Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Η Αφρική καταρρέει: μια γιγαντιαία ρωγμή στη γη δεν μπορεί πλέον να σταματήσει.

 Η Αφρική καταρρέει: μια γιγαντιαία ρωγμή στη γη δεν μπορεί πλέον να σταματήσει.

Η Ανατολική Αφρική διαχωρίζεται σιγά σιγά από την υπόλοιπη ήπειρο. Ένα γεωλογικό φαινόμενο που εμφανίζεται αργά αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να σταματήσει.

Το ανατολικό άκρο της Αφρικής, που περιλαμβάνει τις χώρες της Κένυας, της Αιθιοπίας και της Σομαλίας, κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο να διαχωριστεί από την υπόλοιπη ήπειρο.

Μια γιγαντιαία ρωγμή στη γη εκτείνεται σε πολλές χώρες, η οποία τελικά θα πλημμυρίσει με τον Ινδικό Ωκεανό και θα δημιουργήσει ένα νέο (χερσόνησο) νησί.

Συμβαίνει πιο γρήγορα από όσο νομίζετε. Αν και το "γρήγορο" είναι σχετικό, εδώ μιλάμε για γεωλογική ταχύτητα, που τελικά σημαίνει ακόμα εκατομμύρια χρόνια.
Αλλά ακόμη και ανεξάρτητα από αυτό, η ρωγμή της γης προκαλούσε ήδη προβλήματα σήμερα.
Ένας ολόκληρος δρόμος στην Κένυα έπεσε θύμα της ρωγμής και σύρθηκε στο μώλο του. Οι γεωλόγοι αποδίδουν τη μετατόπιση της γης στην ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η θερμότητα από το εσωτερικό της Γης ωθείται προς τα πάνω, αναγκάζοντας τις πλάκες της Γης να χωριστούν.
https://twitter.com/ntvkenya/status/975266823401869313

Ο γεωλόγος David Ahede εξηγεί:
«Λόγω αυτού που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δημιουργήσαμε [άλλο] πιάτο που ονομάζουμε Πλάκα Σομαλίας.
Αυτό απομακρύνεται από την άλλη πλάκα με ταχύτητα δυόμισι εκατοστών. Στο εγγύς μέλλον, η πλάκα της Σομαλίας θα διαχωριστεί από την πλάκα της Νουβίας».

Οι δύο πλάκες κινούνται μερικά χιλιοστά μακριά η μία από την άλλη κάθε χρόνο. Αυτό δεν ακούγεται πολύ, αλλά σε μερικές χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι δεν θα είναι όπως σήμερα.

================

Γη: Η Αφρική διαλύεται – το rifting γίνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο
26 Ιουλίου 2015


Το γεγονός ότι η Νότια Αμερική και η Αφρική αποτελούσαν κάποτε μια μεγάλη χερσαία μάζα φαίνεται ακόμα σήμερα από την πορεία των ακτών τους. Ένα νέο ρήγμα αναδύεται σήμερα στο ανατολικό τμήμα της σημερινής Αφρικής. Το λεγόμενο rifting, η διάσπαση μιας ηπείρου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ.
Για τους γεωλόγους το θέαμα έχει χαρακτήρα τεράστιου υπαίθριου εργαστηρίου. Μια από τις πιο θεμελιώδεις διαδικασίες στον τομέα τους μπορεί να παρατηρηθεί εδώ. Μπορεί να φανεί σε διάφορα στάδια κατά μήκος μιας φανταστικής γραμμής από την Αιθιοπία έως τη Μοζαμβίκη.

( Φωτογραφία: Υπάρχουν σαφείς ρωγμές στο έδαφος στο ρήγμα Afar στη βόρεια Αιθιοπία )

Η ανάπτυξη είναι πιο προχωρημένη στο λεγόμενο Τρίγωνο του Αφάρ, το οποίο βρίσκεται στη βορειοανατολική Αιθιοπία και συνορεύει με τον Κόλπο του Άντεν. Ο φλοιός της γης έχει ήδη γίνει πολύ λεπτός εδώ, και ένα μεγάλο μέρος της περιοχής βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αρχικά η τεκτονική πλάκα έχει πάχος μεταξύ 150 και 250 χιλιομέτρων.


( Το ηφαίστειο Erta Ale βρίσκεται επίσης στο τρίγωνο Afar. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Αιθιοπία )

Το Rifting συμβαίνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο

Λίγο πιο νότια στην Κένυα, το ρήγμα δεν είναι ακόμη τόσο προχωρημένο· η τεκτονική πλάκα έχει ακόμη πάχος 90 χιλιομέτρων. Εκεί μπορείτε να δείτε καθαρά τον ηφαιστειακό, ο οποίος παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό το στάδιο του κατάγματος. Ακόμη νοτιότερα, η πλάκα εξακολουθεί να έχει πάχος 140 χιλιομέτρων και τα ηφαίστεια δεν παίζουν ακόμη ρόλο. Αλλά μεγάλες ρωγμές και κρατήρες ανοίγουν στο έδαφος.( Με κατάλληλα ακριβείς συσκευές, οι γεωλόγοι μπορούν να μετρήσουν και να τεκμηριώσουν τη μετατόπιση των πλακών της γης επί τόπου )
Νέα έρευνα έδειξε ότι ολόκληρη η διαδικασία ρήξης στην Αφρική συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υποθέτουν οι γεωλόγοι εδώ και καιρό. Αυτό ήταν πιο εμφανές το 2005, όταν δύο πλάκες στον φλοιό της γης μετατοπίστηκαν οκτώ μέτρα μέσα σε λίγες μέρες.

( Τεράστιες τρύπες εμφανίστηκαν στο έδαφος της Αιθιοπίας όταν οι πλάκες της γης μετατοπίστηκαν οκτώ μέτρα μέσα σε λίγες μέρες τον Σεπτέμβριο του 2005 )
Φυσικά, θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος για να χωριστεί ολόκληρη η ήπειρος. Όμως σιγά σιγά συμβαίνει ήδη, μπροστά στα μάτια του πληθυσμού και πολλών ενδιαφερόμενων επιστημόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου