα του μνημείου όσο και για την ασφάλεια των επισκεπτών επισημαίνει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας BirGün, σύμφωνα με την οποία θραύσματα και κομμάτια από μπετό αποκόπτονται και πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας.

Σε πλάνα από κάμερα ασφαλείας που εξασφάλισε η εφημερίδα και τα οποία είναι από τον Σεπτέμβριο του 2022, φαίνονται κομμάτια να πέφτουν από ύψος, κοντά σε επισκέπτες του μνημείου, προκαλώντας αναταραχή.

Μιλώντας στην BirGün, αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι «κομμάτια πέφτουν από την οροφή, λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».

Τις εικόνες σχολίασε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, επισημαίνοντας ότι η Αγία Σοφία πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό. «Αν δεν αποκατασταθεί η Αγία Σοφία θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Οταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν γίνει τζαμί, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο».

Οπως τονίζει, στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου, πριν αυτό καταργηθεί, αναφέρθηκε πως «η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων».


«Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης. Εκείνη την εποχή, η Αγία Σοφία ήταν το μουσείο που απέφερε τα περισσότερα χρήματα και οι διαχειριστές είπαν, “πώς μπορούμε να το κλείσουμε;”», πρόσθεσε.

«Χιλιάδες άνθρωποι είναι εδώ κάθε μέρα και είναι πολύ επικίνδυνο. Πέφτουν κομμάτια και αυτό είναι γνωστό. Αν δεν αποκατασταθεί αμέσως, ο τρούλος μπορεί να καταρρεύσει στα κεφάλια των ανθρώπων. Τα κομμάτια πέφτουν ακριβώς στα σημεία σύνδεσης. Ο τρούλος πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και η Αγία Σοφία να παραμείνει κλειστή για λίγο», σημείωσε.


«Λέγεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον επάνω όροφο του κτιρίου. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν, μόνο οι ειδικοί επισκέπτες επιτρέπονται στον επάνω όροφο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν τρία χρόνια.

Με πληροφορίες από BirGün.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου